ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει, αλλά τα προβλήματα που προκάλεσε με τις Πρέσπες μένουν όρθια

Μητσοτάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει, αλλά τα προβλήματα που προκάλεσε με τις Πρέσπες μένουν όρθια
EUROKINISSI/ ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

«Θα πρέπει να αγωνιστούμε όλοι μαζί για να αμβλύνουμε τις αρνητικές συνέπειες αυτής της συμφωνίας» τόνισε, αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε σύσκεψη που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), με τη συμμετοχή εκπροσώπων επιμελητηρίων της Μακεδονίας και παραγωγικών φορέων, στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Μητσοτάκης, απηύθυνε πρόσκληση προς την αυτοδιοίκηση και τους παραγωγικούς φορείς για τη χάραξη μιας «συνεκτικής στρατηγικής», ώστε «να αμβλυνθούν οι αρνητικές συνέπειες» της Συμφωνίας των Πρεσπών, «ως προς το οικονομικό της σκέλος, τουλάχιστον» και πρόσθεσε:

«Αυτή τη στρατηγική πρέπει να τη χαράξουμε όλοι μαζί, για να μπορεί να είναι αποτελεσματική και ουσιαστική και να ξέρετε ότι σε αυτόν τον αγώνα πρώτος θα μπω εγώ μπροστά».

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω, ότι από τη δική μου πλευρά θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να διασφαλίσω τα μακεδονικά προϊόντα και την προστασία, την οποία πρέπει να απολαμβάνουν, όπως την απολάμβαναν εκατονταετίες τώρα», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο κ. Μητσοτάκης, ξεκίνησε την τοποθέτησή του αναφερόμενος σε όσα είχε ήδη πει η Νέα Δημοκρατία πριν από την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ αναφέρθηκε και στο κάλεσμα του ΣΕΒΕ.

«Αυτή η συζήτηση, είναι μια συζήτηση - σε αντίθεση με ότι έγινε στην πόλη σας χθες - η οποία είναι ανοιχτή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Δεν αισθανόμαστε ότι έχουμε να κρύψουμε κάτι. Και ότι πρέπει να πούμε για την υπόθεση αυτή, ας το πούμε δημόσια», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Βρίσκομαι ξανά στη Θεσσαλονίκη, ανάμεσά σας, για να δηλώσω την απόφασή μου να σταθώ δίπλα σας απέναντι στα τετελεσμένα της Συμφωνίας των Πρεσπών», είπε και συνέχισε:

«Δυστυχώς, τώρα, όλοι οι Έλληνες πια, διαπιστώνουν κάτι που είχα πει εδώ και καιρό. Ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει, αλλά δυστυχώς τα προβλήματα, τα οποία προκάλεσε, μένουν όρθια στο δρόμο της χώρας προς το αύριο».

Ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε ότι και σε προηγούμενη συνάντησή του με τους παραγωγικούς φορείς, επίσης σε προηγούμενη εκδήλωση του ΣΕΒΕ, είχε ασκήσει κριτική, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου «για το γεγονός ότι δεν υπάρχει αποτελεσματικό πλαίσιο προστασίας για τα μακεδονικά προϊόντα της Β. Ελλάδας» και πρόσθεσε:

«Θυμάμαι ότι ο πρωθυπουργός με είχε περίπου χλευάσει για την μεγάλη έμφαση, την οποία έδινα σε αυτή την διάσταση του προβλήματος. Και δυστυχώς τα πρώτα ανησυχητικά μηνύματα είναι ήδη μπροστά μας. Και καλούμαστε όλοι μαζί, κι όταν λέω όλοι μαζί, εννοώ το κεντρικό κράτος, οι περιφέρειες με μπροστά την ΠΚΜ, η τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού, όλοι οι παραγωγικοί φορείς, να χαράξουμε μια συνεκτική στρατηγική για να μπορέσουμε να αμβλύνουμε τις αρνητικές συνέπειες της Συμφωνίας των Πρεσπών, ως προς το οικονομικό της σκέλος, τουλάχιστον».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεσμεύτηκε για τις εξής πέντε δράσεις:

  1. Εκκίνηση επικοινωνιακής καμπάνιας για την προστασία του brand «Μακεδονία», η οποία θα γίνει με χρηματοδότηση όχι μόνο από περιφερειακούς, αλλά και από εθνικούς πόρους.
  2. Διευκόλυνση των επιχειρήσεων να κατοχυρώσουν εμπορικά σήματα για την προστασία των προϊόντων τους, όχι μόνο σε εθνικό, αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο (κατάθεση ευρωπαϊκών σημάτων στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ε.Ε.).
  3. Κατοχύρωση περισσότερων μακεδονικών προϊόντων ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) στην Ε.Ε.
  4. Έκδοση υπουργικής απόφασης που θα απονέμει αυτόματα το σήμα «GR» στα προϊόντα όλων των μακεδονικών επιχειρήσεων που έχουν κατοχυρώσει το παράγωγο «Μακεδονικός -ή -ό» στο σήμα τους, ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτά τα είναι προϊόντα ελληνικά.
  5. Βέτο στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε. όσο τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας δεν διασφαλίζονται και αν δεν επιλυθούν τα σχετικά με τα μακεδονικά προϊόντα προβλήματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ