ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υψηλοί τόνοι στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος

Υψηλοί τόνοι στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος

Με ένταση και υψηλούς τόνους επί διαδικαστικών ζητημάτων έκανε πρεμιέρα η επιτροπή αναθεώρησης του Συντάγματος. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ήρθαν σε σφοδρή σύγκρουση για τη σειρά συζήτησης των υπό αναθεώρηση άρθρων. 

Η πρόταση του προέδρου Νίκου Παρασκευόπουλου να ξεκινήσει η συζήτηση με ο ποια άρθρα 62 και 86 για τη βουλευτική ασυλία και τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και 32 και 35 για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν βρήκαν σύμφωνη τη ΝΔ που ζήτησε να γίνει με βάση την σειρά των άρθρων του Συντάγματος και άρα να ξεκινήσει η συζήτηση με το άρθρο 3 για τις σχέσεις κράτους - εκκλησίας.

Η συμβιβαστική πρόταση του Ευάγγελου Βενιζέλου να ξεκινήσει η συζήτηση με τα άρθρα 62 και 86 και αμέσως μετά να ξεκινήσει η συζήτηση του άρθρου 3, έγινε αποδεκτή από τον Γιώργο Κατρούγκαλο.
«Εμείς το 3 άρθρο το θεωρούμε προνομιακό χώρο για να αναπτύξουμε το ιδεολογικός μας στίγμα, γιατί θεωρούμε πως είναι ώριμος ο πολιτικός χρόνος από όλες τις απόψεις», σχολίασε ο κ. Κατρούγκαλος.

Η ΝΔ επέμεινε στη δική της πρόταση με συνέπεια το θέμα να τεθεί σε ψηφοφορία, στην οποία κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε η συζήτηση αρχικά να ξεκινήσει με τα άρθρα 62 και 86 και μετά η συζήτηση να ομαλοποιηθεί και να πάει με τη σειρά για τα υπόλοιπα άρθρα του Συντάγματος.

Στη συζήτηση που προηγήθηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου πρότεινε να ξεκινήσει η συζήτηση από τα άρθρα που συμφωνούν και τα δύο κόμματα. «Δεν χρειάζεται να τα σηματοδοτήσουμε πολιτικά και ιδεολογικά. Είναι κάποια αιτήματα που είναι ώριμα και κάποια άλλα που δεν είναι γι’ αυτό και δεν υπάρχουν στις κοινές προτάσεις ή υπάρχουν με διαφορετικό περιεχόμενο», είπε, ενώ από την πλευρά του ο Άδωνις Γεωργιάδης κατηγόρησε την πλειοψηφία ότι θέλει να προσαρμόσει το Σύνταγμα στη δική της ατζέντα.

«Γιατί το άρθρο 3 να πάει στο τέλος τώρα που το μείζον θέμα συζήτησης στην Ελλάδα είναι η δήθεν συμφωνία πρωθυπουργό Αρχιεπισκόπου; Πιθανολογώ ότι δεν θέλετε να ανοίξετε τα χαρτιά σας την ώρα που διεξάγεται η μεγάλη συζήτηση και υπήρχαν οι κρυφές συνομιλίες από όλο το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα. Εδώ δε μιλάμε με κρυφές συνομιλίες, μιλάμε με καθαρά πράγματα να πείτε δημόσια ποιες είναι οι απόψεις σας και όχι να τις κρύψετε δημόσια και να τις πείτε τελευταία στιγμή», είπε με την κ. Χριστοδουλοπούλου να απαντά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κανένα πρόβλημα με το άρθρο 3. «Η συνταγματική αναθεώρηση υποτάσσεται στον εκλογικό σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ», επεσήμανε κι ο Μάκης Βορίδης. Για προεκλογικό σχεδιασμό της κυβέρνησης σε ότι αφορά στη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος έκανε λόγο από τη ΔΗΣΥ ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ζητώντας να γίνει η συζήτηση με βάση τις θεματικές ενότητες ξεκινώντας από την αρχή έτσι όπως τα άρθρα βρίσκονται στο Σύνταγμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ