ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για ποδαρικό στη νέα χρονιά με... ασφαλιστικό πάει η κυβέρνηση

Για ποδαρικό στη νέα χρονιά με... ασφαλιστικό πάει η κυβέρνηση
EUROKINISSI-ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Το χρονικό ορόσημο της 15ης Ιανουαρίου για την κατάθεση και ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου βρίσκεται στο επίκεντρο των κυβερνητικών διαβουλεύσεων στο δρόμο για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο χρόνος ψήφισης του ασφαλιστικού αποτέλεσε πηγή διχασμού για την κυβέρνηση το Νοέμβριο με πολλά στελέχη να επιμένουν στην ανάγκη να έχουν όλα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του χρόνου ώστε να μπορεί μετά απερίσπαστη η πλειοψηφία να αφοσιωθεί στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που θα επιλεγούν από το λεγόμενο παράλληλο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να καθορίσει τον οδικό χάρτη των επόμενων ενεργειών της σε υπουργικό συμβούλιο που θα συγκληθεί την ερχόμενη Τετάρτη.

Αμέσως μετά το ασφαλιστικό θα έρθουν οι εκπρόσωποι των δανειστών στην Αθήνα και κατόπιν η κυβέρνηση θα κληθεί να περάσει από τη Βουλή το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια. Μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Παράλληλα, μπορεί η κυβέρνηση να απέσυρε προσωρινά το παράλληλο πρόγραμμα, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι το ξεχνάει, ωστόσο θεωρείται σίγουρο -όπως προέκυψε και στη σημερινή σύσκεψη των υπουργών στη Βουλή υπό τον Αλέξη Τσίπρα- ότι νιώθει άβολα με το γεγονός ότι έδωσε στην αντιπολίτευση το πολιτικό πάτημα να αντιδράσει με αποχώρηση λόγω επίκλησης της μη επικύρωσης των δημοσιονομικών μεγεθών του προγράμματος από το ΓΛΚ.

Υπό αυτό το πρίσμα και από αύριο, θα έρχονται σε δόσεις τμηματικά στη Βουλή διατάξεις του παράλληλου προγράμματος ενώ το υπόλοιπο νομοσχέδιο θα έρθει στις αρχές του χρόνου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ