ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τελετή παράδοσης-παραλαβής στο ΥΠΕΞ με μηνύματα από Τσίπρα και Κοτζια

Τελετή παράδοσης-παραλαβής στο ΥΠΕΞ με μηνύματα από Τσίπρα και Κοτζια
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Με «μηνύματα» για τα μυστικά κονδύλια, εξαγγελίες για την Αιγιαλίτιδα ζώνη και δηλώσεις ικανοποίησης για τη χτεσινή ψηφοφορία στα Σκόπια ολοκληρώθηκε η τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Εξωτερικών.

Στην τελετή, που πραγματοποιήθηκε σε ιδιαιτέρως θερμό κλίμα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διεμήνυσε ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να πλήξει το κύρος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ενώ παράλληλα κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να του ζητήσει ενημέρωση για τα ειδικά κονδύλια «ευρώ προς ευρώ».

«Δημιουργήσαμε ένα πλαίσιο διαφάνειας και θεσμικής θωράκισης για τα μυστικά κονδύλια. Δεν υπάρχει πια η αλόγιστη χρήση κονδυλίων σε μαύρες σακούλες που είχαμε καταγγείλει» επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Αναφορά επί του ζητήματος είχε κάνει νωρίτερα και ο Νίκος Κοτζιάς, τονίζοντας ότι το υπουργείο Εξωτερικών είναι το μόνο υπουργείο όπου υφίσταται ειδικός νόμος με σαφή διαδικασία ελέγχου των απόρρητων κονδυλίων. Χαρακτήρισε, μάλιστα, «αθλιότητες» όλα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες στην ελληνική πολιτική σκηνή αναφορικά με τα μυστικά κονδύλια κάτι, που όπως είπε, «δείχνει ότι σε πάρα πολλές πλευρές ακόμα της ελληνικής κοινωνίας λείπει η σοβαρότητα και η δημοκρατική ευαισθησία: αυτό είναι το μεγάλο μας πρόβλημα».

«Αν ήταν αληθινά αυτά που έλεγαν και τα κάνουν συνειδητά, είναι σαν να λένε σε τρίτες χώρες: “μη συνεργάζεστε με τους Έλληνες διότι θα σας εκθέσουν”. Είναι άθλιο αυτό το πράγμα» είπε ο κ. Κοτζιάς, και υπογράμμισε: «Δεν μπορούμε να τα απαξιώνουμε όλα γιατί έτσι μας συμφέρει».

«Φτάσαμε πολύ κοντά στην πιο δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό»

Αναφερόμενος στο έργο του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι διατηρήθηκαν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία καθιστώντας σαφές «ότι δεν θα δεχτούμε παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, ήρθη η ρετσινιά της μη λύσης του Κυπριακού: «Φτάσαμε πολύ κοντά στην πιο δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό».

Απευθυνόμενος στον Νίκο Κοτζιά, ο κ. Τσίπρας είπε: «Φεύγεις σε μια ημέρα χαράς για την εξωτερική μας πολιτική.

«Μια ημέρα χαράς, διότι όχι μόνο ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση μιας ιστορικής συμφωνίας με τους γείτονές μας που ανοίγει μια προοπτική ευημερίας και ειρήνευσης στην περιοχή μας αλλά και γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τον ελληνικό προϋπολογισμό χωρίς περικοπές στις συντάξεις, μετά από οκτώ χρόνια λιτότητας, πράγμα το οποίο ανοίγει τον δρόμο για πιο αισιόδοξες μέρες για τον ελληνικό λαό» ανέφερε ο πρωθυπουργός, ευχαριστώντας παράλληλα τον τέως υπουργό Εξωτερικών για την προσφορά του.

«Αυτό που μένει από τη συνεργασία μας δεν είναι μόνο η αναμφισβήτητες ικανότητές του αλλά και το πατριωτικό καθήκον που τον διακρίνει» δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

«Περήφανος και ευτυχισμένος γιατί έχει γίνει το μεγάλο βήμα για την επίλυση του ονοματολογικού»

Υιοθετώντας σαφώς χαμηλότερους τόνους από αυτούς των περασμένων ημερών, ο εμφανώς συγκινημένος Νίκος Κοτζιάς δήλωσε πως είναι περήφανος και ευτυχισμένος γιατί έχει γίνει το μεγάλο βήμα για την επίλυση του ονοματολογικού με την πΓΔΜ.

«Φεύγω έχοντας κάνει το μεγάλο βήμα του "Μακεδονικού" με την υποστήριξη σας κύριε πρωθυπουργέ, φεύγω ευχαριστημένος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς, που υπογράμμισε αρκετές φορές ότι φεύγει ευτυχισμένος από το υπουργείο Εξωτερικών.

«Μπορέσαμε και κάναμε ένα βήμα στο Μακεδονικό. Ζούμε την ίδια παραδοξολογία: να έχω παραιτηθεί και να είμαι ευτυχής που έχουμε κάνει ένα βήμα ελπίδας για τη Συμφωνία των Πρεσπών» είπε επίσης ο κ. Κοτζιάς, αποκαλύπτοντας παράλληλα ότι είναι υπερήφανος και για τα δύο Προεδρικά Διατάγματα τα οποία είναι έτοιμα και επεκτείνουν την ζώνη της χώρας μας στα 12 μίλια.

Ο κ. Κοτζιάς κάνοντας έναν μίνι απολογισμό των σχεδόν τεσσάρων ετών της θητείας ως υπουργού Εξωτερικών «υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού» όπως είπε, τόνισε ότι σήμερα τη χώρα μας την ακούν και την υπολογίζουν με βάση την ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στα σημαντικά βήματα που έγιναν, όπως είπε, στην επίλυση των ανοιχτών προβλημάτων με την Αλβανία, στο ονοματολογικό με την πΓΔΜ, αλλά και στην αλλαγή της ατζέντας του Κυπριακού.

Κατ’ ιδίαν συνάντηση Τσίπρα-Κοτζιά

Μετά την τελετή, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Κοτζιάς είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση που διήρκησε περίπου 1,5 ώρα. Ο πρωθυπουργός αποχαιρέτησε εγκάρδια στο κατώφλι του υπουργείου Εξωτερικών τον Νίκο Κοτζιά.

4589509


Πηγή: Eurokinissi

Ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών, αφού χαιρέτησε τους συνεργάτες του σε ιδιαίτερα συγκινησιακό κλίμα, αποχώρησε από το υπουργείο πεζός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ