ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το κυβερνητικό σχέδιο κατευνασμού του Πάνου Καμμένου

Το κυβερνητικό σχέδιο κατευνασμού του Πάνου Καμμένου
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Τα… νταούλια που βαρά ο Πάνος Καμμένος κάνουν τον Αλέξη Τσίπρα να «χορεύει» στους ρυθμούς του, με συνέπεια στο Μέγαρο Μαξίμου να θεωρούν ότι ο πρώην κυβερνητικός τους εταίρος θα κάνει πολιτικά τα πάντα ώστε να μην διαλυθεί η κοινοβουλευτική του ομάδα, αλλά και να καταφέρει να μπει στη Βουλή μετά τις επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι διανύουμε τη νοσηρότερη περίοδο των τελευταίων ετών, η οποία φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού διότι οι συναλλαγές είναι πάνω στο τραπέζι: οι εκβιασμοί, όπως αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι αιχμές και τα αλληλοκαρφώματα.

Μέσα σε αυτό το νοσηρό κλίμα η κυβέρνηση αναζητά διέξοδο, καθώς καταλαβαίνει πολύ καλά ότι πλήττεται σφόδρα από τις επιθέσεις που εξαπολύει ο πρώην υπουργός Άμυνας. Το σχέδιο που επεξεργάζεται για να σταματήσει ο Πάνος Καμμένος να ρίχνει… λάδι στη φωτιά είναι συγκεκριμένο και εξαρτάται από το αν τελικά ο κ. Βούτσης, που δεν διατηρεί καθόλου καλές σχέσεις με τον Π. Καμμένο, δεχτεί τις νουθεσίες του Μεγάρου Μαξίμου και ρίξει νερό στο κρασί του αλλάζοντας τον κανονισμό της Βουλής.

Ωστόσο, στην κυβέρνηση φαίνεται πως υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Και αυτό γιατί δεν είναι απόλυτα ευκρινές αν τελικά ο κ. Τσίπρας θέλει να κάνει το χατίρι του Πάνου Καμμένου και να αλλάξει τον κανονισμό της Βουλής ή εάν θα αποφασίσει να κοντράρει μέχρι τέλους τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ.

Το ενδιάμεσο σχέδιο Βούτση

Σήμερα το μεσημέρι συνεδριάζει η αρμόδια επιτροπή της Βουλής για να αποφασίσει ο κ. Βούτσης τι ακριβώς θα κάνει. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Βουλής σκέπτεται να κινηθεί, τηρώντας τις εύθραυστες ισορροπίες, ακριβώς πάνω στο όριο και την ερμηνεία των νόμων έτσι ώστε και να μην υπάρξει αντίδραση από τα υπόλοιπα κόμματα αλλά και να μην θεωρήσει ο κ. Καμμένος ότι η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω.

Έτσι, ο Νίκος Βούτσης αναμένεται εκτός απροόπτου να προτείνει στα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι πολιτικοί αρχηγοί να διατηρήσουν το δικαίωμα να μιλούν ως αρχηγοί κόμματος ακόμα και όταν η Κ.Ο. τους έχει περιοριστεί από οποιεσδήποτε συνθήκες και έχει πέσει κάτω από 5 βουλευτές που είναι το όριο για τη διατήρησή τους.

4699113 1


Eurokinissi

Όμως τα κόμματα των πολιτικών αρχηγών δεν θα μπορούν να κάνουν χρήση των υπόλοιπων ευεργετικών διατάξεων που αφορούν τα κόμματα του κοινοβουλίου όπως η στέγαση τους σε γραφεία στο κοινοβούλιο ή η μείωση του αριθμού των μετακλητών υπαλλήλων που εργάζονται στα κόμματα.

Βούτυρο στο ψωμί του Κ. Μητσοτάκη

Η νοσηρότητα και το αρνητικό πολιτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί δίνει στην αξιωματική αντιπολίτευση πόντους για να κινηθεί με σφοδρότητα εναντίον του Αλέξη Τσίπρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για εκβιαζόμενο πρωθυπουργό.

Η κυβέρνηση, μέσω υπουργών και βουλευτών, προσπαθεί να οργανώσει την αντεπίθεσή της στη ΝΔ και σε κάθε τους αναφορά υποστηρίζουν ότι «δεν υπάρχουν εκβιάσιμα στοιχεία» που θα μπορούσε να αξιοποιήσει ο πρώην κυβερνητικός τους εταίρος.

Ωστόσο, η συζήτηση την ερχόμενη Πέμπτη στη Βουλή και η ψηφοφορία για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, σε συνδυασμό με τη σημερινή συζήτηση θα ανεβάσουν την αντιπαράθεση στα ύψη με τα δύο κόμματα να εντείνουν τους ακραίους χαρακτηρισμούς για το έναν ή τον άλλον πολιτικό αρχηγό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ