ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωρικάκος: Οι εκλογές δεν θα είναι περίπατος για τη ΝΔ

Θεοδωρικάκος: Οι εκλογές δεν θα είναι περίπατος για τη ΝΔ
Eurokinissi-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο υπεύθυνος στρατηγικής της Νέας Δημοκρατίας προβλέπει συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, αλλά ταυτόχρονα εκτιμά ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη ΝΔ είναι η επανάπαυση και η αλαζονεία.

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος είναι αρκετά έμπειρος σε εκλογικές διαδικασίες και δεν βιάζεται να μιλήσει για περίπατο της ΝΔ στις επικείμενες εκλογές. Σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ, ο συντονιστής της ομάδας στρατηγικής και επικοινωνίας της ΝΔ, είναι ξεκάθαρος ότι η διαδικασία θα είναι ντέρμπι. Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το «Ποιος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη ΝΔ;», ο σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη απαντά: «Η επανάπαυση και η αλαζονεία που δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να υπάρξουν».

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές δίνει πιο έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά στις κάλπες για τις Περιφέρειες, από τις οποίες όπως λέει, δεν πρόκειται να εκλεγεί ούτε ένας Περιφερειάρχης από τον πολιτικό χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως, αναφέρει, το σύνολο αυτών που θα εκλεγούν θα κινούνται στον πολιτικό χώρο της ΝΔ και στον πολιτικό χώρο του ΚΙΝΑΛ. Τέλος, εκτιμά πως όταν χάσει την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, «θα δοκιμασθεί από μια βαθιά ιδεολογική κρίση ταυτότητας και από μια εσωτερική σύγκρουση όσων θεωρούν τον εαυτό τους αριστερό και όσων ζουν μόνο για να νέμονται την εξουσία».

Όσο κι αν φαίνεται περίεργο ο κ. Θεοδωρικάκος διατηρεί επιφυλάξεις για το αν οι εθνικές εκλογές θα γίνουν μαζί με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές. Και τούτο γιατί πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να εξαντλήσει την τετραετία: «Ο κ. Τσίπρας θέλει πάρα πολύ να φτάσει στο τέλος της τετραετίας, αλλά διατρέχει έναν κίνδυνο που δεν μπορεί να αψηφήσει: Τη συντριβή στις Περιφερειακές εκλογές και στις ευρωεκλογές». Στη ΝΔ πιστεύουν ότι ακόμα κι αν οι εκλογές γίνουν τον Οκτώβριο του 2019, ο Τσίπρας δεν θα καταφέρει να αναστρέψει το κλίμα.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Ερώτηση: Πόσο χρόνο ζωής δίνετε στον κυβερνητικό συνασπισμό; Πότε βλέπετε εκλογές;

Απάντηση: Μια κανονική κυβέρνηση στη θέση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα είχε φύγει πριν από χρόνια, όταν διαψεύσθηκε παταγωδώς η στρατηγική πρότασή της. Αλλά η δίψα της νομής της εξουσίας και το προσωπικό τους συμφέρον μπήκαν πάνω από το συμφέρον των πολιτών και της πατρίδας. Ο κ. Τσίπρας θέλει πάρα πολύ να φτάσει στο τέλος της τετραετίας, αλλά διατρέχει έναν κίνδυνο που δεν μπορεί να αψηφήσει: Τη συντριβή στις Περιφερειακές εκλογέςκαι στις ευρωεκλογές.

Ερώτηση: Πιστεύετε ότι οι Περιφερειακές εκλογές έχουν πολιτικό χρώμα;

Απάντηση: Ασφαλώς οι δημοτικές εκλογές έχουν έντονα τοπικά χαρακτηριστικά και η ΝΔ σέβεται την αυτονομία του θεσμού της αυτοδιοίκησης. Στις περιφερειακές, ωστόσο, εκλογές, τα πολιτικά χαρακτηριστικά είναι πολύ εντονότερα και ο θεσμός αυτός συνδέεται εκ των πραγμάτων με κεντρικά πολιτικά διλήμματα και τις αναπτυξιακές και κοινωνικές ανάγκες της χώρας μας. Στην πορεία προς αυτές τις εκλογές θα γιγαντωθεί το αίτημα να φύγει η σημερινή κυβέρνηση. Πιστεύω ότι στις περιφερειακές εκλογές δεν πρόκειται να εκλεγεί ούτε ένας περιφερειάρχης που να προέρχεται από τον πολιτικό χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Γι' αυτό άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από υποψηφίους του ΚΙΝΑΛ. Το σύνολο των περιφερειαρχών που θα εκλεγούν θα κινούνται στον πολιτικό χώρο της ΝΔ και στον πολιτικό χώρο του ΚΙΝΑΛ. Και θα είναι μια απόδειξη ότι στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να διαλύσει με την απλή αναλογική, οι δυνάμεις του ρεαλισμού, της λογικής και της προόδου θα επικρατήσουν για να δώσουν μια νέα υπόσταση στο θεσμό της Αυτοδιοίκησης.

Ερώτηση: Και στις ευρωεκλογές;

Απάντηση: Θα κυριαρχήσει η λαϊκή πλειοψηφική φωνή που θα πει «φύγετε» στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Θα προταχθούν τα εθνικά πολιτικά κριτήρια και ο κ. Τσίπρας θα πληρώσει βαριά το τίμημα για την φτωχοποίηση που προκάλεσε, για τα ψέματα που είπε, για τις απαράδεκτες εθνικές υποχωρήσεις, για τη συνολική του αποτυχία.

Ερώτηση: Πώς εξηγείτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί δημοσκοπικά ένα ποσοστό της τάξης του 20%; Είναι λίγο αυτό;

Απάντηση: Ούτε λίγο είναι, ούτε πρέπει να το υποτιμά κανείς. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μετατραπεί σε κόμμα εξουσίας. Παρά την μετάλλαξή του, προσπαθεί να αναβιώσει τη διαχωριστική γραμμή Αριστερά – Δεξιά και ταυτόχρονα αναπτύσσει πελατειακά δίκτυα με εξυπηρετήσεις και συναλλαγές. Όταν χάσει την εξουσία θα δοκιμασθεί από μια βαθιά ιδεολογική κρίση ταυτότητας και από μια εσωτερική σύγκρουση όσων θεωρούν τον εαυτό τους αριστερό και όσων ζουν μόνο για να νέμονται την εξουσία.

Ερώτηση: Η ΝΔ βρίσκεται - σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις - σε προεκλογικά επίπεδα συσπείρωσης, ενώ το κυβερνών κόμμα όχι. Μήπως η μάχη της κάλπης δεν θα είναι τόσο εύκολη όσο υποστηρίζουν στελέχη σας;

Απάντηση: Οι επόμενες εκλογές θα είναι μια πολύ σκληρή αναμέτρηση. Η κυβέρνηση δυναμιτίζει το πολιτικό τοπίο. Διχάζει την κοινωνία και συκοφαντεί τους αντιπάλους της, παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη. Διέλυσε τη δημιουργική οικονομία με την υπερφορολόγηση, δέσμευσε τη χώρα σε πολύ βαριές και μακροχρόνιες μνημονιακές υποχρεώσεις και μοιράζει προεκλογικά επιδόματα και υποσχέσεις παρηγοριάς σαν να μην τρέχει τίποτα. Και ταυτόχρονα με την ανευθυνότητά τους αυξάνουν και τους εθνικούς κινδύνους. Γι' αυτό η πολιτική αλλαγή είναι κατεπείγουσα ανάγκη ώστε να υπάρξει μια νέα ισχυρή κυβέρνηση, με μεγάλη κοινωνική και κοινοβουλευτική βάση. Να κάνει την Ελλάδα αξιόπιστη και ασφαλή για να μπορέσουν να έλθουν επενδύσεις και δουλειές και να προχωρήσει μπροστά η χώρα.

Ερώτηση: Ποιος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη ΝΔ;

Απάντηση: Η επανάπαυση και η αλαζονεία που δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να υπάρξουν.

Ερώτηση: Οι κεντροδεξιοί στην Ευρώπη ανησυχούν για την άνοδο της άκρας δεξιάς. Η ΝΔ γιατί πιστεύει ότι θα είναι το πρώτο success story του συντηρητικού χώρου; Δεν υπάρχει εκ δεξιών κίνδυνος για την Πειραιώς;

Απάντηση: Η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι δύναμη προόδου. Εκπροσωπεί τον γνήσιο πατριωτισμό. Εκφράζει τις αξίες της ελευθερίας και της αλληλεγγύης και θα κάνει τα πάντα για να ενώσει τους Έλληνες. Είναι μία παράταξη που συνδυάζει την ιδεολογική συγκρότηση, την ιστορική συνέχεια, την ενότητα και την διαρκή ανανέωση σε πρόσωπα και ιδέες. Γι' αυτό βάσιμα φιλοδοξεί να είναι ένα θετικό παράδειγμα για όλη την Ευρώπη. Στην προσπάθειά μας τα θέματα της ασφάλειας και της προάσπισης των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, αποτελούν υψηλές προτεραιότητες. Γι' αυτό τη ΝΔ την προτιμούν πολίτες που με παραδοσιακούς όρους αυτοτοποθετούνται από τον πυρήνα της συντηρητικής δεξιάς ως τις παρυφές της κεντροαριστεράς.

Ερώτηση: ΑντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο ή έμφαση στον προγραμματικό λόγο; Ποια από τις δυο προσεγγίσεις είναι η πιο σωστή;

Απάντηση: Θα σας απαντήσω με ένα πρόσφατο παράδειγμα. Η ΝΔ άρθρωσε δυναμικό αντιπολιτευτικό λόγο για το χάος και την ανομία σε πολλά πανεπιστήμια, για το διαρκές κόψε – ράψε του ΣΥΡΙΖΑ στην παιδεία, τις ατελείωτες ανατροπές στο εξεταστικό σύστημα και όλες τις ιδεοληπτικές παρεμβάσεις σε αυτόν τον ευαίσθητο χώρο. Αλλά δεν έμεινε εκεί: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια πολύ ενδιαφέρουσα και άμεση επικοινωνία με τους πανεπιστημιακούς κατέθεσε το όραμά του και το σχέδιό του για το δημόσιο Πανεπιστήμιο, για το πώς τα φτωχότερα παιδιά μέσα από τη γνώση θα αποκτήσουν ευκαιρίες στη ζωή τους, πώς το Πανεπιστήμιο θα γίνει ελεύθερος χώρος στην έρευνα και στη γνώση, βάζοντας τέλος στις εγκληματικές παρεμβάσεις και την ανασφάλεια.

Αυτή είναι η θετική και νικηφόρα προσέγγισή μας συνολικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ