ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αβραμόπουλος για Ελλάδα: Με διαβεβαίωσαν ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες στο μεταναστευτικό

Αβραμόπουλος για Ελλάδα: Με διαβεβαίωσαν ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες στο μεταναστευτικό
AP Photo/Petros Karadjias

Πολιτική εκμετάλλευση του μεταναστευτικού με fake news από τις λαϊκιστικές δυνάμεις διαπιστώνει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«Τα όσα γράφονται και ακούγονται να μη τα παίρνετε σοβαρά υπόψη και, θα μου επιτρέψετε να σας δώσω και μία συμβουλή, να μην τα αναπαράγετε. Άλλο το παραμύθι και άλλο η πραγματικότητα» είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου εξηγώντας πως «δεν βρισκόμαστε εκεί που ήμαστε πριν από τέσσερα χρόνια και αυτό το αναγνωρίζουν πλέον όλοι. Τί παρατηρούμε όμως τον τελευταίο καιρό; Κάποιοι προσπαθούν να δώσουν την εντύπωση ότι είμαστε σε κατάσταση κρίσεως. Βραδυφλεγής η αντίδρασή τους. Θα μπορούσαν ενδεχομένως να ασκήσουν κριτική και εν πολλοίς δικαίως, στο ξεκίνημα. Όταν η Ευρώπη δεν μπορούσε να διαχειριστεί καλύτερα τα σύνορά της, όταν δεν είχε υιοθετήσει την Ατζέντα για τη Μετανάστευση, αλλά και για τα ζητήματα ασφαλείας. Ενδιάμεσα έγιναν πολλά».

«Θα ήθελα να είμαι ξεκάθαρος: η πολιτική που ασκείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ευαίσθητο αυτό ζήτημα της μετανάστευσης απορρέει από τη δική μας ευθύνη η οποία στηρίζεται σε αρχές και αξίες και τίποτα παραπάνω» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα είπε πως «πριν από τρεις μέρες βρέθηκα στην Αθήνα, για μια ακόμα συνάντηση εργασίας με κλιμάκιο από Υπουργούς που είναι άμεσα εμπλεκόμενοι στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος όπου επισημάναμε τα προβλήματα -όπως έκανα και σήμερα. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε και θα συνεχίσουμε να βοηθούμε τις ελληνικές αρχές, οι οποίες, πράγματι, προσπαθούν να κάνουν ό,τι καλύτερο γίνεται. Αλλά οι εικόνες από τα νησιά δεν είναι καλές. Αυτό το αναγνωρίζουν και οι Ελληνικές αρχές». Μετέφερε πως «πήραμε λοιπόν τη διαβεβαίωση ότι, με γρήγορους ρυθμούς και ξεπερνώντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που υπάρχουν σε όλες τις χώρες, θα γίνει απορρόφηση της οικονομικής βοήθειας που δίνουμε και το κυριότερο ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες που απαιτούνται πρώτα από όλα για να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και των μεταναστών στα νησιά, όπως και της διεκπεραίωσης των αιτήσεων τους, έτσι ώστε να ξέρουμε πλέον ποιος δικαιούται και ποιος δεν δικαιούται να μπει στα σχήματα είτε των επανεγκαταστάσεων είτε να επιστραφεί στην Τουρκία, όπως προβλέπει η Δήλωση Ευρώπης-Τουρκίας».

«Είναι αλήθεια ότι υπήρξαν καθυστερήσεις. Αλλά θέλω να πιστεύω ότι με τη συνεχή συνεργασία τα πράγματα εξελίσσονται προς το καλύτερο και θα σβήσουν μια για πάντα εικόνες σαν κι αυτές που ζήσαμε πριν από δύο χρόνια. Εμείς θα είμαστε στο πλευρό των Ελληνικών αρχών, οι οποίες έχουν αντιληφθεί τι πρέπει να κάνουν και θέλω να πιστεύω ότι θα το κάνουν » τόνισε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ