ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιχείρηση ανασύνταξης από τον Αλέξη Τσίπρα

Επιχείρηση ανασύνταξης από τον Αλέξη Τσίπρα
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης μελετά ο πρωθυπουργός με μοναδικό στόχο την αλλαγή ατζέντας μετά τις συνεχείς πολιτικές και επικοινωνιακές ήττες των τελευταίων ημέρων.

Ο Αλέξης Τσίπρας καταλαβαίνει ότι οι τελευταίες εξελίξεις έχουν επιφέρει καίρια πλήγματα στην κυβέρνηση και για αυτό το λόγο επιθυμεί να «γυρίσει γρήγορα το χαρτί». Ήδη, με δική του πρωτοβουλία χθες επικοινώνησε με τον Ζόραν Ζάεφ σε μια αμοιβαία ανταλλαγή διαβεβαιώσεων για την προσήλωση των δυο πρωθυπουργών στην Συμφωνία των Πρεσπών.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στις Βρυξέλλες, ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει στις συναντήσεις του το ζήτημα των συντάξεων με σκοπό να κλειδώσει την μη περικοπή τους στο Euroworking Group της 26ης Οκτωβρίου.

Αμέσως μετά η κυβέρνηση θα επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου με αιχμή του δόρατος τα θέματα της οικονομίας και την ψήφιση των θετικών μέτρων. Μεγάλη επικοινωνιακή έμφαση θα δοθεί επίσης και στη ψήφιση του προϋπολογισμού καθώς στο Μαξίμου θεωρούν ότι έτσι θα δοθεί σαφές μήνυμα της επομένης μέρας και θα εμπεδωθεί στο εκλογικό σώμα η αίσθηση της εξόδου από τα Μνημόνια.

Επιπλέον ο Αλέξης Τσίπρας σκέφτεται το ενδεχόμενο να ζητήσει ο ίδιος ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή το αμέσως προσεχές διάστημα. Με δεδομένο μάλιστα ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης συνεχίζουν να ζητούν εκλογές, ο πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να πάει ο ίδιος στην κοινοβουλευτική διαδικασία ζητώντας την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας. Μια τέτοια κίνηση θεωρείται ότι θα ενισχύσει την κυβερνητική συνοχή και θα επιτρέψει τόσο σε Καμμένο όσο και στον Κοτζιά να επιβεβαιώσουν τη στήριξη στην κυβέρνηση με τον πλέον θεσμικό τρόπο.

Από την άλλη βέβαια η κυβέρνηση θα κληθεί το επόμενο διάστημα να αντιμετωπίσει δύσκολα ζητήματα με κορυφαίο αυτό της κύρωσης της συμφωνίας με την πΓΔΜ σε περίπτωση που ο Ζάεφ ολοκληρώσει τις εσωτερικές διαδικασίες. Επιπλέον, πολλοί εκτιμούν ότι δεν έχουμε ακόμα δει τα τελευταία επεισόδια στο σήριαλ Καμμένος vs Κοτζιάς και πως ο πρώην υπουργός Εξωτερικών θα επανέλθει με κάποιο τρόπο στο ζήτημα των μυστικών κονδυλίων του υπουργείου Άμυνας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ