Δ. Τζανακόπουλος: Παράσημο για την Αριστερά η Συμφωνία των Πρεσπών
Πηγή: EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

«Είναι η πρώτη φορά μετά τη διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, που οι εθνικισμοί δεν καθορίζουν τις εξελίξεις» δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, χαρακτηρίζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών ως «παράσημο για την κυβέρνηση, παράσημο για την Αριστερά».

Σε ομιλία του σε ανοικτή εκδήλωση της οργάνωσης μελών Βύρωνα του ΣΥΡΙΖΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η ιστορία «θα τιμήσει αυτούς που έφεραν εις πέρας αυτήν την αποστολή, την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, με τον Νίκο Κοτζιά και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα».

Επεσήμανε επίσης ότι η συμφωνία με την πΓΔΜ επιλύει μια ιστορική εκκρεμότητα που έχει κοστίσει πολλαπλώς στην Ελλάδα, κυρίως ως προς τη δυνατότητά της να παίζει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις στην περιοχή.

Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε επίσης, ότι «προτεραιότητά μας είναι οι κοινωνικές μας συμμαχίες, με τον κόσμο της εργασίας, τη νεολαία, τα φτωχά λαϊκά στρώματα», τονίζοντας ότι «μετά από μια τόσο μακρόχρονη κρίση, κρινόμαστε πια στην πράξη».

Μίλησε επίσης για στοχευμένες πολιτικές για την αύξηση του μισθού, την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, τη στήριξη του κοινωνικού κράτους, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τόνισε ότι οι κοινωνικές συμμαχίες δομούνται σ' αυτό το πεδίο και εκεί θα δοθεί η εκλογική μάχη όχι «στη λάσπη και το όργιο προπαγάνδας από ελεγχόμενα ΜΜΕ».

Ο κυβερνητικος εκπρόσωπος άσκησε κριτική στη Νέα Δημοκρατία, τονίζοντας ότι επενδύει στον λαϊκισμό, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία και υπογράμμισε: «Είμαστε στον αντίποδα, με ισότητα, δικαιοσύνη και αλληλεγγύη», ενώ έκανε λόγο για στιγμές ιστορικών επιλογών, «με τη Δεξιά να προσδένεται στο άρμα του ακροδεξιού λαϊκισμού και το σοσιαλιστικό κίνημα να τυφλώνεται από εμπάθεια εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ». 

Απαντώντας σε ερωτήσεις των παρευρισκόμενων που είχαν κατακλύσει τον κινηματογράφο Νέας Ελβετίας, όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, είπε ότι αποδείχθηκε πως δεν είναι αναγκαία η εφαρμογή του μέτρου της περικοπής των συντάξεων και τόνισε ότι «έχουμε αρκετούς μήνες κυβερνητικού έργου»

Αναφορικά με τις αυτοδιοικητικές εκλογές είπε ότι στόχος είναι να συγκροτηθούν πλατιά, ανοικτά ψηφοδέλτια, με ανθρώπους της αυτοδιοίκησης, ενώ για τις ευρωεκλογές σημείωσε ότι υπάρχει κρίση αντιπροσώπευσης, καθώς η οικονομική κρίση δημιουργεί δυσαρέσκεια. Όπως τόνισε, το στοίχημα είναι ποιος θα εκπροσωπήσει τον λαϊκό κόσμο και αυτό αποτελεί μεγάλη πρόκληση για την Αριστερά.

Τέλος, ερωτηθείς για τη Novartis απάντησε ότι «έγιναν οι απαραίτητες κινήσεις ώστε να μην κουκουλωθεί το σκάνδαλο» και πρόσθεσε ότι «αυτό που μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση το έχει κάνει». «Το βασικό θέμα δεν είναι να καταδικαστεί κάποιος, το βασικό είναι η αλήθεια» τόνισε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης