ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα μαθηματικά του Ζόραν Ζάεφ και οι εξισώσεις του Αλέξη Τσίπρα

Τα μαθηματικά του Ζόραν Ζάεφ και οι εξισώσεις του Αλέξη Τσίπρα
Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Αν και ο Ζόραν Ζάεφ επιμένει να παρουσιάζει την προσφυγή στις κάλπες ως την έσχατη λύση, τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί μετά το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου, φαίνεται να οδηγούν τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Την ίδια ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου κάνουν τις δικές τους εξισώσεις για τον χρόνο των εκλογών στην Ελλάδα. 

Ο Ζάεφ και το κόμμα του βρίσκονται σε αναζήτηση των έντεκα βουλευτών προκειμένου να συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός και να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών από το κοινοβούλιο, κάτι που φαντάζει εξαιρετικά απίθανο μετά και τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με δεδομένο, επίσης, ότι οι αλβανόφωνοι ψηφοφόροι αψηφώντας τις παροτρύνσεις της πολιτικής τους ηγεσίας, δεν υποστήριξαν όσο αναμενόταν το «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα επιλέγοντας, σε σημαντικό βαθμό, την αποχή, η θέση του Ζάεφ γίνεται εντός του Κοινοβουλίου ακόμα δυσκολότερη. Εντούτοις, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ επιμένει ότι επικεντρώνεται στις προσπάθειες για επικύρωση της Συμφωνίας από το Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών στα Σκόπια, ο Ζόραν Ζάεφ μπορεί να ελπίζει στη θετική ψήφο τριών βουλευτών ενώ ήδη έχει αρχίσει τις επαφές με μερίδα των 51 βουλευτών του VMRO οι οποίοι είχαν ταχθεί υπέρ της συμμετοχής στο δημοψήφισμα. Πρόκειται κυρίως για βουλευτές που ανήκουν σε συνεργαζόμενα κόμματα, όμως δύσκολα ο Ζάεφ θα φτάσει τον απαιτούμενο αριθμό.

Ως εκ τούτου, πιθανότερο σενάριο είναι η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές στις 25 Νοεμβρίου ή στις 2 Δεκεμβρίου. Σε αυτή την περίπτωση, το κόμμα του Ζόραν Ζάεφ θα θέσει στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ θα ρίξει μεγάλο βάρος στην προσέλκυση των αλβανόφωνων ψηφοφόρων.

«Όλοι συμφωνούμε ότι όσο το συντομότερο εφαρμοσθεί η Συμφωνία, τόσο το καλύτερο και για τις δύο χώρες, αφού η Συμφωνία καθαυτή έχει πολλά οφέλη», ανέφερε ο Ζάεφ σε συνέντευξή του στο Euronews. Υπογράμμισε πως είναι πολύ ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και πως το μήνυμα που αυτό στέλνει είναι «να πάμε στο Κοινοβούλιο και να το εφαρμόσουμε». Η «Μακεδονία» δεν χρειάζεται εκλογές αναφέρει ο Ζάεφ, τονίζοντας πως «η οικονομία είναι σε εξαιρετική κατάσταση και δεν χρειάζεται να προκηρύξουμε εκλογές, εκτός αν είμαστε υποχρεωμένοι».

Εκλογές τώρα, λέει η αντιπολίτευση

«Η λύση αυτή είναι καταστροφική. Τώρα όλοι γνωρίζουν ότι η συμφωνία είναι νεκρή. Η προώθηση της συμφωνίας χωρίς συναίνεση είναι μία υπόσχεση να ολοκληρωθεί κάτι το οποίο δεν μπορεί να συμβεί ούτε με την χειραγώγηση της διεθνούς κοινότητας. Παρά τις πιέσεις, τους εκβιασμούς και τις νοθείες στην κάλπη, η κυβέρνηση απέτυχε να κινητοποιήσει τους πολίτες», τόνισε ο Μίτσκοσκι και συνέχισε:

«Ο Ζάεφ δεν διαθέτει καμία νομιμότητα κι αξιοπιστία. Ο κόσμος έστειλε ένα μήνυμα στον Ζάεφ, ότι δεν μπορεί πλέον να είναι πρωθυπουργός και πρέπει να παραιτηθεί άμεσα. Μία νέα κρίση θα αποδυναμώσει την εύθραυστη οικονομία και η κατάσταση για τον λαό θα γίνει χειρότερη».

Με το βλέμμα στα Σκόπια το Μέγαρο Μαξίμου

Η πρόωρη διεξαγωγή εκλογών στην πΓΔΜ πάει πιο πίσω και τις εξελίξεις στην ελληνική πολιτική σκηνή καθώς η κυβέρνηση κερδίζει χρόνο. Το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί να διατηρηθεί ως «κόρη οφθαλμού» το μορατόριουμ που συμφώνησαν Τσίπρας και Καμμένος μέχρι τον Μάρτιο. Για αυτό το λόγο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός έχει δώσει σαφείς εντολές τόσο στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο υπουργείου Εξωτερικών να μην ανοίγουν αχρείαστα μέτωπα με τους ΑΝΕΛ.

Με δεδομένο ότι οι όποιες εξελίξεις στα Σκόπια θα καθυστερήσουν ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει να επικεντρώσει τις προσπάθειες της κυβέρνησης στα θετικά μέτρα στην οικονομία και στην ανάδειξη των διαφορών των προγραμμάτων με τη Νέα Δημοκρατία. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, παρά την αισιοδοξία ότι τελικώς ο Ζάεφ θα τα καταφέρει, στο Μέγαρο Μαξίμου «κρατάνε και πισινές». «Αν προχωρήσουν στα Σκόπια, τότε εμείς θα περάσουμε τη Συμφωνία από το Κοινοβούλιο», λένε στον ΣΥΡΙΖΑ έχοντας εξασφαλίσει τους απαραίτητους βουλευτές.

Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι αυτή θα είναι και η τελευταία πράξη της κυβέρνησης καθώς μετά θα προκηρυχθούν εκλογές. Αν ο Ζόραν Ζάεφ δεν τα καταφέρει, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει όλο το χρόνο μπροστά του να σχεδιάσει τα επόμενα βήματα και να αποφασίσει τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Ο Μάιος πάντως είναι ακόμα το πιθανότερο σενάριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ