ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η μάχη της Κεντροαριστεράς: ΣΥΡΙΖΑ εναντίον ΚΙΝΑΛ και... όποιος αντέξει

Η μάχη της Κεντροαριστεράς: ΣΥΡΙΖΑ εναντίον ΚΙΝΑΛ και... όποιος αντέξει
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Μαίνεται ο πολιτικός πόλεμος μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ για το ποιο κόμμα μπορεί να εκπροσωπήσει καλύτερα τον χώρο της Κεντροαριστεράς. 

Όλα, μάλιστα δείχνουν ότι η μάχη αυτή θα πάρει το επόμενο διάστημα μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς το Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζει νέα «εφόρμηση» σε στελέχη του ΚΙΝΑΛ.

Από την άλλη, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ στοχεύει κατευθείαν στην «Αχίλλειο πτέρνα» του ΣΥΡΙΖΑ και για αυτό το λόγο σήμερα διοργανώνει κεντρική πολιτική ομιλία εκεί που το κυβερνητικό στρατόπεδο έχει υποστεί - εξ αιτίας της Συμφωνίας των Πρεσπών - ίσως τις μεγαλύτερες πολιτικές απώλειες σε επίπεδο ψηφοφόρων.

Με κεντρικό σύνθημα: «Η Μακεδονία στο επίκεντρο» η Φώφη Γεννηματά θα μιλήσει σε εκδήλωση του κόμματός της στοχεύοντας απευθείας στους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ σε μια επιδίωξη επιστροφής των ψηφοφόρων στο ΚΙΝΑΛ που δεν έχουν καμία προσδοκία από την κυβέρνηση.

«Πολιτικός αχταρμάς ο Αλ. Τσίπρας»

Η επίθεση της Φώφης Γεννηματά ξεκίνησε μία ημέρα πριν να βρεθεί στη Θεσσαλονίκη, όπου θα υποστηρίξει ταυτόχρονα και τις επιλογές της για τα πρόσωπα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τους τρεις υποψήφιους περιφερειάρχες της Βορείου Ελλάδας (Χρήστο Παπαστεργίου, Γεωργία Ζεμπιλιάδου, Κώστα Σιμιτζή) καθώς και τον υποψήφιο Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Σπύρο Βούγια.

Χαρακτήρισε, μάλιστα, τον Αλέξη Τσίπρα δημιουργό της Νέας Δεξιάς και χορηγό της άκρας δεξιάς, ενώ ταυτόχρονα, επιτέθηκε κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ειδικότερα στον Κώστα Καραμανλή τον οποίο χαρακτήρισε συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας στην εκπομπή του ΣΚΑΪ, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ σημείωσε συγκεκριμένα: «Ο κ. Τσίπρας δεν έχει καμία σχέση με την Κεντροαριστερά, είναι ένας πρωθυπουργός σε απόγνωση που βλέπει ότι έρχεται το τέλος της πρωθυπουργίας του και μπροστά στην ήττα του ψάχνει να βρει τι θα κάνει την επόμενη μέρα. Όλο αυτό το διάστημα που κυβερνά στην πραγματικότητα ο κ. Τσίπρας έφτιαξε τη Νέα Δεξιά, με σκληρές αντιλαϊκές πολιτικές και περικοπές: Κατέστρεψε το Κράτος Πρόνοιας – το ισοπέδωσε, δέσμευσε τον δημόσιο πλούτο για 99 χρόνια. Δεν υπήρξε άλλος πρωθυπουργός που να τα έδωσε όλα στους δανειστές, που να ήταν τόσο πρόθυμος σε ό,τι του ζήτησαν οι πιο συντηρητικοί κύκλοι της Ευρώπης. Κυβέρνησε με ακροδεξιούς, στηρίζεται σε δεξιούς και ακροδεξιούς και σε διάφορους πρόθυμους γυρολόγους. Έφτιαξε στην πραγματικότητα μαζί με την καραμανλική συνιστώσα που τον στηρίζει τη Νέα Δεξιά και τώρα που είναι σε απελπισία ψάχνει έναν μανδύα, ένα προσωπείο για να διαχειριστεί την επόμενη μέρα. Πολιτικός χορηγός της ΝΔ λοιπόν ο κ. Τσίπρας, και με τον τρόπο που χειρίζεται εθνικά θέματα και ευτελίζει την Πολιτική έχει γίνει χορηγός και της Ακροδεξιάς, της Χρυσής Αυγής».

Σε ό,τι αφορά τις επιθέσεις φιλίας αλλά και την εξαγορά, όπως ονομάζει το ΚΙΝΑΛ τις μετατοπίσεις πρώην στελεχών του που προσφεύγουν στον ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Γεννηματά κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι μαζεύει γυρολόγους σε έναν πολιτικό αχταρμά με τον οποίο κυβερνά: «Δεν έχει καμία σχέση με την Κεντροαριστερά ο κ. Τσίπρας. Από τα ζαρζαβατικά μέχρι τις γκαζόζες έχουμε δει με ευθύνη του κ. Τσίπρα, την παρακμή και τον εκφυλισμό του ελληνικού Κοινοβουλίου. Με βουλευτές που δανείζονται και κάθε μέρα αλλάζουν κόμμα και παραχωρούν το δικαίωμά τους να ψηφίζουν κατά συνείδηση για να στηρίζουν εν λευκώ την κυβέρνηση. Τα έχετε ξαναδεί αυτά; Έχετε δει τέτοιες συμπεριφορές από «προοδευτικό» κόμμα στην Ευρώπη; Κατάχρηση της εξουσίας και καθεστωτισμός: αυτό είναι το ύφος και ήθος της κυβέρνησης Τσίπρα. Πρόκειται για ένα πολιτικό και ιδεολογικό αχταρμά που «χτυπάει» τον ελληνικό λαό και διαλύει τη χώρα».

Στα δύο ο ΣΥΡΙΖΑ για τη συμπόρευση με το ΚΙΝΑΛ

Την ίδια ώρα, η διεύρυνση προς το ΚΙΝΑΛ και το χώρο του κέντρου που επιχειρεί ο πρωθυπουργός δεν βρίσκει σύμφωνα όλα τα στελέχη και τους υπουργούς του. Είναι, άλλωστε, σαφές ότι υπάρχει οργανωμένη προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ μετακίνησης των στελεχών του ΚΙΝΑΛ που νιώθουν πιο κοντά στο κυβερνών κόμμα παρά στη Νέα Δημοκρατία. Το αμέσως επόμενο διάστημα, αρχής γενομένης από σήμερα κιόλας, ορισμένα στελέχη θα ανακοινώσουν πως τους ενδιαφέρει να συμμετάσχουν στο εγχείρημα του νέου ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να δημιουργήσει ο Αλέξης Τσίπρας μέσα από το νέο πολιτικό σχήμα «ΣΥΡΙΖΑ –Προοδευτικές δυνάμεις».

Ήδη, σήμερα το μεσημέρι ορισμένα στελέχη προερχόμενα από το λεγόμενο «σημιτικό ΠΑΣΟΚ», πρόκειται να δηλώσουν δια της παρουσίας τους αλλά και μέσω κειμένων τους ότι είναι διατεθειμένοι να συμβάλουν στη δημιουργία μιας ενιαίας κεντροαριστεράς κόντρα στη κεντροδεξιά του κ. Μητσοτάκη, κάνοντας έτσι σαφές ότι στην Ελλάδα επιστρέφουν οι δύο κυρίαρχοι πόλοι που από τη μεταπολίτευση και μετά συγκρούονται και εναλλάσσονται στην κυβέρνηση.

Δύο υπουργοί υποστηρικτές της άποψης του κ. Τσίπρα οι κ.κ. Χαρίσης και Βερναρδάκης τάσσονται υπέρ της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ με τον υπουργό Εσωτερικών να σημειώνει, μάλιστα, ότι αν δεν κάνει στροφή προς τα αριστερά το ΚΙΝΑΛ τότε κινδυνεύει να περιοριστεί εκλογικά. Κριτική στην Νέα Δημοκρατία και την ανάδειξη ανάγκης να έρθουν πιο κοντά ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ έκανε και ο υπουργός Επικρατείας Χρ. Βερναρδάκης που θεωρείται ένας εκ των πρωταγωνιστών της συγκεκριμένης στρατηγικής.

Στην κριτική του για τη σημερινή Νέα Δημοκρατία, ο Χρ. Βερναρδάκης σημειώνει: «δεν είναι το κόμμα του ‘ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού' του Κωνσταντίνου Καραμανλή και σίγουρα, επίσης, δεν είναι το κόμμα του ‘μεσαίου χώρου' του Κώστα Καραμανλή». Αντιθέτως, η αξιωματική αντιπολίτευση, σήμερα, «σε όλα τα ζητήματα ακολουθεί τη συνταγή του ‘σκληρού μνημονίου'. Και δεν νομίζω ότι το κρύβει. Το λέει και το υπερασπίζεται», λέει στο Πρακτορείο ο υπουργός Επικρατείας.

Όχι σε πρόσωπα βγαλμένα από τη ναφθαλίνη

Από την άλλη, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Πάνος Σκουρλέτης προσπαθεί να ισορροπήσει πάνω σε τεντωμένο σχοινί, καθώς στο εσωτερικό του κόμματός του επικρατούν εύθραυστες ισορροπίες μεταξύ εκείνων που επιθυμούν να συμπορευτούν με το ΚΙΝΑΛ και να μετατοπιστούν ιδεολογικά προς το κέντρο και αυτών που δεν βλέπουν με καλό μάτι το σχέδιο του πρωθυπουργού.

Ο Πάνος Σκουρλέτης πιστεύει ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή για να μην ΠΑΣΟΚοποιηθεί στην ουσία ο ΣΥΡΙΖΑ. Αναφέρει ως προς αυτό ότι «Δεν είναι στην πρόθεση μας να αποτελέσουμε ένα υποκατάστατο της κεντροαριστεράς ή μια αναπαλαίωση του ΠΑΣΟΚ. Μιλάμε εξ ονόματος της δίκης μας Αριστεράς που θέλει όμως να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός πλειοψηφικού μπλοκ κοινωνικών και πολιτικών, που θα διεκδικήσει βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές προς όφελος του κόσμου της εργασίας», τονίζει ο γενικός γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, και σημειώνει πως «σε αυτόν τον αριστερό προοδευτικό πόλο χωρούν δυνάμεις της ανένταχτης Αριστεράς, ο χώρος της Οικολογίας και δυνάμεις από τον Κεντροαριστερά που συνειδητοποιούν την ανάγκη της απαγκίστρωσης από τον νεοφιλελευθερισμό. Ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ στη διαμόρφωσή του εκ των πραγμάτων είναι πρωταγωνιστικός. Βέβαια οι ιδέες και τα πιο λαμπερά σχέδια διαμεσολαβούνται από πρόσωπα. Για αυτό η φερεγγυότητα των προσώπων μπορεί να δώσει φτερά σε ένα τέτοιο σχέδιο ή και να το λαβώσει. Ο κόσμος που εγκατέλειψε τον απαξιωμένο δικομματισμό δεν θέλει να τον δει με άλλο περιτύλιγμα μπροστά του. Δεν βοηθούν τη νικηφόρα προοπτική του σχεδίου μας πρόσωπα βγαλμένα από τη ναφθαλίνη του παλαιού δικομματισμού».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ