ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα τέσσερα δεδομένα που θα κρίνουν τις αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα

Τα τέσσερα δεδομένα που θα κρίνουν τις αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα
EUROKINISSI

Μήνας κρίσιμων αποφάσεων για τις πολιτικές εξελίξεις είναι ο πρώτος του 2019 καθώς, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο Πρωθυπουργός αναμένεται εντός Ιανουαρίου να πάρει τις τελικές αποφάσεις σχετικά με τον χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών.

Συμφωνία των Πρεσπών, θετικά μέτρα, πορεία της ελληνικής οικονομίας και φυσικά οι δημοσκοπήσεις είναι τα τέσσερα στοιχεία που θα καθορίσουν τις αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα.

Όσον αφορά τις εξελίξεις στο ονοματολογικό στην κυβέρνηση έχουν αποφασίσει να φέρουν προς κύρωση τη Συμφωνία το συντομότερο δυνατόν, κάτι που σημαίνει το αργότερο μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του CNN Greece, η κύρωση της Συμφωνίας πρέπει να θεωρείται «κλειδωμένη» καθώς οι τέσσερις βουλευτές του Ποταμιού (Θεοδωράκης, Μαυρωτάς, Λυκούδης και Δανέλλης) έχουν αποφασίσει να υπερψηφίσουν, μετά και τις τελευταίες τροπολογίες που κατατέθηκαν στη βουλή της πΓΔΜ. Ως εκ τούτου, στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα προστεθούν οι 4 του Ποταμιού, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και η Κατερίνα Παπακώστα ενώ δεν αποκλείεται υπέρ της κύρωσης να ταχθούν η Έλενα Κουντουρά και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Τα προβλήματα του πρωθυπουργού αρχίζουν αμέσως μετά την κύρωση καθώς με δεδομένη την αποχώρηση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων η κυβέρνηση θα κληθεί να πορευτεί με ψήφο ανοχής. Όπως έχουν αυτή τη στιγμή τα πράγματα ούτε η πρόταση δυσπιστίας, ούτε η ψήφος εμπιστοσύνης μπορούν να εξασφαλίσουν περισσότερους από 150 βουλευτές, γεγονός που αναδεικνύει την ρευστότητα της πολιτικής κατάστασης. Ο Αλέξης Τσίπρας θα αναγκαστεί, αμέσως μετά την ψήφιση των Πρεσπών, να προβεί σε ανασχηματισμό και να αποφασίσει πόσο καιρό μπορεί να πορευτεί έχοντας ουσιαστικά την ανοχή και όχι την αποδοχή του κοινοβουλίου. Όλα, πάντως, δείχνουν, ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός έχει ορίζοντα τριμήνου.

Το διάστημα αμέσως μετά την ψήφιση των Πρεσπών η κυβέρνηση θα επιταχύνει την εφαρμογή του νέου πακέτου θετικών μέτρων έχοντας ως προμετωπίδα την αύξηση του κατώτατου μισθού, οι οποία υπολογίζεται να φτάσει τα 50 ευρώ. Παράλληλα, θα δρομολογηθεί ο νέος νόμος προστασίας της πρώτης κατοικίας αλλά και το νέο νομοθετικό πλαίσιο διευκόλυνσης αποπληρωμής χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία το Δημόσιο. Μαζί με την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης, στον ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούν ότι τα μέτρα αυτά θα βελτιώσουν την εικόνα της κυβέρνησης και θα μειώσουν την ψαλίδα από τη Νέα Δημοκρατία.

Επιπλέον, στην κυβέρνηση σχεδιάζουν το πρώτο δίμηνο του έτους την έξοδο της χώρας στις αγορές. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του CNN Greece οι σκέψεις που επικρατούν στον ΟΔΔΗΧ είναι η επιχείρηση επιστροφής στις αγορές να ξεκινήσει με την ανανέωση των πενταετών ομολόγων που είχαν εκδοθεί την άνοιξη του 2014. Αν η προσπάθεια στεφθεί με επιτυχία το οικονομικό επιτελείο πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να ξαναβγεί στις αγορές στο τέλος Φεβρουαρίου, γεγονός που σίγουρα θα ενισχύσει το μεταμνημονιακό αφήγημα της κυβέρνησης.

Σημαντικότερος παράγοντας που θα καθορίσει τον εκλογικό σχεδιασμό του Αλέξη Τσίπρα είναι οι πρώτες δημοσκοπήσεις του χρόνου. Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece οι δημοσκοπήσεις που έχει στα χέρια του αυτή τη στιγμή ο πρωθυπουργός δείχνουν τη διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία να κυμαίνεται από 4 έως 10 μονάδες. Στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν ότι στην πραγματικότητα η διαφορά είναι μικρότερη και θεωρούν ότι ο χρόνος κυλάει υπέρ τους και πως η ψαλίδα θα κλείνει όσο πλησιάζουν οι εκλογές. Ο Πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις οι οποίες αρχίζουν από τον απόλυτο αιφνιδιασμό της προκήρυξης εκλογών αμέσως μετά την ψήφιση των Πρεσπών μέχρι την απόλυτη εξάντληση της τετραετίας. Άνθρωποι, πάντως, που γνωρίζουν καλά τον τρόπο σκέψης του Πρωθυπουργού δεν αποκλείουν ο Αλέξης Τσίπρας να δώσει τη μάχη μέχρι τέλους χρησιμοποιώντας ως απόλυτο κρας τεστ τις εκλογές του Μαΐου. Σύμφωνα με αυτό το σκεπτικό στον ΣΥΡΙΖΑ θα δώσουν στίγμα κεντρικής πολιτικής μάχης στις διπλές εκλογές του Μαΐου και ειδικά στις ευρωεκλογές ελπίζοντας ότι αφενός στις αυτοδιοικητικές θα κερδίσουν τη μάχη σε κρίσιμους Δήμους και Περιφέρειες αφετέρου στις ευρωεκλογές η διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία θα είναι τέτοια που θα δημιουργήσει προβλήματα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, πιθανώς και εξελίξεις στο αντιπολιτευτικό μέτωπο. Μια τέτοια απόφαση βέβαια συνιστά τεράστιο ρίσκο καθώς κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών να είναι τέτοιο που να μην επιτρέπει στην κυβέρνηση να φτάσει μέχρι το τέλος του δρόμου και να αναγκαστεί υπό το βάρος των εξελίξεων να παραιτηθεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ