ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι έξι που στήριξαν την κυβέρνηση έγιναν… ένα με την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Οι έξι που στήριξαν την κυβέρνηση έγιναν… ένα με την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
EUROKINISSI

Δανεική πλεοψηφία προσφέρουν επί της ουσίας οι έξι ανεξάρτητοι βουλευτές που στήριξαν στις τελευταίες ψηφοφορίες την κυβέρνηση. Δηλώνουν πως θα στηρίζουν στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες τα νομοσχέδια της κυβέρνησης χωρίς όμως να προσχωρούν στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Συγκεκριμένα, με επιστολές τους προς τον Πρόεδρο της Βουλής, οι κ.κ. Κουντουρά, Κόκκαλης, Ζουράρις, Δανέλλης, Παπακώστα και Παπαχριστόπουλος ζητούν να προσμετρώνται οι ψήφοι τους στα νομοσχέδια που έρχονται προς ψήφιση με εκείνες των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, όταν δεν τίθεται ζήτημα ονομαστικής ψηφοφορίας.

Δεν εντάσσονται τυπικά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά... ουσιαστικά συστρατεύονται ενώ μετά την εξέλιξη αυτή άγνωστο μένει το πότε θα παραιτηθεί εν τέλει ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος ο οποίος παραμένει βουλευτής των ΑΝΕΛ! Γρίφος και η στάση του Κώστα Ζουράρι ο οποίος επίσης συστρατεύτηκε με την κυβέρνηση αδειάζοντας τον Πάνο Καμμένο.

Νωρίτερα, ο Νίκος Βούτσης ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για τις δηλώσεις Βερναρδάκη, απάντησε: «Κοντός ψαλμός…».

Στην Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής στέλνει ο Βούτσης το θέμα των ΑΝΕΛ

Ο υπουργός Επικρατείας είχε δηλώσει πως «η κυβέρνηση δεν αισθάνεται ότι βρίσκεται υπό πίεση και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η πλειοψηφία των 151 θα φανεί στη βουλή. Θα μελετηθεί και το σενάριο προσχώρησης, αν χρειαστεί, των έξι που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση στο ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ θα εκφραστεί η διεύρυνση που επιδιώκει το κόμμα».

Όπως είχε αναφέρει ήδη από την Παρασκευή το CNN Greece, συνεργάτες του πρωθυπουργού εξέταζαν σοβαρά το ενδεχόμενο να προσκαλέσουν τους βουλευτές που στήριξαν την κυβερνητική πλειοψηφία με την ψήφο τους, να ενταχθούν στην Κ.Ο., αφού θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι πολλοί εξ αυτών θα είναι και υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές ή τις εθνικές εκλογές.

Διαρροές από το Μαξίμου σχολίασαν πάντως καυστικά πως μετά από αυτές τις εξελίξεις «κατέρρευσε το αφήγημα περί κυβέρνησης κουρελού».

Αναφέρονται, ειδικότερα, στο γεγονός ότι και οι έξι βουλευτές που δεν ανήκουν στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης και συνεχίζουν να στηρίζουν το κυβερνητικό έργο, δήλωσαν με επιστολή τους στον πρόεδρο της Βουλής ότι η ψήφος τους θα καταμετράται στην κυβερνητική πλειοψηφία χωρίς να εντάσσονται στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντιδράσεις

«Η κοινοβουλευτική ντροπή που παρακολουθούμε δεν έχει προηγούμενο. Τα έξι δεκανίκια του κ. Τσίπρα εκχώρησαν εν λευκώ τη συνείδησή τους, δηλώνοντας εκ προοιμίου ότι θα ψηφίζουν ό,τι και να φέρει στη βουλή», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία και ξεκαθαρίζει ότι «δεν θα επιτρέψει αυτόν τον κοινοβουλευτικό ευτελισμό». «Το σημερινό πληρεξούσιο είναι συνταγματικά ανυπόστατο. Η κυβέρνηση κουρελού παραμένει κυβέρνηση μειοψηφίας και να ξέρουν άπαντες ότι θα τίθενται διαρκώς και επώνυμα προ των ευθυνών τους» καταλήγει η ανακοίνωση.

«Η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης παρά την ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση και τις διαδοχικές κοινοβουλευτικές ήττες στις ονομαστικές ψηφοφορίες, επέμεναν να αμφισβητούν την κυβερνητική πλειοψηφία», ανταπαντούν πηγές της κυβέρνησης συμπληρώνοντας πως «σήμερα που οι ισχυρισμοί του κ. Μητσοτάκη κουρελιάστηκαν άπαξ δια παντός, είναι λογικό να έχει νεύρα».

Για «χυδαία επίθεση» προς τους έξι βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση, κατηγορεί τη ΝΔ η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου. Ειδικότερα, σε ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο Twitter, η κ. Σβίγκου αναφέρει: «Η χυδαία επίθεση της ΝΔ στους 6 βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση, είναι αποκαλυπτική, τόσο της δύσκολης θέσης στην οποία βρίσκεται ο Κ. Μητσοτάκης, όσο και της αδυναμίας του να αντιπαρατεθεί με πολιτικά επιχειρήματα και θέσεις».

«Όταν ο κ. Δανέλλης είχε δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, είχαμε πει ότι πέρασε στη συμπολίτευση. Τώρα το ομολογεί και ο ίδιος ζητώντας από τον Πρόεδρο της Βουλής, η ψήφος του πάντα και παντού να προσμετράται μαζί με τις ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρει το Ποτάμι από την πλευρά του αναφορικά με τον πρώην βουλευτή του κόμματος, καταλήγοντας: «Γιατί δεν τολμάει να το πει ευθέως ότι προσχωρεί άνευ όρων στον ΣΥΡΙΖΑ; Μήπως γιατί έχει δεσμευτεί ότι όταν προσχωρήσει σε άλλο κόμμα θα δώσει πίσω την έδρα του, γιατί… αυτός δεν είναι σαν όλους τους άλλους;».

Η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ στην ακροδεξιά καλά κρατεί. ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και τα δεκανίκια τους θα τελειώσουν μαζί, σχολίασε ο εκπρόσωπος τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης, στα κοινωνικά δίκτυα, τη δήλωση των έξι βουλευτών ότι θα ψηφίζουν εφεξής τα νομοσχέδια της κυβέρνησης, όπου δεν ζητάται ονομαστική ψηφοφορία.

Τι αναφέρουν οι επιστολές

«Σας γνωρίζω ότι σε συνέχεια της θετικής ψήφου που έδωσα επί της προτάσεως εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, επιθυμώ εφεξής σε κάθε νομοσχέδιο που ψηφίζεται χωρίς ονομαστική ψηφοφορία, η ψήφος μου να προσμετράται μαζί με αυτές των βουλευτών της συμπολιτεύσεως» αναφέρει ο Κώστας Ζουράρις και προσθέτει ότι της δηλώσεως του αυτής, εξαιρεί την ψηφοφορία περί πΓΔΜ εάν αυτή, καθ' υπόθεσιν, δεν διεξαχθεί ονομαστικώς.

«Σε συνέχεια της θετικής ψήφου που έδωσα στην πρόταση εμπιστοσύνης για την ανανέωση της κυβερνητικής θητείας και προκειμένου να μην υπάρχουν παρερμηνείες ως προς την αρχή της δεδηλωμένης, επιθυμών εφεξής, σε κάθε νομοσχέδιο που ψηφίζεται χωρίς ονομαστική ψηφοφορία, η ψήφος μου να προσμετράται μαζί με αυτές των βουλευτών της συμπολίτευσης» δηλώνει ο Βασίλης Κόκκαλης.

«Επειδή επιθυμώ να συμβάλω στην προάσπιση του κύρους του κοινοβουλίου, καθώς και στην εύρυθμη λειτουργία του, με την αποφυγή σπατάλης χρόνου και ενέργειας σε συνεχείς ονομαστικές ψηφοφορίες, παρακαλώ λάβετε υπόψη σας, ότι σε συνέχεια της θετικής ψήφου που έδωσα επί της πρότασης εμπιστοσύνης της κυβέρνησης, επιθυμώ εφεξής για νομοσχέδια που προτείνει η κυβέρνηση και για τα οποία δεν ζητείται ονομαστική ψηφοφορία, η ψήφος μου να προσμετράται με εκείνες των βουλευτών της συμπολίτευσης» αναφέρει, μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο Σπύρος Δανέλλης.

«Θεωρώ καθήκον και υποχρέωσή μου, όπως πρέσβευε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής να πω ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οφείλουμε να υπηρετήσουμε μόνο τα αληθινά συμφέροντα του Έθνους, υπερβαίνοντας τις παραπλανητικές 'ετικέτες' Αριστεράς, Κέντρου και Δεξιάς», αναφέρει η Κατερίνα Παπακώστα και δηλώνει ότι σε συνέχεια της θετικής ψήφου που έδωσε επί της πρότασης παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, προκειμένου να ολοκληρώσει τη συνταγματική της θητεία και προκειμένου να ολοκληρωθεί το νομοθετικό της έργο για την ανακούφιση των Ελληνίδων και Ελλήνων στην καθημερινότητά τους, επιθυμεί εφεξής η ψήφος της να προσμετράται με αυτές των βουλευτών της συμπολίτευσης.

Δηλώσεις ότι επιθυμούν εφεξής να προσμετράται η ψήφος τους μαζί με τους ψήφους των βουλευτών της συμπολίτευσης, για όσα νομοσχέδια προτείνει η κυβέρνηση και δεν έχει ζητηθεί ονομαστική ψηφοφορία, απέστειλαν και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και η Έλενα Κουντουρά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ