Εύσημα από Αμερικανούς γερουσιαστές στον Αλέξη Τσίπρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Πηγή: EUROKINISSI/ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTΙ

Τις προσπάθειες ελληνικής κυβέρνησης τόσο ως προς την οικονομική ανάπτυξη, όσο και ως προς την επίλυση του ζητήματος της Βόρειας Μακεδονίας εξήραν Αμερικανοί Γερουσιαστές οι οποίοι συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό – Μακεδονικό πρακτορείο ειδήσεων αντικείμενο της συνάντησης ήταν οι προοπτικές της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας, σε συνέχεια της έναρξης του στρατηγικού διαλόγου τον Δεκέμβριο του 2018. Ειδικότερα, τέθηκαν ζητήματα ελληνοαμερικανικής συνεργασίας, ενεργειακής πολιτικής, περιφερειακής ασφάλειας στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο (με έμφαση στον ρόλο της Τουρκίας) και η αντιμετώπιση της κρίσης στη Βενεζουέλα.

Κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Ελλάδα για την αντιμετώπιση της οικονομικής και προσφυγικής κρίσης, αλλά και σε περιφερειακά ζητήματα. Από την πλευρά τους, οι Γερουσιαστές τόνισαν τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή και την αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη συνάντηση με τους Αμερικανούς Γερουασιαστές ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε τα εξής ζητήματα όπου η περαιτέρω δραστηριοποίηση των ΗΠΑ είναι απαραίτητη:

  • Η δραστηριότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ.
  • Η πίεση στην Τουρκία για αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο. Η στήριξη για τον αγωγό Eastmed.
  • Η προσέλκυση και αύξηση αμερικανικών επενδύσεων στη χώρα μας.

 

Διαβάστε επίσης:

Ερντογάν: Ζήτησα από τον Τσίπρα το τζαμί στην Πλάκα να έχει μιναρέ
Τσίπρας: Η ιστορία γράφεται με τόλμη αλλά και συμβιβασμούς
Πώς άνοιξε η «πόρτα» του ΣΥΡΙΖΑ σε Τόλκα και Μωραΐτη

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι η Ελλάδα στηρίζει την Ευρωπαϊκή διπλωματική πρωτοβουλία για τη Βενεζουέλα και πρόσθεσε ότι η στάση της χώρας μας θα κριθεί από την κατάληξη της διπλωματικής πρωτοβουλίας.

Στη συνάντηση ήταν παρόντες οι Γερουσιαστές Robert Menedez (δημοκρατικός, επικεφαλής μειοψηφίας της Επιτροπής εξωτερικών σχέσεων), Lindsey Graham (ρεπουμπλικανός, μέλος επιτροπής εξωτερικών σχέσεων και της επιτροπής πιστώσεων), Jim Risch (ρεπουμπλικανός, Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων), Jeanne Shaheen, δημοκρατική, μέλος επιτροπής εξωτερικών σχέσεων. Επικεφαλής μειοψηφίας της υποεπιτροπής Ευρώπης και περιφερειακής ασφαλείας, Chris Coons (δημοκρατικός, μέλος της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων) και Rick Scott (ρεπουμπλικανός, μέλος της επιτροπής Armed Services).

Διαβάστε επίσης