ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας-Μπαζιάνα στη Χάλκη: Η θερμή υποδοχή των κατοίκων

Τσίπρας-Μπαζιάνα στη Χάλκη: Η θερμή υποδοχή των κατοίκων
Twitter/ @PrimeministerGR

Οι κάτοικοι της Χάλκης επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στον Αλέξη Τσίπρα και την Μπέττυ Μπαζιάνα.

Ο Αλέξης Τσίπρας συνοδευόμενος από τη σύντροφό του Μπέττυ Μπαζιάνα και με χαρούμενη διάθεση συνομίλησαν με τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί για να τους συναντήσει.

Μάλιστα, με ανάρτησή του στα social media, ο Έλληνας πρωθυπουργός έγραψε:

«Η θερμή υποδοχή των Τούρκων πολιτών της Χάλκης, με γεμίζει αισιοδοξία ότι η παρουσία μας εδώ είναι αντικείμενο χαράς και θετικής ανταπόκρισης από τους κατοίκους του ιστορικού αυτού τόπου. Αυτή η ανταπόκριση είναι και η καρδιά της ελληνοτουρκικής φιλίας που θέλουμε να οικοδομήσουμε».

Νωρίτερα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, παρόντος του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, και του Αλέξη Τσίπρα, υπενθύμισε ότι η Θεολογική Σχολή της Χάλκης ιδρύθηκε επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ζήτησε την αποκατάσταση της αδικίας που υπέστη το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

«Είναι απαράδεκτο ένα ίδρυμα τέτοιο, που λειτούργησε επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας να είναι κλειστό επί Τουρκικής Δημοκρατίας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στην προσφώνησή του, ο μητροπολίτης Ελπιδοφόρος, αφού αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του ιδρυτή της Μονής, τόνισε ότι η αναστολή της λειτουργίας της δεν ήταν απώλεια μόνο για το Πατριαρχείο, την Ορθοδοξία και την Τουρκία αλλά, και για το ισλάμ.

Συνάντηση Τσίπρα με την ελληνική ομογένεια της Κωνσταντινούπολης

Θέματα που σχετίζονται με τις ιδιοκτησίες, τις εκλογές στα ευαγή κοινοτικά ιδρύματα και την εκπαίδευση έθεσαν οι εκπρόσωποι της ελληνικής ομογένειας της Κωνσταντινούπολης στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν με τον πρωθυπουργό, στο Σισμανόγλειο Μέγαρο.

Στη συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρθηκε το θετικό παράδειγμα του σχολείου στην Ίμβρο και τονίστηκε η ανάγκη να προχωρήσουν και άλλες ανάλογες πρωτοβουλίες με τη λειτουργία σχολείων.

Επίσης οι εκπρόσωποι της ομογένειας υπογράμμισαν πως η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να επισκεφθεί τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης είχε πολύ θετικό αντίκτυπο στις τάξεις της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ