ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ασφαλιστικό: Αύξηση 1% στις εισφορές, το επικρατέστερο σενάριο

Ασφαλιστικό: Αύξηση 1% στις εισφορές, το επικρατέστερο σενάριο
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές για το ασφαλιστικό στην γραμμή της μη περικοπής για πολλοστή φορά των κύριων συντάξεων.

Η επικρατέστερη εκδοχή που αποτελεί και την αρχική και συγχρόνως επίσημη πρόταση της κυβέρνησης αφορά την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών σε ποσοστό 1% η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα επιβαρύνει τόσο τους εργοδότες (0,5%) όσο και τους εργαζόμενους με άλλο (0,5%).

Αρμόδιες πηγές από το υπουργείο Εργασίας διαβεβαιώνουν ότι οι δανειστές βρίσκονται κοντά στο να συναινέσουν σε μία τέτοια επιλογή.

Ωστόσο ασφαλείς πληροφορίες από την κυβέρνηση αναφέρουν ότι εκ παραλλήλου το οικονομικό επιτελείο εξετάζει κι ένα άλλο σενάριο για να προταθεί στην τρόικα σε περίπτωση που σκοντάψει τελικώς η πρόταση για αύξηση των εισφορών.

Το σενάριο αυτό θέλει την επιβολή φόρου (ύψους 1/1000) στις τραπεζικές συναλλαγές που αφορούν κάποιο «σεβαστό ποσό» εξέλιξη που δεν επιβαρύνει όσους κάνουν μικρές συναλλαγές και ελάχιστα όσους κάνουν συναλλαγές με υψηλά ποσά.

Ωστόσο, τίποτα δεν θεωρείται οριστικό εφόσον η τρόικα δεν έχει ανάψει το πράσινο φως για να προχωρήσει το ασφαλιστικό χωρίς να υπάρξει μείωση των κύριων συντάξεων.

Υπενθυμίζεται ότι η περικοπή συντάξεων αποτελεί την κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση κάτι που ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους την προηγούμενη Τετάρτη στο υπουργικό συμβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας και υπενθύμισε με συνέντευξή του και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.

Δεν είναι όμως μόνο το ασφαλιστικό που «καίει» το κυβερνητικό επιτελείο.

Η διαπραγμάτευση για τα «κόκκινα δάνεια» παραμένει ανοιχτή όπως επίσης κάποιες λεπτομέρειες που αφορούν την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Πηγές από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν πως υπάρχουν περιπτώσεις δανειοληπτών που έλαβαν επιχειρηματικό δάνειο το οποίο σήμερα είναι μη εξυπηρετούμενο υποθηκεύοντας την πρώτη τους κατοικία.

Περιπτώσεις για τις οποίες όμως δεν έχει διασαφηνιστεί τι ακριβώς θα γίνει. Το ίδιο θολό παραμένει το τοπίο και για τους δανειολήπτες καταναλωτικών δανείων καθώς δεν έχει ξεκαθαριστεί με ποιο τρόπο μπορούν τα funds να αξιώσουν την αποπληρωμή τους κι αν υπάρχει η δυνατότητα να απαιτήσουν ακόμη και κατάσχεση της πρώτης κατοικίας .

Για αρκετά μέλη της κυβέρνησης το ζήτημα με τα κόκκινα δάνεια είναι πολύ πιο δύσκολο από το θέμα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης καθώς όλα δείχνουν ότι η διαπραγμάτευση θα κλείσει στις αρχές του χρόνου με συναίνεση συμφωνίας και δανειστών.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν θα χρειαστεί να προχωρήσει σε «μονομερείς ενέργειες» ως προς το ασφαλιστικό και ότι θα καταφέρει τελικώς να αποφύγει την μείωση συντάξεων χωρίς να έχει έρθει σε ευθεία σύγκρουση με την τρόικα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ