ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Άγκυρα με χαμηλές προσδοκίες ο Αλέξης Τσίπρας

Στην Άγκυρα με χαμηλές προσδοκίες ο Αλέξης Τσίπρας
EUROKINISSI

Με ανεβασμένο το διπλωματικό του κεφάλαιο μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών,  αλλά με χαμηλές προσδοκίες ως προς τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον Ταγίπ Ερντογάν, ταξιδεύει αύριο για την Άγκυρα ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Ελλάδα και Τουρκία έχουν αυτή τη στιγμή αρκετά ανοικτά ζητήματα στην ατζέντα τους και η ελληνική κυβέρνηση ευελπιστεί ότι μετά την επίσκεψη ορισμένα από αυτά θα μπουν σε πορεία επανεργοποίησης του διαλόγου. Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται ο ρόλος που θα έχουν οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών, Ευάγγελος Αποστολάκης και Χουλουσί Ακάρ καθώς η Αθήνα επενδύει στην καλή σχέση των δύο με στόχο τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο.

Παράλληλα, η Αθήνα επιθυμεί να διερευνήσει τις προθέσεις της τουρκικής πλευράς ως προς την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό καθώς βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη οι επαφές της διαμεσολαβήτριας του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουντ στην Κύπρο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Η Ελλάδα, πάντως, θα ξεκαθαρίσει ότι δεν συζητά τίποτα λιγότερο από την κατάργηση του υπάρχοντος συστήματος εγγυήσεων και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί ενώ θα επιμείνει ότι μοναδικό πλαίσιο επίλυσης είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

Αλέξης Τσίπρας και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συζητήσουν, επίσης, για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και κυρίως την αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας αλλά και το ζήτημα του προσφυγικού και κυρίως αυτό της διακίνησης προσφύγων στα σύνορα των δύο χωρών στον Έβρο.

Στην ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζονται και για το σοβαρό ενδεχόμενο ο Ταγίπ Ερντογάν να επαναφέρει το θέμα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών αλλά και γενικότερα για όσων υποστηρικτών του Γκιουλέν διαφεύγουν στην Αθήνα. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα υποστηρίξει ότι η ελληνική κυβέρνηση κινείται πάντα στη βάση του σεβασμού της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης αλλά και των διεθνών συμβάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τέλος, ιδιαίτερη σημασία αποδίδουν στην ελληνική κυβέρνηση και στην επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Χάλκη και τη συνάντηση που θα έχει με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο. Πρόκειται για μια ιστορικού χαρακτήρα επίσκεψη καθώς η τελευταία φορά που έγινε παρόμοια επίσκεψη ήταν αυτή του Ελευθέριου Βενιζέλου το 1933. Στην Αθήνα, πάντως, κρατούν μικρό καλάθι σε σχέση με τα σενάρια επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής και σημειώνουν, ότι απλών ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση τον Ταγίπ Ερντογάν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ