ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας για Συμφωνία των Πρεσπών: Το δίλημμα ήταν πολιτικό κόστος ή εθνικό συμφέρον

Τσίπρας για Συμφωνία των Πρεσπών: Το δίλημμα ήταν πολιτικό κόστος ή εθνικό συμφέρον
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Χαιρετισμό στην εκδήλωση «Το στοίχημα της Συμφωνίας των Πρεσπών» που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής, απήθυνε ο Αλέξης Τσίπρας η πρώτη ομιλία του πρωθυπουργού μετά το «διαζύγιο» με τον Πάνο Καμμένο και τρεις μέρες πριν κοινοβουλευτική διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

«Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι η σημερινή μέρα θα είχε τέτοιο ιδιαίτερο συμβολισμό», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση. «Όταν παίρνουμε ρίσκα αληθινά, υπάρχει ένας ενθουσιασμός, ίσως είναι στο DNA», είπε ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας το θερμό χειροκρότημα των συμμετεχόντων μόλις ανέβηκε στο βήμα.

«Είναι εξαιρετική η σύμπτωση όταν πριν από τις γιορτές μου ανακοινώσατε την εκδήλωση, να συμβαίνει σε μία ημέρα έντονων πολιτικών εξελίξεων που δρομολογήθηκαν από τη Συμφωνία των Πρεσπών που λειτουργεί ως καταλύτης», συμπλήρωσε.

«Το καλοκαίρι του 2017 όταν ένας υπερεθνικιστής ο Γκρουέφσκι έδωσε τη θέση του στον προοδευτικό Ζόραν Ζάεφ, βρεθήκαμε μπροστά σε μια αληθινή ευκαιρία αλλά και σε ένα κομβικό δίλημμα», δηλώνοντας πως οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ξεκίνησαν με πλήρη επίγνωση για το «προφανές πολιτικό κόστος που θα είχαμε».

«Είτε θα συνεχίζαμε την πολιτική της αδράνειας και των καθυστερήσεων με φόβο το πολιτικό κόστος. Είτε θα κάναμε την επιλογή, και μάλιστα χωρίς να υπολογίσουμε το κόστος, να αξιοποιήσουμε τη μεγάλη, την ιστορική ευκαιρία της ύπαρξης δύο προοδευτικών δυνάμεων στο τιμόνι των δύο χωρών, προκειμένου να κάνουμε την υπέρβαση, για την οποία πολλοί μίλησαν», εξήγησε ο πρωθυπουργός.

«Προς όφελος της σταθερότητας, αλλά και προς όφελος του εθνικού συμφέροντος, αποφασίσαμε να κάνουμε το δεύτερο, να σηκώσουμε το ιστορικό βάρος. Να προχωρήσουμε, αναλαμβάνοντας το πολιτικό ρίσκο, όσο και το πολιτικό κόστος αυτής της διαδικασίας. Το δίλημμα ήταν πολιτικό κόστος ή το εθνικό συμφέρον», είπε χαρακτηριστικά.

«Η υπόθεση της συμφωνίας δεν ήταν εξαρχής δεδομένη, ο συνομιλητής έμοιαζε αξιόπιστος. Δεν ήμασταν και δεν είμαστε οπαδοί της όποιας συμφωνίας, εργαστήκαμε σκληρά για να καταλήξουμε σε μία συμφωνία που σέβεται και τους δύο λαούς», συνέχισε.

«Eργαστήκαμε σκληρά, για να διασφαλίσουμε ότι στη Συμφωνία των Πρεσπών περιλαμβάνονται όλες οι παράμετροι που εγγυώνται την εδώ και χρόνια διαμορφωμένη "εθνική γραμμή". Πιστεύω ότι τα καταφέραμε, όπως αποδεικνύεται από την συνταγματική αναθεώρηση που ολοκληρώθηκε προχθές στην πΓΔM. Η γειτονική χώρα απάλειψε από το Σύνταγμά της κάθε υποψία αλυτρωτισμού και οποιαδήποτε αναφορά σε μειονότητα. Στο νέο της Σύνταγμα δηλώνεται ρητά ότι η ιθαγένεια, όπως θα αναγράφεται στα ταξιδιωτικά έγγραφα, δεν καθορίζει, ούτε προκαταλαμβάνει την εθνότητα των πολιτών της», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Αποδέχθηκε ότι η γλώσσα της, αναγνωρισμένη από το 1977 από τον ΟΗΕ, είναι μια νοτιο-σλαβική γλώσσα και ότι ο πολιτισμός της δεν έχει σχέση με τον αρχαιοελληνικό μακεδονικό πολιτισμό», σημείωσε, τονιζοντας ότι η ΠΓΔΜ έκανε όλα όσα είχαν ποτέ τεθεί επισήμως ως προαπαιτούμενα από την ελληνική πλευρά «και ακόμη περισσότερα, που η σημερινή κυβέρνηση πρόσθεσε, προκειμένου να έχουμε αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία», συμπλήρωσε.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός συνεχάρη τον φίλο του, όπως είπε, Ζόραν Ζάεφ, για το κουράγιο και την τόλμη που επέδειξε από την αρχή έως το τέλος αυτής της διαδικασίας, γιατί «δεν έκανε πίσω απέναντι στα εθνικιστικά συλλαλητήρια μίσους που οργάνωσε το VMRO, o εταίρος της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που επένδυσε στη βία και την πρόκληση πολιτικής ανωμαλίας, για να ακυρώσει αυτή την ιστορική προσπάθεια».

«Δεν ανταλλάξαμε, απαλλάξαμε τη χώρα από τη λογική της πατριδοκαπηλείας σε ένα κρίσιμο εθνικό θέμα. Το ίδιο έκανε και ο Ζ.Ζάεφ, από την άλλη πλευρά. Επιτρέψτε μου να συγχαρώ τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Αυτό που κάναμε στην πραγματικότητα, ήταν, είμαστε οι πρώτοι και είμαστε περήφανοι για αυτό, όχι να ανταλλάξουμε αλλά να απαλλάξουμε την χώρα από την 30ετή παραλυτική κυριαρχία του εθνικισμού και της πατριδοκαπηλίας», δήλωσε και πρόσθεσε:

«Αυτό κάναμε και αυτό κάνουμε. Και το ίδιο ακριβώς πέτυχε και ο Ζόραν Ζάεφ στην άλλη πλευρά των συνόρων, επισφραγίζοντας την όλη προσπάθεια με τη γενναία συνταγματική αναθεώρηση, μέσω της οποίας διασφαλίζεται η μακροημέρευση αυτής της συμφωνίας. Ορισμένοι έφτασαν σε τέτοιο σημείο πολιτικής απελπισίας, ώστε να εκτεθούν διεθνώς, υιοθετώντας την ακροδεξιά συνομωσιολογία, ότι δήθεν ανταλλάξαμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας τη διάσωση των συντάξεων με την λύση του Μακεδονικού ζητήματος εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Απειλές σε βουλευτές με την ένοχη σιωπή του κ. Μητσοτάκη»

Ο κ. Τσίπρας επανήλθε στις κατηγορίες του Κυριάκου Μητσοτάκη περί ανταλλαγής της Συμφωνίας των Πρεσπών με τη μη περικοπή των συντάξεων, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπήρξε καμία συναλλαγή Σκοπιανού - συντάξεων. Αναφέρθηκε επίσης και στις απειλές που δέχονται βουλευτές, οι οποίοι έχουν ταχθεί υπέρ των «Πρεσπών», σημειώνοντας ότι αυτές οι απειλές εξαπολύονται με την ένοχη σιωπή του κ. Μητσοτάκη.

«Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους οι κάθε λογής πατριδοκάπηλοι: Αυτές οι αθλιότητες δεν έχουν στο στόχαστρο τη σημερινή κυβέρνηση αλλά την ίδια τη δημοκρατία. Είμαστε μαθημένοι από αγώνες για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας στο τόπο μας. Δεν πρόκειται λοιπόν να μας πτοήσετε» τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής επειδή εξακολουθούν να εναντιώνονται στη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ αναρωτήθηκε τι ακριβώς βρίσκουν ως πρόσχημα για να εναντιωθούν.

«Δεν αναφέρομαι σε όσους δήλωναν ή δηλώνουν ενάντια στη λεγόμενη εθνική γραμμή. Δηλαδή, σε όσους έλεγαν ή λένε ότι διαφωνούν με τη γραμμή της σύνθετης ονομασίας με τον όρο "Μακεδονία", με γεωγραφικό προσδιορισμό και έναντι όλων. Αλλά αναφέρομαι σε όσους χρόνια τώρα έχουν αυτή τη θέση και έχουν υπερασπιστεί αυτή τη θέση από τις κυβερνήσεις τους. Την έχουν αναγγείλει και ψηφίσει σε προγραμματικές τους δηλώσεις. Την έχουν υπερασπισθεί όλα αυτά τα χρόνια σε όλα τα ευρωπαϊκά και διεθνή φόρα», είπε.

«Αναφέρομαι στα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και τους ηγέτες τους, που κυβέρνησαν το τόπο τόσα χρόνια έχοντας αυτή τη γραμμή και στους αρχηγούς τους που υπήρξαν κορυφαίοι υπουργοί σε αυτές τις κυβερνήσεις. Πόση μεγαλύτερη υποκρισία πια; Πόσο μεγαλύτερος λαϊκισμός; Πόσο μεγαλύτερη προσπάθεια εξαπάτησης και ψηφοθηρίας; Και μάλιστα για ένα εθνικό θέμα με ιστορικές συνέπειες για τη χώρα», τόνισε.

«Εθνικά ωφέλιμη η Συμφωνία των Πρεσπών»

«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι και ιστορική και πατριωτική και εθνικά ωφέλιμη, γιατί ο αληθινός πατριωτισμός δεν είναι να μισείς τις πατρίδες των άλλων, των γύρω σου, είναι να αγωνίζεσαι, για να αναδείξεις την πατρίδα σου σε πρωταγωνίστρια δύναμη ειρήνης, συναδέλφωσης των λαών, οικονομικής και κοινωνικής προόδου, σε μια περιοχή και σ' έναν κόσμο που διαρκώς αποσταθεροποιείται», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Και τώρα αυτές τις μέρες, σε μια Ευρώπη που σκεπάζεται ολοένα και περισσότερο από το σκοτάδι του σωβινισμού, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας το μήνυμα της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι ακόμη περισσότερο σημαντικό», είπε και εξήγησε:

«Γιατί αποδεικνύουμε ότι σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, μπορούμε, όταν οι προοδευτικές δυνάμεις είναι στη διακυβέρνηση, να γυρίζουμε τη πλάτη στους εθνικισμούς. Ακόμη και όταν αυτοί οι εθνικισμοί στα Βαλκάνια έχουν αφήσει βαρύ το στίγμα τους, αφήνοντας στην περιοχή το προσωνύμιο "Πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης"».

«Εφιαλτική πραγματικότητα ο ακροδεξιός κίνδυνος στην Ευρώπη»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον ακροδεξιό κίνδυνο για την Ευρώπη, λέγοντας ότι δεν είναι μια αόρατη απειλή, αλλά είναι πλέον μια εφιαλτική πραγματικότητα, που απειλεί την ίδια την ύπαρξη της ευρωπαϊκής ιδέας, διεκδικώντας και κατακτώντας μάλιστα ακόμη και κυβερνητικές ευθύνες.

«Με σημαία της την "πολιτισμική καθαρότητα" της Ευρώπης, η νέα Ακροδεξιά στοχοποιεί, καταδιώκει και επιστρατεύει τη ρατσιστική βία ενάντια στους κατατρεγμένους των πολέμων και της παγκόσμιας φτώχειας. Σπέρνει το μίσος και το φόβο, παραπληροφορώντας με ορυμαγδό συνομωσιολογίας και fake news», είπε και συνέχισε:

«Αυτή η νέα Ακροδεξιά δεν αναπτύσσεται από το πουθενά. Το έδαφος για την ανάδυση της το έστρωσαν οι πολιτικές που αποξένωσαν τους πολίτες από την ευρωπαϊκή διαδικασία. Οι πολιτικές που διεύρυναν θεαματικά τις ανισότητες και τον κοινωνικό αποκλεισμό, σπάζοντας το μεταπολεμικό κοινωνικό συμβόλαιο. Οι πολιτικές που αποξήλωσαν την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι αυτές οι πολιτικές, οι δρακόντειοι νόμοι του νεοφιλελευθερισμού, δυστυχώς εφαρμόστηκαν πάντα στο όνομα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

«Προσκλητήριο» για κοινό μέτωπο στις εκλογές

Ο Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του, διατύπωσε ακόμη, την πρόταση να συγκροτηθεί ένα ευρύ μέτωπο ενόψει των εκλογών στην αυτοδιοίκηση, των ευρωεκλογών και των εθνικών εκλογών, που, όπως είπε, θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019, σημειώνοντας:

  • Στην αυτοδιοίκηση, πάνω στο έδαφος της απλής αναλογικής, που ανοίγει το δρόμο για πλατιές προοδευτικές πλειοψηφίες, που θα φράξουν το δρόμο στο εξαμβλωματικό φλερτ της ΝΔ και της Χρυσής Αυγής και θα προωθήσουν βιώσιμες αναπτυξιακές πολιτικές προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.
  • Στις ευρωεκλογές, για να συνεισφέρουμε στην οικοδόμηση μιας μεγάλης συμμαχίας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, της οικολογίας και της σοσιαλδημοκρατίας που απεγκλωβίζεται από την αυτοκαταστροφική προσκόλληση στο νεοφιλελεύθερο και συντηρητικό πλαίσιο στο νέο Ευρωκοινοβούλιο.
  • Αλλά και στη μεγάλη μάχη των εθνικών εκλογών, για τη προοδευτική διακυβέρνηση της επόμενης μέρας στο τόπο μας. Για να διαφυλάξουμε την διέξοδο από την κρίση με κοινωνικό πρόσημο. Για να μην γυρίσει η χώρα μας στο παρελθόν της διαφθοράς, του εκμαυλισμού, της κατασπατάλησης των δημόσιων πόρων.

«Για να μην γυρίσει η χώρα μας στις έξαλλες νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που αυτές έχουν την ευθύνη για τα υπέρογκα ελλείμματα που μας οδήγησαν στα Μνημόνια, για την αποδιάρθρωση της αγοράς εργασίας, για το 1,5 εκατομμύριο των πολιτών που βρέθηκαν στην ανεργία», σημείωσε.

«Για να συνεχίσουμε, τέλος, τις πολιτικές ενδυνάμωσης της κοινωνικής πλειοψηφίας, με έμφαση στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην καθολική πρόσβαση σε μια αναβαθμισμένη δημόσια παιδεία και υγεία, στην διεύρυνση των μηχανισμών κοινωνικής προστασίας, στην ενίσχυση των δυνάμεων της εργασίας και την εμπέδωση της κοινωνικής συνοχής», τόνισε.

«Από αυτό το προσκλητήριο για το ευρύ προοδευτικό μέτωπο δεν μπορεί και δεν δικαιούται να λείψει κανείς, κανείς δεν πρόκειται να κρυφτεί από τις βαριές ιστορικές του ευθύνες και δεν υπάρχει η πολυτέλεια της σιωπής», είπε ο πρωθυπουργός.

«Η ιστορία θα καταγράψει σε αυτή την κρίσιμη καμπή, τις δυνάμεις της δημοκρατίας και της κοινωνικής προόδου που με τη συσπείρωσή τους θα αποτρέψουν την επιστροφή του σκοτεινού παρελθόντος. Κανείς δεν πρόκειται να κρυφτεί απ' αυτές τις βαριές ιστορικές ευθύνες, δεν υπάρχει η πολυτέλεια της σιωπής. Μπροστά στα ιστορικά διλήμματα ο καθένας οφείλει να παίρνει ιστορικές αποφάσεις», επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ