ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Μπάχαλο» στη Βουλή με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας: Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει... ΣΥΡΙΖΑ

«Μπάχαλο» στη Βουλή με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας: Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει... ΣΥΡΙΖΑ
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Να... μπλοκάρει την υπερψήφιση του άρθρου 32 για την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας μελετά ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τον καβγά που έχει ξεσπάσει για το περιεχόμενο των υπό αναθεώρηση άρθρων.

Στην περίπτωση αυτή, η πρόταση της πλειοψηφίας συγκεντρώνει περισσότερες από 180 θετικές ψήφους, καθώς την αναθεώρηση αυτού του άρθρου επιθυμεί και η Νέα Δημοκρατία ξεκαθαρίζοντας πως θα το ψηφίσει, γεγονός που σημαίνει ότι η επόμενη Βουλή θα μπορούσε να τροποποιήσει το άρθρο με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών.

Μπροστά στο ενδεχόμενο η ΝΔ να κερδίσει τις εκλογές και να μπορεί με απλή πλειοψηφία να αναθεωρήσει το άρθρο με τη δική της λογική, ο ΣΥΡΙΖΑ σκέφτεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να «αποσύρει» βουλευτές του από την ψηφοφορία.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος άφησε έτσι... ορθάνοιχτο στη Βουλή το ενδεχόμενο κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μην υπερψηφίσουν την... πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ!

«Η ΝΔ κάνει πονηριές. Λέει ότι θα ψηφίσει την πρότασή μας για το άρθρο 32 αν και διαφωνεί με το περιεχόμενό της που μιλά και για άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό. Το κάνει αυτό η ΝΔ για προφανείς λόγους. Γιατί θέλει να πάρει τώρα 180 και να μπορέσει να το αλλάξει στην επόμενη βουλή με 151», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Αν το κάνει τελικά αυτό η ΝΔ τότε και εμείς θα αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε ενέργειες που δεν θα τις λαμβάναμε υπό κανονικές συνθήκες».

Πηγές ΝΔ: Μνημείο κοινοβουλευτικού αυτοεξευτελισμού η δήλωση Κατρούγκαλου

Έντονη ήταν η αντίδραση της ΝΔ. Πηγές της Πειραιώς ανέφεραν πως «η καταγέλαστη δήλωση του κ. Κατρούγκαλου ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σκέφτονται, λέει, να μην ψηφίσουν κάποιες από τις δικές τους συνταγματικές προτάσεις, από φόβο μήπως τις ψηφίσει και η ΝΔ, θα μείνει στην Ιστορία ως μνημείο κοινοβουλευτικού αυτοεξευτελισμού: Είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση όχι μόνο ομολογεί ότι θα χάσει τις επόμενες εκλογές, αλλά ότι ο αντίπαλός της θα έχει και την αυτοδυναμία. Για να ολοκληρωθεί η πλήρης αυτογελοιοποίηση της κυβέρνησης-κουρελού, προτείνουμε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θα καταψηφίσουν τις προτάσεις τους, να πάνε μετά, όλοι μαζί, και για γκαζόζες...».

Διαβάστε επίσης:
Ο Βουλγαράκης επανεμφανίστηκε και «κατεβαίνει» για δήμαρχος Αθηναίων
Κόντρα Άδωνι Γεωργιάδη - Παπακώστα για την ποινική ευθύνη υπουργών
Δεν αποκλείει εκλογές τον Μάιο ο Νίκος Φίλης

Στη σύσκεψη των γενικών εισηγητών που έγινε νωρίτερα στη Βουλή αποφασίστηκε στην ψηφοφορία της Πέμπτης να υπάρχουν δύο βασικά ψηφοδέλτια, ένα του ΣΥΡΙΖΑ στο οποίο θα αναγράφεται άρθρο, κατεύθυνση και περιεχόμενο κι ένα της ΝΔ, στο οποίο θα αναγράφεται το άρθρο προς αναθεώρηση. Οι βουλευτές μπορούν να ψηφίζουν προτάσεις κι από τα δύο ψηφοδέλτια.

Το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ θα αναφέρει ως κατεύθυνση να μην διαλύεται η Βουλή από την αδυναμία εκλογής, να πηγαίνουμε σε εξάμηνες ψηφοφορίες και εάν αυτές αποβούν άκαρπες να γίνεται άμεση εκλογή του από τον λαό.

Το ψηφοδέλτιο της ΝΔ θα αναγράφει μόνο την κατεύθυνση: Δηλαδή να μην διαλύεται η Βουλή από αδυναμία εκλογής του ΠτΔ και ουσιαστικά θα αφήνει στην επόμενη Βουλή να αποφασίσει εάν η τρίτη κατά σειρά επαναληπτική θα αρκεί να γίνει με 151 ψήφους.

Πάντως και η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει αποφασίσει να δώσει μόνο μία ψήφο στα άρθρα που συμφωνεί να αναθεωρηθηθούν ώστε να απαιτούνται 180 ψήφοι στην επόμενη Βουλή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ