ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψηφίζονται σήμερα μείωση ΕΝΦΙΑ, διανομή μερίσματος και μείωση φορολογίας επιχειρήσεων

Ψηφίζονται σήμερα μείωση ΕΝΦΙΑ, διανομή μερίσματος και μείωση φορολογίας επιχειρήσεων
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, ύψους 710 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο θα ισχύσουν τα ίδια κριτήρια με πέρυσι με οριακές βελτιώσεις. 

«Τώρα που βγήκαμε από τα μνημόνια δεν έχουμε ανάγκη από υπερπλεονάσματα, στοχεύουμε σε μόνιμα μέτρα εκ των προτέρων, ό,τι ισχύει για το 2019 θα ισχύσει και μέχρι το 2021 και αυτό αφορά και το επίδομα στέγασης», είπε ο κ. Τσακαλώτος, αναπτύσσοντας τις δύο τροπολογίες με τα δύο νέα θετικά μέτρα που αφορούν στη μείωση του ΕΝΦΙΑ και της φορολογίας επιχειρήσεων. Πρόσθεσε ακόμη, πως η κυβέρνηση προτιμά μια πολιτική με μόνιμα μέτρα εκ των προτέρων παρά εκ των υστέρων μερίσματα.

Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ, μειώνεται κατά 30% για περιουσίες που η αντικειμενική τους αξία είναι μέχρι 60.000 ευρώ. Όταν η συνολική αξία της περιουσίας υπερβαίνει τις 60.000 ευρώ το ποσό της έκπτωσης του 30% μειώνεται κατά 70 λεπτά ανά 1.000 ευρώ με μέγιστη έκπτωση του ΕΝΦΙΑ τα 100 ευρώ. Σε σύνολο 5,9 εκατ. ιδιοκτητών, τα 3,5 εκατ. (το 60% ιδιοκτητών) θα έχει μείωση 30%, άλλο 1 εκατ. (17% ιδιοκτητών) θα έχει μείωση 20% και άλλες 500.000 θα έχουν μείωση 10%.

«Βλέπουμε ότι μειώνουμε μεσοσταθμικά τον ΕΝΦΙΑ 10% αλλά για ένα πολύ σημαντικό κομμάτι των πολιτών η μείωση είναι μεγαλύτερη», είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε πως σε αυτό το κομμάτι εντάσσεται το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων αλλά και ένα συντριπτικά μεγάλο μέρος της μεσαίας τάξης. «Κι είναι προφανές πως κανείς δεν θα δει αύξηση», επεσήμανε.

Σε ότι αφορά στην τροπολογία για τη μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων, ο κ. Τσακαλώτος είπε πως θα κερδίσουν μόνον οι μεγάλες, αλλά και οι μικρότερες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ