ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΔ: Οι προβλέψεις για τον νικητή στις εκλογές

ΝΔ: Οι προβλέψεις για τον νικητή στις εκλογές
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Άνοιξαν οι κάλπες για την εκλόγή προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. 

Οι υποψήφιοι αρχηγοί στις τελευταίες τους εμφανίσεις έριξαν τους τόνους και επιχείρησαν να είναι ενωτικοί ώστε να μην ενοχλήσουν το κομματικό ακροατήριο.

Το κλειδί για την πρόβλεψη του νικητή είναι η συμμετοχή στις κάλπες και όπως όλοι αναγνωρίζουν το μομέντουμ για μαζική συμμετοχή έχει χαθεί.

Επί της ουσίας, ορισμένοι εκ των υποψηφίων αλλά και κορυφαία στελέχη επιδίωξαν η διαδικασία να μεταβληθεί σε μάχη μηχανισμών.

Τα παλαιά κομματικά στελέχη που διαθέτουν και ισχυρούς μηχανισμούς στην κομματική βάση στηρίζουν τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη ως τον καταλληλότερο αυτή την στιγμή. Η μάχη για την δεύτερη θέση θα κριθεί μεταξύ Απόστολου Τζιτζικώστα και Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρώτο να θεωρείται ότι μπαίνει στην τελική ευθεία με προβάδισμα, αλλά κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να πει ποιός θα κόψει το νήμα πρώτος για τη δεύτερη θέση.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ δήλωσε πως σε περίπτωση που είναι δεύτερος θα αποσύρει την υποψηφιότητά του, αφήνοντας εμμέσως να εννοηθεί ότι ο πρώτος τον οποίο θα σπεύσει να στηρίξει είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Εγώ αν είμαι δεύτερος θα αποσυρθώ. Το '09 και το '13 έχω καταθέσει πρόταση και λέω ότι για να γίνεις πρόεδρος της ΝΔ πρέπει να είσαι βουλευτής και μάλιστα δυο θητείες. Άρα λοιπόν σίγουρα έχεις κλείσει την τετραετία, άρα πρέπει να είσαι πάνω από πέντε χρόνια μέλος του κόμματος και βουλευτής, άμα είναι τρεις τι να κάνω, ή θα πάω στο λευκό ή θα πάω στον κ. Μητσοτάκη όπως και εσείς ερμηνεύσατε», τόνισε.

Σχετικά με αυτή την άποψη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε -μιλώντας στο MEGA- ότι την εκτιμάει αλλά υπογράμμισε πως «το ταμείο» πιθανών συνεργασιών «θα το κάνουμε το βράδυ της Κυρίακης», δηλώνοντας πεπεισμένος ότι θα είναι στο δεύτερο γύρο.

Κάθε άλλο παρά δαιμονοποιημένη είναι η ανάγκη για νέα προσφυγή στις κάλπες για τον Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος τόνισε στο ίδιο κανάλι ότι σε γενικές γραμμές τηρήθηκαν οι όροι ευπρέπειας διαβεβαιώνοντας ότι εφόσον εκλεγεί αρχηγός στόχος του θα είναι να ρίξει την κυβέρνηση Τσίπρα ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα οδεύσει η χώρα σε νέες εκλογές.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας επισκέφθηκε σήμερα το εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης μαζί με συνεργάτες του και συνομίλησε με εμπόρους, καταστηματάρχες και πολίτες που έκαναν τη βόλτα τους.

Νωρίτερα, μιλώντας στο MEGA είχε σχολιάσει τις δηλώσεις Μεϊμαράκη περί στήριξης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο δεύτερο γύρο κάνοντας λόγο για παλαιοκομματικές πρακτικές και εκβιασμούς.

Ανέφερε ότι δεν πιστεύει ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα πέσει από μόνος του εκτιμώντας όμως ότι σε κάθε περίπτωση απαιτείται η αναγέννησης της παράταξης με αλλαγές σε νοοτροπία αλλά και σε δομές και λειτουργία του κόμματος.

Επανέλαβε παράλληλα το δικό του μέλημα για συνδιαμόρφωση με τους παραγωγικούς φορείς ενός εθνικού σχεδίου εξόδου από την κρίση και για συνέδριο σε 3-4 μήνες για την αναγέννηση της κεντροδεξιάς.

Δεν σηκώνουν τους τόνους για Καραμανλή - Τσίπρα

Για το θέμα που προέκυψε με την αποκάλυψη της συνομιλίας του Κώστα Καραμανλή με τον Αλέξη Τσίπρα και τα σενάρια που πυροδοτήθηκαν περί πιθανής στήριξης της ΝΔ στην κυβέρνηση, οι Αδ. Γεωργιάδης, Απ. Τζιτζικώστας και Κυρ. Μητσοτάκης έριξαν σήμερα τους τόνους της αντιπαράθεσης.

Ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε ότι θα κάνει άνοιγμα σε όλα τα στελέχη και σε εκείνους που πιστεύουν ότι η κεντροδεξιά παράταξη πρέπει να αλλάξει ριζικά ενώ οι Κυρ. Μητσοτάκης και Άδ. Γεωργιάδης συμφώνησαν στο ότι δεν αποτελεί πρόβλημα εάν ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε με τον κ. Τσίπρα στο τηλέφωνο μια-δυο φορές.

Οι κάλπες ανοίγουν αύριο στις 07:00 και κλείνουν στις 19:00 το βράδυ ενώ οι πολίτες μπορούν να βρούν το εκλογικό τμήμα της επιλογής τους -εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους του υπουργείου Εσωτερικών- από την λίστα που έχει αναρτηθεί στο site του κόμματος.

Το αντίτιμο που θα κληθούν να καταβάλουν θα είναι 3 ευρώ, έχοντας δηλώσει τα στοιχεία τους και υπογράφοντας και δήλωση με την οποία αναφέρουν ότι αποδέχονται τις αρχές του κόμματος.

Σε περίπτωση δεύτερου γύρου θα πρέπει να ψηφίσουν ξανά στο ίδιο εκλογικό κέντρο που επέλεξαν και την πρώτη Κυριακή.

Διαβάστε περισσότερα:

Εκλογές ΝΔ: Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες

Η συμμετοχή στις εκλογές βγάζει αύριο αρχηγό στη ΝΔ

Οδηγίες για τους ψηφοφόρους ενόψει των εσωκομματικών εκλογών στη ΝΔ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ