ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωράκης: Θα πούμε όχι στην αλλαγή του «Μακεδονία» που όλοι αναγνωρίζουν σήμερα;

Θεοδωράκης: Θα πούμε όχι στην αλλαγή του «Μακεδονία» που όλοι αναγνωρίζουν σήμερα;
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Τη στάση του Ποταμιού στη Συμφωνία των Πρεσπών εξηγεί σε συνέντευξή του ο Σταύρος Θεοδωράκης, θέτοντας ως προϋπόθεση τη συνταγματική υιοθέτηση από πλευράς πΓΔΜ όσων αναφέρει η Συμφωνία για τη γλώσσα, «την κουλτούρα και την κληρονομιά της ελληνικής Μακεδονίας».

«Η Συμφωνία αναφέρει ότι η γλώσσα της πΓΔΜ ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών. Επίσης, έχουν δεχθεί ότι δεν έχουν σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, την κουλτούρα και την κληρονομιά της ελληνικής Μακεδονίας. Όλα αυτά πρέπει να καθρεφτιστούν στο Σύνταγμα τους. Αν υπαναχωρήσουν από αυτά τότε προφανώς δεν υπάρχει συμφωνία» σημείωσε ο κ. Θεοδωράκης στην συνέντευξή του στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής».

«Πιο πολλά προβλήματα θα έχουμε αν οι γείτονες μας είναι μέλη της ΕΕ ή προτεκτοράτο των Τούρκων και των Ρώσων; Σε λίγες εβδομάδες οι Έλληνες πρέπει να πάρουμε μια σημαντική απόφαση: Θα πούμε «όχι» στην αλλαγή του ονόματός τους, από Μακεδονία που τους αναγνωρίζουν όλοι σήμερα, σε Βόρεια Μακεδονία; Θα συγκρουστούμε με όλους τους συμμάχους μας που στηρίζουν τη συμφωνία; Έχουμε μετρήσει τις συνέπειες για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις; Για την οικονομία μας;», διερωτάται ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση, ο Σταύρος Θεοδωράκης κάλεσε αυτή τη Βουλή να «ανάψει το πράσινο φως». «Να μην θυσιάσουμε την αναθεώρηση στην πολιτική σύγκρουση και να τα ξαναδούμε όλα ψύχραιμα στην επόμενη Βουλή» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Θεοδωράκης επανέλαβε την πρόταση του Ποταμιού προς τα άλλα κόμματα και κυρίως προς τον ΣΥΡΙΖΑ «να περάσουμε με 151 ψήφους όλες τις προτάσεις αναθεώρησης και να αφήσουμε την επόμενη Βουλή να καθορίσει με 180 ψήφους το ακριβές τους περιεχόμενο».

Επέμεινε δε ιδιαίτερα, στην ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 16. «Να τελειώνουμε με τις ιδεοληψίες. Να δώσουμε δυνατότητες στο επιστημονικό προσωπικό να μένει στη χώρα μας και να προσελκύσουμε επενδύσεις στην εκπαίδευση» υπογράμμισε.

«Αυτός που απαγορεύει τα μη κρατικά πανεπιστήμια οδηγεί σε μαρασμό και τα δημόσια. Μόνο ο ανταγωνισμός θα ξυπνήσει τα καλά ένστικτα των πανεπιστημίων μας. Τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια θα είναι μια μεγάλη βοήθεια στους μεσαίους και τους φτωχούς» συμπλήρωσε.

Σχετικά με τον χρόνο των εκλογών, ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε πως «εκλογές θα γίνουν όποτε το αποφασίσει ο στενός πυρήνας στου Μαξίμου. Ας μη σπαταλάμε χρόνο σε σενάρια».

Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο κάποιοι βουλευτές του Ποταμιού να συνεργαστούν, είτε με τη ΝΔ, είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Σταύρος Θεοδωράκης επεσήμανε ότι «το Ποτάμι έχει πάρει μια και μόνο μια απόφαση: αυτόνομη πορεία». Σημείωσε ωστόσο, πως «δεν αλυσοδένουμε κανέναν. Αν κάποιος θέλει να πάει με τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ, ας αφήσει την έδρα του και ας το κάνει. Έχω βαρεθεί να ασχολούμαι με αυτά τα σενάρια» κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ