ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα Τσίπρα - Γεννηματά για Σημίτη

Κόντρα Τσίπρα - Γεννηματά για Σημίτη
EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η Φώφη Γεννηματά, η οποία κατηγόρησε προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα ότι «μετατρέπει την πολιτική σκηνή σε αρένα λάσπης», αναφερόμενη στο άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του Κώστα Σημίτη, με απόφαση της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Η κυρία Γεννηματά απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό, έκανε λόγο για «πανικό» από πλευράς Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να πληγεί το Κίνημα Αλλαγής αναφερόμενη στην απόπειρα -όπως είπε- να εμπλακεί ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε υποθέσεις διαφθοράς.

«Είπα προχθές ότι ο πανικός σας προκειμένου να πλήξετε τη δημοκρατική παράταξη, θα σας οδηγήσει να σπιλώσετε μέχρι και τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Είστε αδίστακτοί. Τώρα φτάνετε στον Κ. Σημίτη τον πρωθυπουργό της ΟΝΕ, του Ελσίνκι, της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, των μεγάλων έργων, που άλλαξαν την εικόνα της χώρας. Πάρτε το απόφαση δεν μας αγγίζετε. Αυτά που κάνετε θα σας γυρίσουν μπούμερανγκ», τόνισε.

Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως ανασταίνει τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση για να την εντάξει «σε προεκλογική σκηνοθεσία», υποστηρίζοντας ότι «και μόνο αυτός ο κυνισμός προσβάλλει το δημοκρατικό αίσθημα του ελληνικού λαού». «Το Σύνταγμα δεν προστατεύει από τα θολωμένα μυαλά και τις αυταπάτες» τόνισε, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση «κατάφερε να αποτύχει σε όλα κι έχει κάνει επάγγελμα τον διχασμό».

Ακόμη, άσκησε κριτική στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, για τον οποίο είπε ότι «συναγωνίζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ στον λαϊκισμό».«Δεν ασκεί πολιτική το Σύνταγμα και δεν γεννά ιδεολογία. Το Σύνταγμα δεν πρέπει να είναι αφορμή διαιρέσεων. Οπως καταλαβαίνεται η διαδικασία αυτή κινδυνεύει να συνθλιβεί στο μύλο της κομματικής αντιπαράθεσης» πρόσθεσε.

Τσίπρας: Πώς είναι δυνατόν να μας κουνάτε το δάχτυλο όταν έχετε πολιτική ευθύνη ως παράταξη;

«Φοβάμαι ότι εάν συνεχίζετε να έχετε ως στόχο τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, τότε ενισχύετε τη στρατηγική νίκη της ΝΔ» είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας στην τοποθέτηση της Φώφης Γεννηματά.

Ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε πως η κ. Γεννηματά έχει επιλέξει μια μονόπλευρη πολιτική αντιπαράθεση: «Κάνετε κριτική και σε μένα προσωπικά και σε αλλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που ξεπερνά και το πλαίσιο του δικού σας προσωπικού πολιτικού πολιτισμού» σημείωσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε: «Έχετε ως στόχο τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε πως ήττα του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει στρατηγική νίκη της ΝΔ».

Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε πως με αυτό τον στόχο «επιταχύνετε τη στρατηγική ήττα της παράταξης σας».

Ο Αλέξης Τσίπρας, είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην εξουσία γιατί το ζήτησε ο ελληνικός λαός, στον οποίο μετά το δημοψήφισμα τέθηκε στην κρίση του και ο συμβιβασμός με τους εταίρους. «Δεν κάναμε πραξικόπημα, ούτε ήρθαμε με κόλπα, αλλά με εντολή του ελληνικού λαού» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις πρόσφατες έρευνες της Δικαιοσύνης αλλά και τις καταδικαστικές αποφάσεις σε πρόσωπα όπως ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ο Τάσος Μαντέλης αλλά και ο Γιάννος Παπαντωνίου, λέγοντας απευθυνόμενος στην κ. Γεννηματά: «Δεν μπορώ να καταλάβω πώς είναι δυνατόν να μας κουνάτε το δάχτυλο όταν έχετε πολιτική ευθύνη ως παράταξη» - για να προσθέσει πάντως πως δεν υπονοεί συλλογική ευθύνη της παράταξης από την εμπλοκή συγκεκριμένων προσώπων.

Ειδικά πάντως για το άρθρο 86, ο πρωθυπουργός είπε πως ο εμπνευστής του ήταν πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και παραμένει σημαντικό στέλεχος του κόμματος, και κατηγόρησε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ πως όταν μπορούσαν να αναθεωρήσουν τον άρθρο περί ευθύνης υπουργών και μάλιστα με ευρεία πλειοψηφία «δεν το έκαναν».

«Δεν μπορώ να δεχτώ ότι δεν αισθάνεστε την ανάγκη - ενώ μας κατηγορείτε για αδίστακτους - να ζητήσετε μια συγγνώμη από τον ελληνικό λαό και τον κόσμο που σας ψηφίζει» είπε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει πάντως πως «δεν λέμε ότι δεν έχετε κάνει πράγματα ως παράταξη, ή ότι ο Σημίτης δεν έχει κάνει πράγματα, αλλά συμπεριφερθήκατε ως μόνιμοι ιδιοκτήτες και θεωρείτε πως οποίος έχει την εντολή του ελληνικού λαού είναι περιστασιακός ένοικος της εκτελεστικής εξουσίας. Θέλω να σας πω, και σε εσάς και στον κ. Μητσοτάκη, πως ιδιοκτήτης είναι ο ελληνικός λαός, και φοβάμαι πως εάν συνεχίσετε έτσι, θα σας δώσει μόνιμη έξωση από το πολιτικό στερέωμα» κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ