ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πηγές ΥΠΕΞ: Δεν συζητάμε με την Αλβανία για τα σύνορα

Πηγές ΥΠΕΞ: Δεν συζητάμε με την Αλβανία για τα σύνορα
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Με μια κοφτή απάντηση διπλωματικές πηγές διευκρινίζουν, ως προς τις αναφορές περί συνόρων του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα σε χθεσινή του συνέντευξη, ότι δεν συζητείται τέτοιο θέμα.

«Οι δύο χώρες δεν συζητούν τα μεταξύ τους σύνορα, καθώς τούτα είναι καθορισμένα με βάση διεθνείς συμφωνίες και ουδεμία διαπραγμάτευση γίνεται επ' αυτών» τονίζουν οι πηγές του ΥΠΕΞ στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό πρακτορείο.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν σχετικά ότι «στη Συμφωνία Φιλίας και Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Αλβανίας, η οποία υπογράφηκε στα Τίρανα στις 21.03.1996, τα δύο κράτη διακηρύσσουν το σεβασμό τους στην αρχή του απαραβίαστου των υφισταμένων συνόρων, και αναγνωρίζουν ότι η μεταξύ τους μεθόριος είναι μεθόριος ειρήνης και φιλίας».

Σημειώνεται πως σε τηλεοπτική συνέντευξη του ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, δήλωσε πως η χώρα του είναι σε συζητήσεις με την Ελλάδα αναφορικά με τα θαλάσσια σύνορα.

Ερωτώμενος σχετικά με τη συζήτηση περί τροποιποίησης των συνόρων μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας και θέλοντας να τονίσει την αναγκαιότητα αυτή της συζήτησης, ο Αλβανός πρωθυπουργός έβαλε στο «κάρδο» και την Ελλάδα.

«Τι συζητάμε σήμερα με την Ελλάδα; Τα σύνορα, τα θαλάσσια σύνορα. Και ακόμη δεν έχουμε καταλήξει σε συμφωνία.Τι συζήτησε το Κόσοβο με το Μαυροβούνιο; Τα σύνορα. Πώς γίνεται να μην συζητάμε το θέμα των συνόρων μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας, φυσικά και θα συζητηθεί», είπε χαρακτηριστικά ο Αλβανός πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο Vizion Plus TV.

Στην ίδια συνέντευξη ο πρωθυπουργός της γείτονος άσκησε δριμεία κριτική – μεταξύ άλλων – στον Ραμούς Χαραντινάι, πρωθυπουργό του Κοσόβου, ο οποίος κατηγορεί τα Τίρανα «για ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας του».

Διαβάστε επίσης:

Ανατροπή με την ημερομηνία των εκλογών: Το σχέδιο Μαξίμου για «3 Κυριακές»

Φίλης, Κοτζιάς, Κοντονής, Βάκη και Κασιμάτη οι «αντάρτες» του ΣΥΡΙΖΑ στην αναθεώρηση

«Σέβομαι την πολιτική ηγεσία του Κοσόβου. Αποφάσεις για το Κόσοβο παίρνει η κυβέρνηση του Κοσόβου. Εγώ δεν αναμειγνύομαι», τόνισε, όμως, είπε πως είναι μία ιστορική στιγμή και η πολιτική δεν πρέπει να ασκείται με ψηφοθηρικούς όρους. «Εμείς θα στηρίξουμε κάθε συμφωνία, που έχει την στήριξη των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε για τα σύνορα.

Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του, ο Ράμα δήλωσε: «Για μένα το Κόσοβο είναι μέρος της Αλβανίας», και υπογράμμισε πως το βασικό σχέδιο της Αλβανίας είναι η ένωση με το Κόσοβο.

«Η ένωση για μας δεν είναι plan B αλλά plan A. Ο δρόμος που έχουμε πάρει οδηγεί στην ένωση. Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική, πλην της ένωσης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ