ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση στη Βουλή για το «Μακεδονία ξακουστή» στις παρελάσεις κατέθεσε ο Γεωργιάδης

Ερώτηση στη Βουλή για το «Μακεδονία ξακουστή» στις παρελάσεις κατέθεσε ο Γεωργιάδης
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Εκκωφαντική σιωπή καταλογίζει στην κυβέρνηση με αφορμή την πρωτοφανή απαίτηση της πΓΔΜ να μην χρησιμοποιείται το τραγούδι «Μακεδονία ξακουστή» στις παρελάσεις, ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Με ερώτηση που κατέθεσε προς τον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ ζητά απαντήσεις αν οι δηλώσεις αυτές συνάδουν με το πνεύμα και την ερμηνεία της συμφωνίας των Πρεσπών και αν προτίθενται να απαγορεύσουν τη χρησιμοποίηση του τραγουδιού στις παρελάσεις ή άλλες δημόσιες εκδηλώσεις.

Κατά τον ίδιο η έως τώρα στάση της κυβέρνησης δείχνει συγκατάθεση στις προκλητικές απαιτήσεις της κυβέρνησης Ζάεφ και τις δηλώσεις του αντιπροέδρου του κ. Σεκερίνσκα.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δηλώσεις της κ. Σεκερίνσκα φαίνεται πως απορρέουν από την ερμηνεία της ίδιας της συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία στο άρθρο 3 αναφέρει πως "Τα Μέρη δεσμεύονται να μην επιχειρούν, υποκινούν, υποστηρίζουν και/η ανέχονται οιεσδήποτε πράξεις ή δραστηριότητες μη φιλικού χαρακτήρα κατά του άλλου Μέρους", ενώ στο ίδιο άρθρο αναφέρεται "Έκαστο Μέρος θα κοινοποιεί άμεσα στο άλλο Μέρος οιαδήποτε πληροφορία κατέχει αναφορικά με οιεσδήποτε παρόμοιες πράξεις ή προθέσεις". Ομοίως στο άρθρο 6 γίνεται λόγος ότι κάθε Μέρος θα πρέπει να "λάβει αμέσως αποτελεσματικά μέτρα προκειμένου να απαγορεύσει εχθρικές δραστηριότητες, ενέργειες ή προπαγάνδα από κρατικές υπηρεσίες ή υπηρεσίες αμέσως ή εμμέσως ελεγχόμενες από το κράτος και για την πρόληψη δραστηριοτήτων που πιθανώς υποδαυλίζουν τον σωβινισμό, την εχθρότητα, τον αλυτρωτισμό και τον αναθεωρητισμό εναντίον του άλλου Μέρους. Εάν συμβούν τέτοιου είδους δραστηριότητες, τα Μέρη θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα"», αναφέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ