ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2019: Θέλουν Οκτώβριο «βλέπουν» Μάιο στο Μέγαρο Μαξίμου

Εκλογές 2019: Θέλουν Οκτώβριο «βλέπουν» Μάιο στο Μέγαρο Μαξίμου
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Αμφιταλαντεύεται ο Αλέξης Τσίπρας για το χρόνο των εθνικών εκλογών καθώς δεν έχει αποφασίσει ακόμα για το αν θα πάει σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες τον Μάιο ή αν θα κάνει κανονικά τις εκλογές τον Οκτώβριο του 2019, με το τέλος της συνταγματικής θητείας της κυβέρνησης. 

 

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα, με τη μία ομάδα να εισηγείται εκλογές τον τελευταίο μήνα της άνοιξης και τη δεύτερη να επιμένει για την εξάντληση της τετραετίας.

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης του Σεπτεμβρίουε είναι ένα από τα επιχειρήματα όσω προκρίνουν τη δεύτερη επιλογή. Όπως υποστηρίζουν, ακόμα και με ένα κακό αποτέλεσμα στις κάλπες του Μαΐου θα υπάρχει ακόμα χρόνος για να αλλάξει η εικόνα. Εκτιμούν, μάλιστα, ότι στις Ευρωεκλογές η διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία δεν θα ξεπεράσει τις 5-6 μονάδες.

Οι συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα που "βλέπουν" Οκτώβριο επιχειρηματολογούν λέγοντας πως εφόσον έχουν υλοποιηθεί τα περισσότερα από όσα ο πρωθυπουργός εξήγγειλε στη ΔΕΘ του 2018, τότε μόνο λίγες μέρες (περίπου ένα μήνα) πριν από τις εκλογές μπορεί να ανέβει στη Θεσσαλονίκη νικητής και κυρίως να υποσχεθεί και νέες βελτιώσεις!

Συμπληρώνουν δε πως αν καταφέρει η κυβέρνηση έστω και να αναβληθεί το μέτρο για την μείωση του αφορολόγητου τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα πετύχει καίριο χτύπημα στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος το έχει ήδη υπολογίσει στο πρόγραμμά του θεωρώντας το δεδομένο.

Ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι όμως δεν μπορούν να μην λάβουν υπόψη το ενδεχόμενο της εκλογικής συντριβής του ΣΥΡΙΖΑ τόσο στις αυτιοδιοικητικές όσο και στις ευρωεκλογές ενώ επισημαίνουν και τον κίνδυνο μιας δύσκολα διαχειρίσιμης κατάστασης που πιθανό να προκύψει το καλοκαίρι, όπως ο αστάθμητος παράγοντας των πυρκαγιών.

Σε αυτή την περίπτωση ο κίνδυνος για τον Αλέξη Τσίπρα είναι η διαφορά να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο ακόμα και αν έχει καταφέρει να υλοποιήσει όλα τα θετικά μέτρα.

Προς ώρας, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη έχουν πέσει στη μάχη του αφορολόγητου καθώς αν αυτό το μέτρο ακυρωθεί ή αναβληθεί τότε θα οφέλη εκτιμώνται πολλαπλά.

Διαβάστε επίσης:

Συνάντηση με τον Τσίπρα για να μπει στο ΣΥΡΙΖΑ θέλει ο Παπαχριστόπουλος (vid)
Τα κόκκινα δάνεια βάζουν τέσσερις υπουργούς στο «κόκκινο»
Σπυράκη: Λύση για την Ελλάδα είναι μια καινούργια κυβέρνηση, με φρέσκια εντολή

Την ίδια ώρα ο Ευκλειδης Τσακαλώτος ψάχνει να βρει χρήματα για την επαναφορά των επιδομάτων Χριστουγέννων και Πάσχα. Με τα δικαστήρια να αποφασίζουν σε βάρος της κυβέρνησης, πρόθεση του Μαξίμου είναι να επαναφέρει τα επιδόματα αυτά έστω και κουτσουρεμένα. Θυμίζεται πως αυτό αφορά επί της ουσίας μόνο τους δημοσίους υπαλλήλους καθώς στον ιδιωτικό τομέα τα επιδόματα καταβάλλονται κανονικά. Αν ο υπουργός Οικονομικών τα καταφέρει άμεσα, τότε στην κυβέρνηση ευελπιστούν σε επιπλέον κέρδη μπροστά στις κάλπες.

Την ίδια ώρα όμως επιμένουν και εκείνοι που θέλουν το κεφάλαιο εκλογές να κλείσει άμεσα σημειώνοντας πως η φθορά είναι μεγάλη. Προσθέτουν δε πως μπορεί οι Ευρωπαίοι να δείχνουν μια χαλαρότητα αυτή την περίοδο λόγω των ευρωεκλογών, μετά τον Μάιο όμως η στάση τους θα αλλάξει και πάλι, σε βάρος της Ελλάδας και της κυβέρνησης.

Πρόταση τους είναι οι εθνικές κάλπες να στηθούν πλάι σε εκείνες της τοπικής αυτοδιοίκησης και των ευρωεκλογών, υποστηρίζοντας ότι έτσι το εκλογικό σώμα δεν θα επηρεαστεί από τα αποτελέσματα.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί ανάμεσα στα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των αμφιβολιών που υπάρχουν για τον χρόνο των εκλογών είναι η σημερινή αναφορά του Νίκουτ Φίλη: «Εκλογές πρέπει να γίνουν όταν υπάρχει η δυνατότητα χωρίς συγχύσεις να εκφραστεί η λαϊκή βούληση. Φυσικά υπάρχει το όριο της εξάντλησης της τετραετίας αλλά εφόσον υπάρχουν οι τεχνικές δυνατότητες μπορεί να είναι και άλλη η ημερομηνία, εννοώ τον Μάιο», είπε στο ραδιόφωνο news247.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ