ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τις «ευλογίες» του ΕΛΚ η εκλογική μάχη του Μητσοτάκη

Με τις «ευλογίες» του ΕΛΚ η εκλογική μάχη του Μητσοτάκη
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ

Εκλογική ώθηση και υποστήριξη πολιτική και προσωπική στον Κυριάκο Μητσοτάκη επιχειρεί να δώσει ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την Προεδρία της Κομισιόν κ. Μάνφρεντ Βέμπερ. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που τόσο ο ίδιος όσο και το υπόλοιπο προεδρείο της ευρωπαϊκής οργάνωσης επισκέπτονται σήμερα την Αθήνα.

Στόχος είναι ασφαλώς να σταλεί το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη κόντρα στον λαϊκισμό και την πολιτική του Αλέξη Τσίπρα.

Σήμερα και αύριο, θα βρίσκονται στην Αθήνα περίπου 80 προσκεκλημένοι του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, καθώς ο ίδιος θέλει να δώσει υψηλό συμβολισμό στην επίσκεψη αυτή. Για αυτό τον λόγο, παρούσα θα είναι σύσσωμη η ηγεσία του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά και οι αρχηγοί κάθε κοινοβουλευτικής ομάδας των «27».

Στην ουσία έχει προσκληθεί από τη Ν.Δ η «αφρόκρεμα» του ΕΛΚ, αφού πρόκειται για πρόσωπα που κατέχουν κεντρικές θέσεις στην Ευρώπη.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης θα υποδεχτεί και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, τον Γενικό Γραμματέα του ΕΛΚ Αντόνιο Λόπεζ Ιστουρίθ και τον πρόεδρο του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας Πάμπλο Κασάδο.

Στις εργασίες θα συμμετέχει ο Έλληνας Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, καθώς και η ομάδα των ευρωβουλευτών της ΝΔ.

Όπως αναφέρουν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που διοργανώνουν την επίσκεψη αυτή, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον αυτή τη στιγμή από τους Ευρωπαίους για το ρόλο που θα παίξει η Ελλάδα την επομένη των εκλογών και για αυτό το λόγο δείχνουν εμπράκτως και την υποστήριξή τους.

«Μακριά από το κλειστό κύκλο του κ. Τσίπρα και της παρέας του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται ένα από τα πρόσωπα αναφοράς για τη “μάχη” εναντίον του λαϊκισμού, ιδιαίτερα στους κόλπους του ΕΛΚ. Ταυτόχρονα η μη αποδοχή της συμφωνίας των Πρεσπών είναι κατανοητή και σεβαστή στο σύνολο της οικογένειας του ΕΛΚ. Δεν είναι τυχαίο πως το περιοδικό Spiegel παρατήρησε πως η Μέρκελ δεν ανταποκρίθηκε σε μια παράκληση του κ. Τσίπρα. “H Γερμανίδα καγκελάριος δεν εκφράστηκε εναντίον του Κυριάκου” ανέφερε χαρακτηριστικά το δημοσίευμα» υπερτονίζουν με νόημα συνομιλητές του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία γίνεται και για έναν ακόμη λόγο: να αναδειχτεί η πορεία που έχει διαγράψει τους τελευταίους μήνες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που κορυφώνεται με την συνεδρίαση του προεδρείου στην Αθήνα, σήμερα και αύριο.

Συζήτηση με νέους επιχειρηματίες

Ταυτόχρονα, η Νέα Δημοκρατία, θέλοντας να δείξει ότι υπάρχουν ευκαιρίες στην αγορά για τις καινοτόμες επιχειρήσεις, έχει προσκαλέσει πέντε ομάδες νέων Ελλήνων που θα παρουσιάσουν στους Ευρωπαίους πολιτικούς ιδέες που «γεννήθηκαν» υπό δύσκολες συνθήκες και μέσα στην κρίση.

Θα τους μιλήσουν για τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, το πρόβλημα της χρηματοδότησης, καθώς και τις νέες δεξιότητες που πρέπει να έχει ο νέος Ευρωπαίος. Τον συνολικό συντονισμό της εκδήλωσης, έχει η αναπληρώτρια εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ κ. Σοφία Ζαχαράκη, ενώ από πλευράς εισηγητών και ειδικών από το χώρο της επιχειρηματικότητας μετέχουν σημαντικές εταιρείες όπως η Google και η ΑΤ&Τ.

Η συζήτηση γίνεται έτσι ώστε να υπάρξει ένα κείμενο συμπερασμάτων για το φλέγον ζήτημα της ανεργίας των νέων αλλά και του σχεδίου του ΕΛΚ για τη δημιουργία 5 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας.

Επίσης, σημαντικό ρόλο στις συζητήσεις θα παίξει το θέμα της κοινής ευθύνης των κρατών-μελών αλλά και του ΕΛΚ στην περιοχή της Μεσογείου και τις κρίσιμες πτυχές, που αναδεικνύονται μέσα από το μεταναστευτικό-προσφυγικό αλλά και το ενεργειακό ζήτημα.

Σύμφωνα πάντα με τους συνομιλητές του κ. Μητσοτάκη, η συνάντηση γίνεται «καθώς βρισκόμαστε στον δρόμο για τις Ευρωεκλογές του Μαΐου 2019. Εκλογές που θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της Ευρώπης και τη μάχη ενάντια στο λαϊκισμό».

Στενή φιλία Μητσοτάκη και Βέμπερ

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα μετέχει η Ν.Δ που είναι ένα από τα ελάχιστα κεντροδεξιά κόμματα της Ευρώπης -με αρχηγό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Και επειδή διαβάζουν και αυτοί τις ίδιες δημοσκοπήσεις με τους Έλληνες, που αποτυπώνουν σαφή διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούν ότι επόμενος πρωθυπουργός στην Ελλάδα θα είναι πιθανότατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης που προβάλλεται ως ένα από τα πρόσωπα που θα παίξουν σημαντικό ρόλο την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών του Μαΐου, καθώς «προσωποποιεί», όπως λένε, «τον μετριοπαθή ηγέτη που χωρίς να λέει ψέματα στους πολίτες θα είναι ο πρώτος που θα κερδίσει κατά κράτος μια κυβέρνηση λαϊκισμού και δημαγωγίας».

Σημαντική παράμετρος για την τόσο στενή πολιτική σχέση είναι και το γεγονός ότι η ΝΔ στήριξε επίσημα την υποψηφιότητα του Μάνφρεντ Βέμπερ για την προεδρία του ΕΛΚ αλλά και ότι ο κ. Βέμπερ διατηρεί στενή πολιτική φιλία με τον κ. Μητσοτάκη.

Οι επαφές τους το τελευταίο διάστημα είναι πολύ συχνές. Ο κ. Βέμπερ ήρθε στην Αθήνα άλλωστε μόλις στις αρχές Νοεμβρίου για το συνέδριο της νεολαίας του ΕΛΚ.

Ο κ. Μητσοτάκης στήριξε την εκλογή του με την παρουσία του στο συνέδριο του ΕΛΚ στο Ελσίνκι τον ίδιο μήνα.

Επίσης στις 12 Δεκεμβρίου, στο συνέδριο της ΝΔ στην Αθήνα, ο κ. Βέμπερ καταχειροκροτήθηκε από 3.000 συνέδρους όταν δήλωνε από το βήμα:

«Ένα πράγμα μπορώ να σας πω με βεβαιότητα. Η φωνή του Κυριάκου στην Ευρώπη είναι ισχυρή. Έχει κερδίσει τον σεβασμό και τον θαυμασμό των ηγετών σε ολόκληρη την ένωσή μας και όλοι γνωρίζουν ότι όταν μιλάει ο Κυριάκος, στο μυαλό του έχει το καλό του ελληνικού λαού. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι η Νέα Δημοκρατία όχι απλά θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές -και η νίκη θα είναι μεγάλη- αλλά πάνω από όλα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ένας εξαιρετικός Πρωθυπουργός»

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Πέμπτη:
-09.00 Δημόσια συζήτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μάνφρεντ Βέμπερ με επίκεντρο τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

-11.30 Παρουσία των κ. Μητσοτάκη και Βέμπερ, τέσσερις ομάδες νέων Ελλήνων επιχειρηματιών θα παρουσιάσουν στους ευρωπαίους πολιτικούς τις καινοτόμες ιδέες τους και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν για την υλοποίησή τους στην κρίση. Τη συζήτηση θα συντονίσει η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Σοφία Ζαχαράκη.

-16.00 Οι κ. Βέμπερ και Μητσοτάκης θα περιηγηθούν στα γραφεία της εταιρείας Workable, όπου θα ενημερωθούν για τις εξελίξεις στον χώρο και το μέλλον της εργασίας.

Παρασκευή:

-10:00 O Κυριάκος Μητσοτάκης και o Πάμπλο Κασάδο θα συζητήσουν για κοινές δράσεις των χωρών της Νότιας Ευρώπης στα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ