ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Λιώνουν οι πάγοι» Αθήνας – Μόσχας με το ταξίδι Τσίπρα στη Ρωσία

«Λιώνουν οι πάγοι» Αθήνας – Μόσχας με το ταξίδι Τσίπρα στη Ρωσία
EUROKINISSI-ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Όλα έτοιμα είναι από διπλωματικής πλευράς για το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα με το οποίο Ελλάδα και Ρωσία θέλουν να αποδείξουν ότι οι «ψυχρές μέρες» στις σχέσεις των δύο πλευρών ανήκουν οριστικά στο παρελθόν.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα επισκεφτεί τη ρωσική πρωτεύουσα στις 7 Δεκεμβρίου συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο τον Γεν. Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, I. Μπράχο και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Στη Μόσχα θα έχει συναντήσεις τόσο με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν όσο και με τον Πρωθυπουργό της χώρας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα πραγματοποιείται 190 χρόνια από την καθιέρωση διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών και στις συναντήσεις που θα γίνουν αναμένεται να επισημοποιηθεί η επίσκεψη, θα επισημοποιηθεί η περαιτέρω ανάπτυξη και εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας σε ζητήματα οικονομίας, διαλόγου επί περιφερειακών ζητημάτων, ενέργειας, πολιτισμού και άλλων θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να υπογραφούν σειρά διμερών συμφωνιών και μνημονίων συνεργασίας στους τομείς εμπορικής ναυτιλίας, καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, αθλητισμού, τυποποίησης κ.α.

Παράλληλα, αναμένεται να συζητηθεί η προοπτική ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα και οι δυνατότητες αύξησης των ελληνικών εξαγωγών στη Ρωσία αλλά και ο περιφερειακός ρόλος της Ελλάδος ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας, με έμφαση στη Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα συζητήσει με τον κ. Πούτιν τόσο για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, όσο και για τα ζητήματα ενέργειας και ασφάλειας στην περιοχή αλλά και για τις προοπτικές επίλυσης των προβλημάτων σε Συρία και Λιβύη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ