ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωεκλογές: Πώς θα ψηφίσουν οι Έλληνες που μένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ευρωεκλογές: Πώς θα ψηφίσουν οι Έλληνες που μένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο
EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Υπογράφηκε η απόφαση από τα υπουργεία Εσωτερικών και Εξωτερικών που καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα ασκήσουν τα εκλογικά τους δικαιώματα οι Έλληνες που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο στις προσεχείς εκλογές. Η απόφαση καλύπτει και όσους θα βρεθούν στη χώρα εκείνες τις μέρες.

Συγκεκριμένα, όσοι θα βρίσκονται στη Γηραιά Αλβιώνα θα ψηφίσουν μια μέρα νωρίτερα, δηλαδή το Σάββατο 25 Μαΐου 2019 είτε στην πρεσβεία της Ελλάδας είτε στα προξενεία (Λονδίνου, Εδιμβούργου, Γλασκώβης, Γιβραλτάρ, Leeds, Birmingham και Belfast) προσκομίζοντας φωτοαντίγραφο των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας ή της σελίδας του διαβατηρίου στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία τους.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι η εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους από σήμερα έως και τις 10 Απριλίου, με αίτηση που θα συμπληρώνεται μόνο μέσω του διαδικτυακού τόπου του υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr), από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο και θα εκτυπώνεται σε τρία αντίγραφα.

Ο εκλογέας μπορεί στη συνέχεια, ανάλογα με τον τόπο διαμονής του, να καταθέτει τα τρία αντίγραφα στο προξενικό γραφείο.

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των 70.000 περίπου Ελλήνων υπήρξε αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης με τη Νέα Δημοκρατία να εγκαλεί την κυβέρνηση και τον Αλέξη Χαρίτση να απαντά σε ειρωνικό τόνο.

Από την Πειραιώς μέσω ανακοίνωσης καλούσαν την κυβέρνηση:

  • Να δώσει οδηγίες στην πρεσβεία και τα προξενεία στη Μεγάλη Βρετανία για να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τους ενδιαφερόμενους
  • Να διαθέσει επαρκή αριθμό προσωπικού ώστε να εξυπηρετηθούν οι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου απρόσκοπτα και
  • Να δώσει εύλογη παράταση τουλάχιστον για τους κατοίκους της Μεγάλης Βρετανίας να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους.

«Ας πάψουν επιτέλους να κρύβονται οι κ. Χαρίτσης και Κατρούγκαλος. Δεν μπορούν να παίζουν με τα εκλογικά δικαιώματα Ελλήνων πολιτών, όσο κι αν βρίσκονται σε πανικό ενόψει της επερχόμενης ήττας του κόμματός τους» σημείωνε χαρακτηριστικά η Νέα Δημοκρατία κάνοντας λόγο για εμπαιγμό των 70 χιλιάδων Ελλήνων της Μεγάλης Βρετανίας και σχολιάζοντας πως «ακόμη και σήμερα η Κυβέρνηση εξακολουθεί να τους στερεί παράνομα τη δυνατότητα να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους και να ασκήσουν το δικαίωμα που έχουν ως κάτοικοι κράτους μέλους της ΕΕ να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους».

Η απάντηση Χαρίτση

«Με συντριβή μάθαμε από τη ΝΔ ότι η χθεσινή απόφαση της Βουλής των Κοινοτήτων της Μεγάλης Βρετανίας εκθέτει ανεπανόρθωτα την ελληνική κυβέρνηση! Δηλώνουμε ένοχοι που δεν καταλάβαμε έγκαιρα ότι το Brexit είναι μία διεθνής συνωμοσία για να εκτεθεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ! Ευχαριστούμε το Γραφείο Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μας διαφώτισε, έστω και καθυστερημένα. Το μόνο που έχουμε να συμπληρώσουμε είναι ότι η ακροδεξιά διολίσθηση της ΝΔ το τελευταίο διάστημα δεν θα μπορούσε παρά να συνοδεύεται από όλο και μεγαλύτερες δόσεις γραφικότητας...», απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών ξεκαθαρίζοντας πως έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα που θα επιτρέψουν στους Έλληνες εκλογείς που ζουν στη Μεγάλη Βρετανία να λάβουν απρόσκοπτα μέρος στις ευρωεκλογές.

Ο Αλέξης Χαρίτσης έκανε λόγο για «ψεύδη» και «κινδυνολογία» από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης και υπενθυμίζει ότι στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που ψηφίζεται την ερχόμενη Τρίτη 19 Μαρτίου στην Ολομέλεια της Βουλής, υπάρχει συνολική ρύθμιση του θέματος, η οποία καταρτίστηκε σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών. «Περιμένουμε από τη ΝΔ να την υπερψηφίσει», σημείωσε ο κ. Χαρίτσης, ενώ ενημέρωσε πως η πλατφόρμα για την εγγραφή τους στους εκλογικούς καταλόγους έχει ήδη ανοίξει και τώρα παρατείνεται η λειτουργία της μέχρι τις 10 Απριλίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ