ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μουσουλμανικό Συμβούλιο παρά τω Πρωθυπουργώ ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

Μουσουλμανικό Συμβούλιο παρά τω Πρωθυπουργώ ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης
Γραφείο Τύπου ΝΔ

Συνέντευξη τύπου στα ΜΜΕ της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης παραχώρησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή την περιοδεία του στην περιοχή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε επιμέρους ζητήματα του προγράμματός του ενώ μίλησε και για τις πολιτικές που θα υλοποιήσει για την μειονότητα σε συνέχεια των όσων είχε πράξει ο πατέρας του Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Μάλιστα αποκάλυψε πως θα δημιουργήσει «Μουσουλμανικό Συμβούλιο παρά τω Πρωθυπουργώ. Ώστε η μειονότητα να μπορέσει να έχει επίσημη έκφραση στο ανώτατο δυνατό επίπεδο και ο διάλογος αυτός κεντρικής πολιτείας με μειονότητα, να αποκτήσει θεσμικά χαρακτηριστικά».

«Η Θράκη είναι ένα υπόδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων. Και αυτό το υπόδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, και στις οποίες θα αναφερθώ στη συνέχεια, είναι ένα κεκτημένο το οποίο πρέπει να διαφυλαχθεί και να υποστηριχθεί ως κόρη οφθαλμού.

Δεν ισχυρίζομαι ότι ήταν πάντα απόλυτα επιτυχημένη και σίγουρα θα υπάρχουν ακόμη αρκετές εκκρεμότητες οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν. Ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εκπαίδευση, τον εκσυγχρονισμό και την εφαρμογή του νόμου για τα Βακούφια, με τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα ειδικά τοπικά χαρακτηριστικά της ανάπτυξης, ειδικά στους νομούς, στις περιφερειακές ενότητες της Ροδόπης και της Ξάνθης» εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όσον αφορά την εκπαίδευση της μειονότητας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τα τουρκικά να διδάσκονται ως δεύτερη γλώσσα: «η δίγλωσση παιδεία να αποκτήσει πραγματικό και ποιοτικό περιεχόμενο. Και νομίζω ότι υπάρχουν προτάσεις σε αυτήν την κατεύθυνση τις οποίες θα ήμουν διατεθειμένος να συζητήσω, ξεκινώντας από το νηπιαγωγείο, προχωρώντας στο δημοτικό, πηγαίνοντας στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο. Κατά το πόσο, παραδείγματος χάρη στο δημόσιο σχολείο, θα μπορεί να διδάσκεται η Τουρκική ως ξένη γλώσσα, ώστε τα παιδιά της μειονότητας, τα οποία επιλέγουν τελικά το ελληνικό δημόσιο σχολείο, όπως ολοένα και περισσότερα ή αρκετά εν πάση περιπτώσει το κάνουν, να έχουν τη δυνατότητα να κρατήσουν την επαφή τους με τη μητρική τους γλώσσα, τη γλώσσα που έμαθαν και ομιλείται μέσα στο σπίτι τους. Πρέπει να δείξουμε ανοιχτό πνεύμα σε αυτή τη συζήτηση. Και βέβαια τα ελλείμματα και μειονεκτήματα που έχουν να κάνουν με τις υποδομές της μειονοτικής εκπαίδευσης θα πρέπει και αυτά να αντιμετωπιστούν».

Ερωτώμενος για το μεταναστευτικό μίλησε για «την απόλυτη αποτυχία της Κυβέρνησης να υλοποιήσει μια ουσιαστική πολιτική για να αντιμετωπίσει το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα, το οποίο δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα, είναι και ευρωπαϊκό πρόβλημα» και ανέλυσε τρεις πυλώνες πάνω στους οποίους θα στηθεί η πολιτική της κυβέρνησης του.

«Πρώτος πυλώνας: Αυστηρή φύλαξη των συνόρων σε συνεργασία με την Ευρώπη. Λέμε ξεκάθαρα, η χώρα έχει σύνορα και τα σύνορα πρέπει να φυλάσσονται. Τα σύνορα της Ελλάδος είναι και σύνορα της Ευρώπης. Και η Ευρώπη πρέπει να μας βοηθήσει στην προσπάθεια να φυλάξουμε τα σύνορά μας. Γι’ αυτό και στηρίζουμε την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αποκτήσουμε το συντομότερο δυνατόν 10.000 Ευρωπαίους συνοριοφύλακες οι οποίοι θα υποστηρίξουν στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεύτερον, διαφορετική αντιμετώπιση προσφύγων και οικονομικών μεταναστών. Αυτή τη στιγμή, επειδή οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου διαρκούν χρόνια γιατί η Κυβέρνηση για ιδεοληπτικούς λόγους δεν τις έχει απλοποιήσει, τελεσιδικούν με πολύ αργό ρυθμό. Το αποτέλεσμα είναι ότι διαρκώς ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, δεν ξέρουμε αν είναι πρόσφυγες ή αν είναι μετανάστες, να αυξάνεται. 15.000 άνθρωποι φύγαν από τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου τον περασμένο χρόνο. Ο αριθμός στα νησιά παρέμεινε σταθερός. Αυτό σημαίνει ότι ο συνολικός αριθμός των προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας αυξάνεται. Άρα αυστηρή εφαρμογή της συμφωνίας και αντί να έχουμε αποσυμφόρηση των νησιών -γιατί εκεί έχουμε το μεγαλύτερο πρόβλημα- προς την ηπειρωτική Ελλάδα, να έχουμε αποσυμφόρηση των νησιών προς την Τουρκία όπως ορίζει η συμφωνία.

Και τρίτον, καλύτερη και πιο αποτελεσματική αξιοποίηση των σημαντικών ευρωπαϊκών πόρων, ώστε να μην αντικρίζουμε, κυρίως στα νησιά ή όπου έχουμε χώρους υποδοχής προσφύγων και μεταναστών, αυτές τις τριτοκοσμικές εικόνες οι οποίες ντροπιάζουν τη χώρα, προσβάλλουν κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Και είναι στην ουσία ένα χαστούκι στην εικόνα μιας Κυβέρνησης η οποία έχει δήθεν αριστερές ευαισθησίες».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε πως τα ψηφοδέλτια του κόμματος του για τις εθνικές εκλογές θα συγκροτηθούν με τον ίδιο τρόπο που συγκροτήθηκε το ευρωψηφοδέλτιο κάνοντας άνοιγμα και σε άλλους πολιτικούς χώρους:

«Άνθρωποι οι οποίοι δεν προέρχονται κατ’ ανάγκη από τον δικό μας ιδεολογικό ή κομματικό χώρο. Άνθρωποι με πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες, οι οποίοι μπορούν να συνεισφέρουν στη συνολική πολιτική μας προσπάθεια σε αυτήν την κρίσιμη εκλογή, αλλά να εκπροσωπήσουν και επάξια την επόμενη μέρα την Ελλάδα στην Ευρωβουλή. Ο τρόπος επιλογής και συγκρότησης του ευρωψηφοδελτίου σας δίνει μία πρόγευση για τον τρόπο με τον οποίο θα συγκροτήσουμε και τα εθνικά ψηφοδέλτια. Δηλαδή, θα επιχειρήσουμε να κάνουμε μία όσμωση μεταξύ έμπειρων στελεχών και νέων ανθρώπων, πολλοί εκ των οποίων θα συμμετέχουν σε πολιτικό ψηφοδέλτιο και θα διεκδικήσουν την εκλογή τους για πρώτη φορά, με πολύ περισσότερες γυναίκες».

Σχολιάζοντας τις εξαγγελίες Γαβρόγλου για το νέο εισαγωγικό σύστημα κάλεσε τον υπουργό Παιδείας να είναι «περισσότερο προσεκτικός, ας μην παίζει με το άγχος και την αγωνία εκατοντάδων χιλιάδων γονιών. Αρκετή ζημιά έχει κάνει στην παιδεία με την ιδεοληψία του αυτός και συνολικά η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα. Ελπίζω να μην κάνει και άλλη στους λίγους μήνες που τους μένουν ακόμη στην εξουσία».

«Εμείς έχουμε πει ότι δεν μπορούμε να παίζουμε με τα εξεταστικά συστήματα και ότι η δική μας πρόθεση είναι για μία τριετία τουλάχιστον να μην αλλάξουμε τις πανελλήνιες εξετάσεις και να εστιάσουμε την προσοχή μας, σε πρώτη φάση, στην αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου και του ελληνικού σχολείου. Μη δίνοντας, όμως, την εντύπωση ότι μπορεί κάθε χρόνο να σχεδιάζουμε αλλαγές σε ένα εξεταστικό σύστημα το οποίο αναμφίβολα έχει αδυναμίες αλλά τουλάχιστον, ένα είναι βέβαιο, είναι αδιάβλητο και σίγουρα επιβραβεύει τη σκληρή δουλειά» εξήγησε περιγράφοντας τα βήματα που θα ακολουθήσει η Νέα Δημοκρατία.

Για την ανάπτυξη είπε πως «αυτό το οποίο χρειάζεται συνολικά η χώρα είναι ένα εθνικό πλαίσιο προσέλκυσης επενδύσεων, μείωσης φόρων και στήριξης της επιχειρηματικότητας, το οποίο θα αφορά όλη την Ελλάδα, οριζόντια. Και από εκεί και πέρα, στοχευμένες περιφερειακές πολιτικές, οι οποίες θα υλοποιούνται σε συνεργασία με τις περιφερειακές ενότητες, για την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της κάθε περιφέρειας, της κάθε περιφερειακής ενότητας. Και αυτό σημαίνει, βέβαια, εκ των πραγμάτων, μία δύσκολη, πλην όμως απαραίτητη, προτεραιοποίηση σημαντικών έργων, τα οποία πρέπει να γίνουν».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι προσπαθεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε Βενεζουέλα ενώ ερωτώμενος για το twit του Αλέξη Τσίπρα («μπορούμε να ονειρευόμαστε και να αγωνιζόμαστε για μια καλύτερη κοινωνία σε ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης και ολιγαρκούς αφθονίας») σχολίασε:

«Φαντάζομαι ότι ο Πρωθυπουργός εννοεί το ‘’ολιγαρκής’’ για όλους τους Έλληνες που τους έκανε φτωχότερους και το ‘’αφθονία’’ για τον ίδιο, την κυβέρνησή του και την παρέα του. Δεν μπορώ να εξηγήσω αλλιώς αυτήν την αποστροφή του λόγου του Πρωθυπουργού, σε έναν χαιρετισμό που εκφράζει -για άλλη μια φορά τον θαυμασμό του- για σοσιαλιστικά μοντέλα της Λατινικής Αμερικής, τα οποία έχουν αποτύχει οικτρά. Στην ακραία τους έκφραση, δεν έχουν αποτύχει απλά, αλλά έχουν καταλήξει να είναι στυγνές δικτατορίες, όπως η περίπτωση της Βενεζουέλας, το καθεστώς της οποίας ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να στηρίζει. Εξ ου και εν τη ρύμη του λόγου του πήγε να αποκαλέσει τον Πρόεδρο τη Βολιβίας, Πρόεδρο της Βενεζουέλας. Το πρόβλημα είναι ότι στη Βενεζουέλα έχει το μυαλό του συνέχεια ο άνθρωπος. Αυτό είναι το μοντέλο το οποίο ονειρεύεται για την Πατρίδα μας.

Δεν θα κάνουμε τη χάρη του κ. Τσίπρα να μετατρέψει την Ελλάδα σε Βενεζουέλα. Και βέβαια κάποια στιγμή θα πρέπει και ο ίδιος να εξηγήσει γιατί η Ελλάδα μόνη παραμένει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίζει το καθεστώς του κ. Μαδούρο. Τι είναι επιτέλους αυτό το οποίο συνδέει τη Βενεζουέλα με τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Τι δεσμοί ενδεχομένως τους οποίους μπορεί να μη γνωρίζουμε υπάρχουν, που να δικαιολογούν αυτή τη στήριξη; Mια στήριξη η οποία βάζει την Ελλάδα στη γωνία, την απομονώνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο ΝΑΤΟ, σε μία εποχή που η χώρα μας θα πρέπει να αναζητά και να έχει κάθε λόγο να χτίζει συμμαχίες. Kαι όχι να απομονώνεται διεθνώς επειδή ο κ. Τσίπρας επιμένει να στηρίζει το καθεστώς του κυρίου Μαδούρο».

Νωρίτερα στην ομιλία του σε εκδήλωση των ΝΟ.Δ.Ε. Δράμας, Έβρου, Καβάλας, Ξάνθης και Ροδόπης τόνισε πως «είμαστε έτοιμη για μία μεγάλη πολιτική αλλαγή. Είμαστε έτοιμοι, στις εκλογές, που θα γίνουν εντός του 2019. Σε όλες τις κάλπες που θα στηθούν, εθνικές, ευρωεκλογές, περιφερειακές, δημοτικές, να στείλουμε ένα μήνυμα: Αξίζουμε καλύτερα, η Ελλάδα μπορεί καλύτερα, μπορούμε να πάμε μπροστά, με κυβέρνηση τη Νέα Δημοκρατία και με άξιους αυτοδιοικητικούς συνεργάτες, θα οδηγήσουμε τον τόπο μας σε ένα καλύτερο αύριο».

Δήλωσε την «αμέριστη στήριξη μου στον Χρήστο Μέτιο, για να είναι ο επόμενος εκλεγμένος Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης» ενώ αναφέρθηκε συνοπτικά στο σχέδιό του για την επόμενη μέρα της χώρας.

Κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για διχαστικό λόγο και προσπάθεια «να μπολιάσει την πολιτική ζωή με ένα κλίμα τοξικότητας και διχασμού που μας πηγαίνει πολλές δεκαετίες πίσω. Αν ο κ. Τσίπρας ήταν πραγματικά υπερήφανος για το έργο του και αν είχε σχέδιο για την επόμενη μέρα της Ελλάδας δεν θα αναλωνόταν σε προσωπικές επιθέσεις εναντίον μου. Δεν θα χρησιμοποιούσε όλο το παρασύστημα του Μαξίμου στο να πετάει λάσπη και να στήνει θεωρίες συνομωσίας και σκευωρίες. Τα κάνει όλα αυτά επειδή δεν έχει να πει τίποτα για αυτά τα οποία έκανε και δεν έχει να σας πει τίποτα για το δικό σας μέλλον, για το δικό σας αύριο. Για αυτό και καταφεύγει σε αυτές τις πρακτικές».

Επανέλαβε ότι «τέσσερα πράγματα θα θυμάστε, λοιπόν, από τον κ. Τσίπρα: φόροι, ψέματα, Πρέσπες και διχασμός».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ