ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαφοροποίηση Κοτζιά από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για απευθείας εκλογή του ΠτΔ

Διαφοροποίηση Κοτζιά από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για απευθείας εκλογή του ΠτΔ
EUROKINISSI/ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Τη διαφωνία του με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, εξέφρασε ο Νίκος Κοτζιάς, αντιπροτείνοντας μία παραλλαγή του γερμανικού μοντέλου, όπου ο πρόεδρος εκλέγεται από ένα μεικτό σώμα κοινοβουλευτικών, αυτοδιοικητικών και κληρωτών.

«Δεν πιστεύουμε ότι μπορεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Ελλάδα να εκλέγεται απευθείας από τον λαό. Αυτό το σύστημα που λειτουργεί πολύ καλά στη Λατινική Αμερική, αυτό το σύστημα που λειτουργεί μέτρια σε ορισμένες χώρες, όποτε λειτούργησε στη χώρα μας δεν είχε καλά αποτελέσματα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Στη χώρα μας η διαρχία, ήταν διαρχία μικρού χρόνου με προεδρία και διαρχία μεγάλου χρόνου με μοναρχία. Και ξέρουμε πού οδηγήθηκε η Ελληνική Δημοκρατία κάθε φορά που υπήρχε ένα σύστημα διαρχίας», ανέφερε ο κ. Κοτζιάς.

Ο πρώην υπουργός, εξηγώντας την πρότασή του βάσει του γερμανικού μοντέλου, μίλησε για ένα ιδιαίτερο ξεχωριστό εκλογικό σώμα που να αποτελείται 50% - 60% από τους βουλευτές, και το υπόλοιπο κομμάτι να είναι 30% εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και των περιφερειών «ώστε να σπάει οποιαδήποτε διαδικασία που μπορεί να πάει σε κομματικά αδιέξοδα».

«Το υπόλοιπο 10% προσθετικά προς το αυστριακό - γερμανικό μοντέλο, να είναι κληρωτοί. Να αξιοποιήσουμε την παράδοση της Αθηναϊκής δημοκρατίας. Να είναι μέσα από την κλήρωση ανάμεσα σε όλους τους ανθρώπους που έχουν δικαίωμα ψήφου ένα 10% του εκλεκτορικού σώματος. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουμε 6 μήνες να ψηφίζει η Βουλή, ή να διαλύεται η Βουλή», σημείωσε.

Κληθείς να σχολιάσει τις σημερινές δηλώσεις του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, ότι ουδέποτε ανέφερε πως η κυβέρνηση έλαβε χρήματα από τον Τζορτζ Σόρος, ο κ. Κοτζιάς απάντησε με νόημα: «Τον κ. Καμμένο ρωτήστε. Αν τα παίρνει πίσω, χαρά μου».

Οι δηλώσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών έγιναν στο πλαίσιο πολιτικής εκδήλωσης του «Πράττω», που λαμβάνει χώρα στο Πολιτιστικό Κύτταρο – πρώην ΡΕΞ στην Κομοτηνή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ