ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διάβημα στον Τούρκο πρέσβη για την παρενόχληση του Σινούκ που μετέφερε τον Τσίπρα στο Αγαθονήσι

Διάβημα στον Τούρκο πρέσβη για την παρενόχληση του Σινούκ που μετέφερε τον Τσίπρα στο Αγαθονήσι
Φωτογραφία αρχείου / Το κτήριο του υπουργείου Εξωτερικών στην οδό Βασ. Σοφίας EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας για τις παρενοχλήσεις που υπέστη το ελικόπτερο του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη την 25η Μαρτίου επέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών στον Τούρκο πρεσβευτή στην Αθήνα, σύμφωνα με πληροφορίες.

Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά δύο τουρκικά F-16 πέταξαν κοντά στο ελικόπτερο Σινούκ που μετέφερε τον Αλέξη Τσίπρα στο Αγαθονήσι, για τις εορταστικές εκδηλώσεις της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου.

Ελληνικά μαχητικά, που απογειώθηκαν από το Καστέλι, αναγνώρισαν και αναχαίτισαν τα τουρκικά μαχητικά σε απόσταση τεσσάρων μιλίων από το ελληνικό ελικόπτερο. Η τουρκική πλευρά πάντως διαψεύδει ότι υπήρξε παρενόχληση του ελικοπτέρου, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Όπως αναφέρει, τουρκικά μαχητικά δεν ενεπλάκησαν σε κανένα περιστατικό παρενόχλησης στο Αιγαίο και εκτελούσαν αποστολές ρουτίνας.

«Το μήνυμα που θέλω να στείλω είναι ότι εμείς έχουμε τα χέρια απλωμένα για διάλογο και συνεννόηση, αλλά θα κάνουμε αυτό που ξέρουμε, αυτό που μας έχουν μάθει οι πρόγονοί μας. Θα υπερασπιστούμε το δίκαιο και την κυριαρχία μας», διεμήνυσε τη Δευτέρα ο κ. Τσίπρας, από το Αγαθονήσι.

Η τουρκική ενέργεια λογίζεται από την Αθήνα ως σοβαρή πρόκληση με στόχο τον αρχηγό της κυβέρνησης, ανήμερα της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου, και μάλιστα την στιγμή που Αθήνα και Άγκυρα επιδιώκουν την αναθέρμανση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

Τα ΜΟΕ αναμένεται να συζητηθούν για πρώτη φορά στις 12 Απριλίου, σε επίπεδο υφυπουργού και γενικού γραμματέα υπουργείων Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται πως επί περίπου δύο δεκαετίες, με βάση το μνημόνιο Παπούλια - Γιλμάζ, Ελλάδα και Τουρκία δεσμεύονται ότι θα αποφεύγουν στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό στρατιωτικές ασκήσεις ανήμερα των κυριότερων εθνικών και θρησκευτικών εορτών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ