ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φίλης, Κοτζιάς, Κοντονής, Βάκη και Κασιμάτη οι «αντάρτες» του ΣΥΡΙΖΑ στην αναθεώρηση

Φίλης, Κοτζιάς, Κοντονής, Βάκη και Κασιμάτη οι «αντάρτες» του ΣΥΡΙΖΑ στην αναθεώρηση
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Στο αντάρτικο βγήκαν πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που καταψήφισαν μια από τις κεντρικές επιλογές του κόμματος στη συνταγματική αναθεώρηση για την απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό αν αποβούν άκαρπες οι ψηφοφορίες στη Βουλή.

Τρεις πρώην υπουργοί, οι κ.κ. Φίλης, Κοτζιάς και Κοντονής που είχαν εκφράσει δημοσίως τη διαφωνία του μιλώντας για αλλοίωση του πολιτεύματος, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη αλλά και η Νίνα Κασιμάτη είπαν «όχι» στο άρθρο 30 για την άμεση εκλογή από το λαό και στο άρθρο 32 για την αποσύνδεση εκλογής του ανώτατου άρχοντα από τη διάλυση της Βουλής.

Από τους έξι ανεξάρτητους που δήλωσαν πίστη στην κυβέρνηση, Τέρενς Κουίκ και Σπύρος Δανέλλης είπαν «ναι» σε όλες τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Δανέλλης υπερψήφισε ωστόσο, και την πρόταση της ΝΔ για τα μη κρατικά πανεπιστήμια (άρθρο 16).

Η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά είπε «παρών» είπε στο άρθρο 3 για τις σχέσεις κράτους - εκκλησίας και στο άρθρο 59 για την κατοχύρωση του πολιτικού όρκου και «ναι» στο άρθρο 16 για τα μη κρατικά πανεπιστήμια που ήταν πρόταση της ΝΔ.

Η Κατερίνα Παπακώστα καταψήφισε τις κυβερνητικές διατάξεις που αφορούν στον πολιτικό όρκο, ενώ είπε ναι στο άρθρο 16. Ο Βασίλης Κόκκαλης δήλωσε «παρών» σε όλα τα άρθρα που αφορούν στις σχέσεις κράτους –εκκλησίας και «ναι» σε όλα τα άρθρα που αφορούν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Από την πλευρά του, ο Κώστας Ζουράρις δήλωσε παρών στα άρθρα για τις σχέσεις κράτους εκκλησίας και στα άρθρα για τον πολιτικό όρκο.

«Παρών» στο άρθρο 16 για τα μη κρατικά πανεπιστήμια ψήφισε ο βουλευτής των Οικολόγων, συνεργαζόμενος με τον ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Δημαράς.

«Ναι» στο άρθρο 16 για τα μη κρατικά πανεπιστήμια είπαν Σταύρος Θεοδωράκης και Γιώργος Μαυρωτάς, ο Σπύρος Δανέλλης, ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Σαρίδης από την Ένωση Κεντρώων, οι πιστοί σύντροφοι του Πάνου Καμμένου, Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά και Κώστας Κατσίκης, αλλά και οι ανεξάρτητοι Γιώργος Λαζαρίδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Γιώργος Αμυράς, Σπύρος Λυκούδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Νίκος Νικολόπουλος.

«Ναι» στο άρθρο 3 είπαν Σταύρος Θεοδωράκης και Γιώργος Μαυρωτάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ