ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα Δημοκρατία: Θέμα της επόμενης βουλής το περιεχόμενο των αναθεωρητέων άρθρων

Νέα Δημοκρατία: Θέμα της επόμενης βουλής το περιεχόμενο των αναθεωρητέων άρθρων
Γραφείο Τύπου/Νέα Δημοκρατία

Επτά συνταγματολόγους επιστράτευσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να απαντήσει στον ΣΥΡΙΖΑ ως προς την Συνταγματική Αναθεώρηση.O γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στην Βουλή υποστήριξε αναφερόμενος στο άρθρο 110 πως και οι δύο Βουλές είναι Αναθεωρητικές και ότι η πρώτη Αναθεωρητική Βουλή προσδιορίζει και την κατεύθυνση των αναθεωρητέων άρθρων και δεσμεύει την επόμενη Βουλή.

Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε «άτοπο», «συνταγματικά ανόητο» και «απολύτως ανεύθυνο» την αντίθετη άποψη που εξέφρασε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης και τόνισε: «Θα καθιστούσε πολιτικό παίγνιο την Αναθεώρηση αυτή η άποψη. Ο συνταγματικός νομοθέτης θέλει αυξημένες και ευρύτερες πλειοψηφίες για να υπάρχουν ευρύτερες συναινέσεις στη διάρκεια του χρόνου και παρεμβολή του εκλογικού σώματος για να δώσει το τελικό αποτέλεσμα στην επόμενη Βουλή. Δεν μπορεί να είναι απολύτως χωρίς κατεύθυνση η απόφαση της πρώτης Βουλής. Δεν μπορεί άλλα να λέει η πρώτη Βουλή και άλλα η επόμενη»

«Η αντίθετη άποψη ότι η νέα κυβέρνηση μπορεί να πάρει ένα συνταγματικό κείμενο και να το αξιολογήσει ως λευκή συναλλαγματική και να κάνει ό,τι θέλει, αντιβαίνει στην αρχή της εμπιστοσύνης, οδηγεί σε εξουσιαστική λογική και δεν μπορεί να βοηθήσει το κράτος δικαίου», σημείωσε λίγο αργότερα και ο πρόεδρος της Επιτροπής της Βουλής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος Νίκος Παρασκευόπουλος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με επτά συνταγματολόγους, τους κ.κ. Σπύρο Βλαχόπουλο, Ξενοφώντα Κοντιάδη, Κώστα Μποτόπουλο, Πέτρο Παραρά και Φίλιππο Σπυρόπουλο παρουσία και του εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστα Τασούλα.

Οι συνταγματολόγοι ομόφωνα συμφώνησαν ότι «η επόμενη βουλή που θα είναι αναθεωρητική, καθοιονδήποτε τρόπο δεν δεσμεύεται ως προς το περιεχόμενο των αναθεωρητέων διατάξεων». Επιπλέον δε επισήμαναν ότι ακριβώς γι’ αυτό το λόγο «στην αναθεωρητική διαδικασία παρεμβάλλονται οι εθνικές εκλογές, προκειμένου να τοποθετηθεί το εκλογικό σώμα και επί των προτάσεων των κομμάτων για τη Συνταγματική αναθεώρηση».

Υπογραμμίζεται ότι την άποψη αυτή που διαχρονικά είναι η κρατούσα, υποστήριξαν και οι δύο ακόμη γνωστοί Συνταγματολόγοι -οι κ. Νίκος Αλιβιζάτος και Αντώνης Μανιτάκης- οι οποίοι ήταν προσκεκλημένοι στη σημερινή σύσκεψη, αλλά συνομίλησαν τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, καθώς απουσιάζουν στο εξωτερικό.

Διαβάστε επίσης:

Κόντρα Άδωνι Γεωργιάδη - Παπακώστα για την ποινική ευθύνη υπουργών
Μια ημέρα παράταση πήρε η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση
Εκλογές 2019: Θέλουν Οκτώβριο «βλέπουν» Μάιο στο Μέγαρο Μαξίμου

Για το άρθρο 16

Εν τω μεταξύ, κάλεσμα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του άρθρου 16 απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε δήλωση του σημειώνει πως «κεντρική πρότασή μας είναι και η αναθεώρηση του άρθρου 16 για τα Πανεπιστήμια που, δυστυχώς, κρατάει πίσω τη χώρα μας εδώ και 44 χρόνια. Η Πολιτεία πρέπει να εγγυάται την ποιοτική δημόσια ανώτατη εκπαίδευση, δίνοντας ευκαιρίες σε όλους. Αλλά πρέπει και να επιτρέπει αυτό που ισχύει σε όλο τον κόσμο: τη λειτουργία και ιδιωτικών, μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων. Υπό τον έλεγχο, βεβαίως πάντα, ειδικής Ανεξάρτητης Αρχής, υψηλού κύρους». Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε πως «είναι καιρός τα παιδιά μας να πάψουν να φεύγουν για σπουδές στο εξωτερικό. Να έχουν περισσότερες δυνατότητες σπουδών στην Ελλάδα και οι οικογένειες τους να μην επιβαρύνονται με δυσβάστακτα έξοδα. Η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε εκπαιδευτικό κέντρο όλης της Μεσογείου. Αξιοποιώντας το σημαντικό επιστημονικό δυναμικό της εντός και εκτός Ελλάδος. Αλλά και εξασφαλίζοντας σημαντικά έσοδα από χιλιάδες ξένους φοιτητές που θα σπουδάζουν στην χώρα μας. Το πέτυχε η Κύπρος. Γιατί να μην το πετύχουμε και εμείς;».

Κάλεσε δε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «έστω και την τελευταία στιγμή, να κατανοήσουν αυτήν την αυτονόητη αναγκαιότητα. Και να συναινέσουν στην αλλαγή του άρθρου 16, ώστε η επόμενη βουλή να μπορεί να αναθεωρήσει το περιεχόμενό του. Διαφορετικά, η ευκαιρία αυτή κινδυνεύει να χαθεί για αλλά 10 χρόνια».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ