ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιδράσεις και αιχμές μετά από το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ για το «Ερρίκος Ντυνάν»

Αντιδράσεις και αιχμές μετά από το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ για το «Ερρίκος Ντυνάν»
Eurokinissi / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Σφοδρές πολιτικές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η δημοσιοποίηση του πορίσματος του ΣΥΡΙΖΑ για το «Ερρίκος Ντυνάν», που εντοπίζει ευθύνες τεσσάρων πρώην υπουργών Υγείας για την υπόθεση πώλησης του νοσοκομείου.

Πρόκειται για τους κ.κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ανδρέα Λοβέρδο, Άδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη ενώ το πόρισμα υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να εξεταστεί από τη Δικαιοσύνη εάν οι Λοβάρδος και Γεωργιάδης τέλεσαν αδικήματα «δια πράξεων ή παραλείψεων».

O Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε πως όπως είχε προβλέψει από την περασμένη εβδομάδα όταν υπήρχαν σχετικές αναφορές περί προανακριτικής, «αυτή η εξεταστική δεν μπορεί να οδηγήσει σε καμία προανακριτική έναντι ουδενός υπουργού».

«Τι έλεγα; Θα κάνουν ένα πόρισμα, θα λένε γενικές ευθύνες, θα το ψάξει η Δικαιοσύνη, ότι έκαναν για το Ερρίκος Ντυνάν. Το λέω για να μην τους πιστεύετε, είναι κοινοί απατεώνες. Επί της ουσίας, το Ερρίκος Ντυνάν πουλήθηκε επί ημερών μας στην Τράπεζα Πειραιώς με 115 εκατ. ευρώ, ενώ είχε 230 εκατ. ευρώ χρέη, το ελληνικό δημόσιο εισέπραξε 40 εκατ., όσα ακριβώς χρωστούσαν, οι εργαζόμενοι εισέπραξαν όλα τα χρήματά τους, ήταν 3 χρόνια απλήρωτοι. Σβήστηκαν τα χρέη στους υπόλοιπους ιδιώτες και τώρα το ελληνικό δημόσιο προσπαθεί μέσω του Ωνασείου ιδρύματος όπως είπε ο κ. πρωθυπουργός να αγοράσει το Ερρίκος Ντυνάν στο ελληνικό δημόσιο με περίπου 70 εκατ. ευρώ» είπε ο κ. Γεωργιάδης, και συμπλήρωσε:

«Κοινώς αιτούμαι μετά από αυτή την επιτυχία που είχαμε, από τον κ. ΠτΔ να μας καλέσει, να μας δώσει και βραβείο για την επιτυχημένη πώληση του Ερρίκος Ντυνάν. Ως προς το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι για τα σκουπίδια, όπως όπως είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ».

Σχολιάζοντας το εν λόγω πόρισμα, πηγές της Νέας Δημοκρατίας τόνιζαν ότι πως και μόνο το γεγονός ότι η εξεταστική δεν κατέληξε σε προανακριτική επιτροπή σημαίνει ότι δεν βρέθηκαν καθ’ οιονδήποτε τρόπο ούτε καν ενδείξεις που να στοιχειοθετούν κατηγορίες εναντίον των υπουργών. Οι ίδιοι κύκλοι έλεγαν ότι με την επιστροφή της υπόθεσης στη Δικαιοσύνη, που ούτως ή άλλως την ερευνά, το μόνο που θέλουν στον ΣΥΡΙΖΑ είναι να «ρίξουν λάσπη στον ανεμιστήρα».

Ακολουθούν, λένε στην Πειραιώς, τη γνωστή μέθοδο των δήθεν εξεταστικών που δεν καταλήγουν πουθενά καθώς δεν βρίσκονται στοιχεία για να υποστηρίξουν τις ευφάνταστες κατηγορίες που φτιάχνουν στο μυαλό τους και στα πρωτοσέλιδα των ΜΜΕ που ελέγχουν.

Την ίδια ώρα, επισημαίνουν, ότι το γεγονός ότι μετά το φιάσκο της Novartis επιλέγουν τώρα τη λογική του σήριαλ, δηλαδή πάνε κομματιαστά και βγάζουν στην επικαιρότητα πόρισμα για κάθε υπόθεση, σημαίνει ότι θέλουν να κρατήσουν τη λάσπη στην επικαιρότητα.

«Λάσπη, λάσπη κάτι θα μείνει. Αυτή είναι η στόχευσή τους. Αλλά δεν θα μείνει τίποτα. Η λάσπη τους θα επιστρέψει για τα πραγματικά τους σκάνδαλα», αναφέρουν και υπενθυμίζουν ότι το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» πουλήθηκε 115 εκατ. ευρώ ενώ χρωστούσε 230 εκατ. ευρώ και πληρώθηκαν όλοι οι εργαζόμενοι.

Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ τώρα, λένε στη ΝΔ, ενώ πέτυχε αυτή η πώληση να το αγοράσει με μηδέν χρέη έναντι 75 εκατ. ευρώ, δείχνει πόσο εσφαλμένη και καταστροφική είναι η πολιτική της.

Με τη σειρά του, ο Ανδρέας Λοβέρδος έκανε λόγο για «φιάσκο» και «πολιτική μηχανορραφία».

«Η έλλειψη συγκεκριμένων αναφορών, το φιάσκο αυτό, αποδεικνύει και την έκταση της πολιτικής μηχανορραφίας. Επιβεβαιώνομαι σε αυτό που δήλωσα από την πρώτη στιγμή ότι αυτή η κυβέρνηση και αυτή η πλειοψηφία έχουν φτάσει στο έσχατο σημείο πολιτικής κατάντιας και εξαχρείωσης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος.

O πρόεδρος της επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνης Μπαλωμενάκης, έκανε λόγο για τεκμηριωμένη πρόταση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ενώ χαρακτήρισε πρόωρα και κακόβουλα τα δημοσιεύματα που μιλούν για συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ