ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βούτσης: Υπάρχουν αδυναμίες στη λειτουργία της Βουλής

Βούτσης: Υπάρχουν αδυναμίες στη λειτουργία της Βουλής
EUROKINISSI/ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

«Οι δημοσκοπήσεις δεν οδηγούν σε ασφαλή συμπεράσματα ούτε εκλέγουν κυβερνήσεις» υποστηρίζει ο Νίκος Βούτσης τονίζοντας με νόημα πως «όποιος δεν το έχει καταλάβει ακόμα, εκτιμώ ότι θα το αντιληφθεί στο προσεχές διάστημα».

Ο πρόεδρος της Βουλής σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Το Βήμα», απευθύνει κάλεσμα στο ΚΙΝΑΛ για συνεργασία «προεκλογικά, αλλά και για τη διακυβέρνηση μετά τις εκλογές η εύλογη απαίτηση του ευρύτερου αριστερού δημοκρατικού κόσμου για μια προοδευτική εναλλακτική λύση, σε ριζική προγραμματική και ιδεολογική αντιπαράθεση με τη Δεξιά και την ακροδεξιά. Σε ό,τι αφορά στα σενάρια περί διεμβολισμού και αλώσεων, αυτά ανήκουν στην πολιτική προϊστορία της μεταπολίτευσης. Είναι προφανώς αναποτελεσματικά και δεν μας αφορούν».

Σχολιάζοντας την δήλωση Λαλιώτη για την οριοθέτηση του ΚΙΝΑΛ «με όρους αντιπαράθεσης και σύγκρουσης τόσο με τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και με τη ΝΔ» σημείωσε πως «είναι μια θετική επισήμανση για το ακροατήριο του κόμματος και της ευρύτερης παράταξης στο οποίο απευθύνεται ο κ. Λαλιώτης. Με την έννοια ότι προφανώς γνωρίζει και αναγνωρίζει, άρα θέλει να αποτρέψει τη βασική επιλογή προς τα δεξιά που έχει κάνει η σημερινή ηγεσία του ΚΙΝΑΛ».

Ο Νίκος Βούτσης παραδέχεται αδυναμίες στη λειτουργία της Βουλής όπως «π.χ. με τη διάλυση Κοινοβουλευτικών Ομάδων, των οποίων τα κόμματα και οι αρχηγοί τους προέκυψαν από τη λαϊκή εντολή και προφανώς λειτουργούν στη βάση της ειδικής νομοθεσίας. Επίσης αδυναμία υπάρχει στη μη πλήρη ανταπόκριση στον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο, όπως και στην προσθήκη, μερικές φορές, τροπολογιών που δεν έχουν συζητηθεί επαρκώς. Αδυναμίες οι οποίες προφανώς υπήρχαν και στο παρελθόν, αλλά θα πρέπει να εργαζόμαστε όλοι ώστε κάποια στιγμή να εξαλειφθούν απολύτως» συμπληρώνοντας πως «παραλείψεις και αδυναμίες υπάρχουν σε αυτή την τετράχρονη θητεία, εκτιμώ όμως ότι δεν υπήρξε θεσμικό ατόπημα μέσα μάλιστα σε πολύ δύσκολες συνθήκες».

Ο πρόεδρος της Βουλής ρωτήθηκε και για τον Παύλο Πολάκη. Αν και του αναγνώρισε την προσπάθεια στον τομέα της υγείας εκτίμησε πως «έχει αδικήσει τον εαυτό του -κι όχι μόνο- με προσωπικές αναφορές και ύφος που έδωσαν έδαφος για αντιπαράθεση αλλά και για στοχοποίηση από πλευράς της αντιπολίτευσης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ