ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτική «καταιγίδα» μετά την επικήρυξη των Τούρκων στρατιωτικών από την Άγκυρα

Πολιτική «καταιγίδα» μετά την επικήρυξη των Τούρκων στρατιωτικών από την Άγκυρα
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Τις έντονες αντιδράσεις μελών της αντιπολίτευσης αλλά και του Δημήτρη Βίτσα προκάλεσε η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να επικηρύξει τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που έχουν λάβει πολιτικό άσυλο στη χώρα μας, ανήμερα της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στην Άγκυρα.

Πιο συγκεκριμένα, το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών επικήρυξε κάθε έναν από τους στρατιωτικούς με 700.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα, η Άγκυρα ενέταξε τους οκτώ στρατιωτικούς στη λίστα των τρομοκρατών, που θεωρεί πραξικοπηματίες και μέλη της οργάνωσης FETO.

Βίτσας: «Δεν επιτρέπεται σε κανέναν να τραυματίζει την κυριαρχία της χώρας»

«Δεν επιτρέπεται σε κανέναν να τραυματίζει την κυριαρχία της χώρας», σχολίασε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας μιλώντας στο ραδιόφωνο του News24/7 και πρόσθεσε:

«Έχει μεγάλη σημασία οποιαδήποτε κίνηση ή δραστηριότητα να μην τραυματίζει την κυριαρχία της χώρας μας. Δεν επιτρέπεται κάποιος να κάνει τέτοιου είδους παρεμβάσεις και μένω σ αυτό».

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία είπε ότι αυτές οι συναντήσεις κορυφής «είναι σημαντικές και προσοδοφόρες για να μειώσουν την ένταση. Δεν χρειαζόμαστε μόνο συναντήσεις όπου όλα είναι ωραία και καλά, χρειαζόμαστε απευθείας διαλόγου στο υψηλότερο επίπεδο προκειμένου να προληφθεί κλιμάκωση».

Κουμουτσάκος: Η επικήρυξη των στρατιωτικών υπονομεύει την επίσκεψη Τσίπρα

«Μετά το μπαράζ των χθεσινών παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας και τις άκρως προβληματικές δηλώσεις του εκπροσώπου της Τουρκικής Προεδρίας, η Άγκυρα πριν λίγο προχώρησε σε νέα προκλητική κίνηση που υπονομεύει την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην Τουρκία, πριν ακόμη αυτή ξεκινήσει» δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος.

Την ίδια ώρα, ο κ. Κουμουτσάκος είπε πως η Τουρκία επικήρυξε τους οκτώ στρατιωτικούς, αγνοώντας επιδεικτικά τις τελεσίδικες αποφάσεις της ανεξάρτητης ελληνικής Δικαιοσύνης, η οποία και τους έχει χορηγήσει άσυλο.

«Δυστυχώς, επιβεβαιωνόμαστε πολύ γρήγορα. Η επίσκεψη αυτή είναι, από ελληνικής πλευράς, κακά προετοιμασμένη και μόνο κακούς οιωνούς φέρνει για τα ελληνικά συμφέροντα και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η κυβέρνηση αναλαμβάνει τεράστια εθνική ευθύνη», συμπλήρωσε ο κ. Κουμουτσάκος.

Κικίλιας: Είχα προειδοποιήσει τον Τσίπρα να μην πάει αδιάβαστος στην Τουρκία

«Είχα προειδοποιήσει να μη πάει αδιάβαστος ο κ. Τσίπρας στην Τουρκία γιατί ο κ. Ερντογάν θα βάλει τα πάντα στο τραπέζι από τη Συνθήκη Λωζάνης. Λίγες ώρες πριν φτάσει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος, ο Τούρκος Πρόεδρος επικήρυξε τους 8 στρατιωτικούς. Η «καλή» μέρα από το πρωί φαίνεται», έγραψε ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, στο λογαριασμό του στο twitter.

Δένδιας: Δημιουργούνται πολλά ερωτήματα για το νόημα της συνάντησης Τσίπρα-Ερντογάν

«H "υποδοχή" του κ. Τσίπρα στην Άγκυρα με την επικήρυξη των 8 Τoύρκων αξιωματικών, όπως και οι απαράδεκτες χθεσινές αναφορές του Εκπροσώπου του Τούρκου Προέδρου, δημιουργούν πολλά ερωτήματα για το νόημα και την προετοιμασία της συνάντησης με τον κ. Ερντογάν», έγραψε ο βουλευτής της ΝΔ Νίκος Δένδιας στο twitter και συνέχισε:

«Ας ελπίσουμε τουλάχιστον ότι δεν θα δοθεί και πάλι βήμα στον Τούρκο Πρόεδρο για να θέσει τις γνωστές αξιώσεις του εις βάρος της χώρας μας, όπως συνέβη κατά την τελευταία επίσκεψη Ερντογάν στη χώρα μας. Μια επίσκεψη που εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε εξαιρετικά ατυχής».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ