ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: «Κλείνουν» ευρωψηφοδέλτια και Δήμος Αθήνας

ΣΥΡΙΖΑ: «Κλείνουν» ευρωψηφοδέλτια και Δήμος Αθήνας
EUROKINISSI

Στην τελική ευθεία ενόψει της εκλογικής προετοιμασίας του κόμματος μπαίνουν στην Κουμουνδούρου.

Το απόγευμα της Τετάρτης συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής που θα γίνει το Σαββατοκύριακο. Αν και επισήμως τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος επιμένουν ότι το θέμα της συζήτησης θα είναι η προετοιμασία για τις ευρωεκλογές, η παράλληλη διεξαγωγή τουλάχιστον δύο εκλογικών αναμετρήσεων τον Μάιο εκ των πραγμάτων περιπλέκει τα πράγματα.

Άλλωστε, η συγκρότηση των ψηφοδελτίων για τις ευρωεκλογές θα εξαρτηθεί και από τον χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών ενώ πολλές αναμένεται να είναι οι καραμπόλες με διάφορα στελέχη να μην έχουν αποφασίσει που θα δώσουν τον αγώνα του σταυρού. Επιπλέον, στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν ακόμα εκκρεμότητες ως προς τους υποψήφιους που θα στηρίξουν στις δημοτικές εκλογές, με μεγαλύτερη αυτή του Δήμου Αθηναίων όπου ακόμα δεν έχει εντοπιστεί ο «κατάλληλος».

Ευρωεκλογές: «Κλείνει» διακήρυξη και ψηφοδέλτιο

Στη σημερινή Πολιτική Γραμματεία αναμένεται να γίνει διεξοδική συζήτηση σχετικά με τη σημασία των επικείμενων ευρωεκλογών. Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι οι ευρωεκλογές του Μαΐου έχουν, ίσως για πρώτη φορά, ιδιαίτερη πολιτική σημασία τόσο για το ευρωπαϊκό μέλλον όσο και για την ελληνική πολιτική ζωή. Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Πάνος Σκουρλέτης έχουν υπογραμμίσει το τελευταίο διάστημα την ανάγκη συσπείρωσης και συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων σε επίπεδο Ευρώπης προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος ανόδου των ακροδεξιών δυνάμεων.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι στενές επαφές του Πρωθυπουργού με τους ευρωπαίους Σοσιαλιστές και το συνεχιζόμενο πρέσιγνκ προς την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής. Παράλληλα, όμως, με το πολιτικό πρόγραμμα στον ΣΥΡΙΖΑ καλούνται να λύσουν και τον γρίφο του ευρωψηφοδελτίου. Δεδομένη θεωρείται η παρουσία των τριών ευρωβουλευτών Δημήτρη Παπαδημούλη, Στέλιου Κούλογλου και Κωνσταντίνας Κούνεβα. Επιπλέον, ήδη έχει γίνει συζήτηση με τον Παναγιώτη Κουρουμπλή ενώ ακούγονται και τα ονόματα των Γιώργου Κατρούγκαλου, Λυδίας Κονιόρδου, Γιάννη Μουζάλα. Παράλληλα, πληροφορίες θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα να έχει ήδη προτείνει και στον Γιώργο Σταθάκη να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών χωρίς όμως να έχει πάρει απάντηση από τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Μια θέση στην τετράδα διεκδικούν και οι 53+ στελέχη των οποίων έχουν ήδη εκφράσει τη διαθεσιμότητά τους.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί η συγκρότηση της τελικής λίστας να σηματοδοτεί το πολιτικό στίγμα του κόμματος με σαφή ανοίγματα στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και των οικολόγων αλλά και πρόσωπα που θα συμβολίζουν τη μάχη κατά της ακροδεξιάς.

Δημοτικές: Στην αναζήτηση του «άγνωστου Χ»

Στην Κουμουνδούρου θα πρέπει εντός των επόμενων ημερών να καταλήξουν και στον εκλεκτό για τον Δήμο Αθήνας. Όπως έχουν αυτή τη στιγμή τα δεδομένα, ο Νάσος Ηλιόπουλος θεωρείται η σίγουρη λύση, όμως ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να περιμένει κάτι πιο δυνατό. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός συνδέει τον δήμο της πρωτεύουσας με αυτούς του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης όπου στον μεν πρώτο έχει ήδη ανακοινωθεί ο Νίκος Μπελαβίλας ενώ στη συμπρωτεύουσα έχει «κλείσει» η Κατερίνα Νοτοπούλου. Ο Πρωθυπουργός πιστεύει ότι η τριάδα Ηλιόπουλου – Νοτοπούλου – Μπελαβίλα είναι «καλή πολιτικά όμως αρκετά κλειστή» και φαίνεται ότι αναζητά μια πιο διευρυμένη υποψηφιότητα για τον Δήμο Αθήνας. Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece το πρόσωπο έχει ήδη βρεθεί, είναι γυναίκα όμως δεν έχει πει ακόμη το τελικό «ναι». Τέλος, στα ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι και αυτό του πρώην Γενικού Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κωστή Παπαϊωάννου, χωρίς όμως να συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ