ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση «συριζοποιεί» το Σύνταγμα

Κ. Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση «συριζοποιεί» το Σύνταγμα
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Αλλαγή του άρθρου για την ευθύνη υπουργών, απεξάρτηση της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση, εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από τον λαό μετά από δύο άκαρπες ψηφοφορίες στη Βουλή αλλά και ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων: αυτές είναι ορισμένες από τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για την Συνταγματική Αναθεώρηση, όπως παρουσιάστηκαν διά στόματος Κυριάκου  Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Σε μια ομιλία που κινήθηκε σε υψηλούς τόνους, με επιθέσεις προς την κυβέρνηση και την πολιτική της, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σκιαγράφησε τις προτάσεις του «γαλάζιου» κόμματος, χαρακτηρίζοντάς την μια «γενναία πρόταση» για Συνταγματική Αναθεώρηση.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να συριζοποιήσει ακόμη και το Σύνταγμα. Δεν θα το επιτρέψουμε. Να σταματήσει ο Τσίπρας να φέρεται ως ο αριστερός Όρμπαν της Μεσογείου. Δεν θα επιτρέψουμε κανέναν αναθεωρητικό λαϊκισμο που θα υπονομέψει τη δημοκρατία μας. Αυτά να τα ξεχάσουν» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, που νωρίτερα είχε χαρακτηρίσει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ «επικίνδυνες».

Έκανε, μάλιστα, λόγο για προσπάθεια της κυβέρνησης να μετατρέψει το Σύνταγμα σε εργαλείο αντιπερισπασμού από τη ζοφερή οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα ενώ παράλληλα προσέθεσε ότι «επιχειρεί να χειραγωγήσει την ύψιστη κοινοβουλευτική διαδικασία και να ακυρώσει τη δυνατότητα αλλαγών για μια δεκαετία».

«Θυμήθηκε με καθυστέρηση τη Συνταγματική Αναθεώρηση, μόνο και μόνο για να αποτρέψει κάθε μεγάλη αλλαγή. Θέλουν η χώρα να πάει πίσω. Μετά την αναθεώρηση του 2008, που ήταν εξαιρετικά περιορισμένης έκτασης, δεν αντέχουμε σαν χώρα να χάσουμε μία ακόμη δεκαετία» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφέρθηκε στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι περιλαμβάνει το άρθρο 86 του Συντάγματος, που πριν από 12 χρόνια είχε εκείνος ζητήσει να αλλάξει, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ τότε σφύριζε αδιάφορα.

Συνεχίζοντας είπε ότι περιλαμβάνει προτάσεις για δημοψηφίσματα ή και ατελέσφορες προτάσεις όπως επαναλαμβανόμενες ψηφοφορίες ανά εξάμηνο για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ή προτάσεις που θα οδηγήσουν τη χώρα σε μόνιμη ακυβερνησία όπως η καθιέρωση της απλής αναλογικής ή για τις σχέσεις κράτους -Εκκλησίας που δεν απαιτούν αναθεώρηση αλλά ρύθμιση με απλό νόμο.

Αποτελεί ύβρη η πρόταση για δημοψηφίσματα όταν εκείνη ευτέλισε το θεσμό το 2015, είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι είναι προσβολή της νοημοσύνης μας να ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ νέο τρόπο εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας για να μην διαταράσσεται η κοινοβουλευτική συνέχεια όταν το αξιοποίησε το 2014. Είναι υποκρισία εκείνοι που τις μονές μέρες ζητούν τη στήριξη της Εκκλησίας, τις ζυγές να την απαξιώνουν με μία αναθεώρηση των σχέσεων με το κράτος.

Συνολικά, είπε ο κ. Μητσοτάκης, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ συνιστά αντιδραστικό και αναχρονιστικό μονοπάτι προς ένα συνταγματικό τέλμα που θα οδηγήσει τη χώρα ακόμη πιο πίσω.

«Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν περιλαμβάνει τίποτε για τη δημόσια διοίκηση, την αξιολόγηση και την αξιοκρατία, για την εκπαίδευση, για την ενθάρρυνση της ανάπτυξης και των επενδύσεων, για την ανάγκη να θωρακισθεί η ανεξαρτησία και να απονέμεται ταχύτερα η δικαιοσύνη», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε, επίσης, βολές κατά της κυβέρνησης για το Σκοπιανό:

«Σε αντίθεση με αυτούς που κυβερνούν τη χώρα, οι πολίτες δεν έχουν αυταπάτες. Πιστεύουν, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, ότι η χώρα πηγαίνει σε λάθος κατεύθυνση» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «η δημόσια σφαίρα έχει επιβαρυνθεί από τους κυβερνητικούς χειρισμούς, εντός και εκτός χώρας. Αρνητικά δεδομένα συσσωρεύει η συμφωνία των Πρεσπών. Με τις επιλογές της η κυβέρνηση επέτρεψε στα Σκόπια να εμπαίζουν την Ελλάδα. Και αυτά, ενώ η κοινή γνώμη παρακολουθεί άναυδη αυτά που ειπώθηκαν μεταξύ των κ.κ. Κοτζιά και Καμμένου. Είναι πρωτοφανές να διερευνά η Δικαιοσύνη τιςαλληλοκατηγορίες δύο υπουργών στο υπουργικό Συμβούλιο».

Ο κ. Μητσοτάκης διερωτήθηκε ξανά, γιατί δεν δίνονται στην δημοσιότητα τα πρακτικά του υπουργικού συμβουλίου και η επιστολή παραίτησης Κοτζιά και σημείωσε: «Όταν έλθει η συμφωνία των Πρεσπών προς ψήφιση θα δούμε αν ο κ. Καμμένος φύγει από τη πόρτα ή το παράθυρο».

Μάλιστα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευση επανέλαβε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών «ούτε τώρα ούτε μετά τις εκλογές».

«Ο μόνος τρόπος να μην κυρωθεί ποτέ η συμφωνία είναι να γίνουν εκλογές πριν αυτή έλθει στην Βουλή. Ο κ. Τσίπρας όμως έχει αναλάβει την υποχρέωση να φέρει τη Συμφωνία στην Βουλή πριν πάει σε εκλογές και ότι έχει πάρει ανταλλάγματα που θα βοηθήσουν όχι τη χώρα, αλλά το κόμμα του» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ