ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκάνδαλο ή σκευωρία η υπόθεση Novartis

Σκάνδαλο ή σκευωρία η υπόθεση Novartis
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Σε αρένα αναμένεται να μετατραπεί η πολιτική αντιπαράθεση σε κυβέρνηση ΝΔ και ΚΙΝΑΛ μετά το άνοιγμα της υπόθεσης Novartis, που έβαλε στο κάδρο τον πρώην υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, και έχει στην «αναμονή» άλλα πέντε πολιτικά πρόσωπα: Αντώνη Σαμαρά, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Γιάννη Στουρνάρα, Άδωνι Γεωργιάδη και Μάριο ΣαλμάΛέγεται ότι οι περισσότεροι θα μπουν στο αρχείο. Παράλληλα, στο συρτάρι της αρχειοθέτησης μπήκε η υπόθεση που αφορά  άλλους τέσσερις, τους: Παναγιώτη Πικραμμένο, Ευάγγελο Βενιζέλο, Ανδρέα Λυκουρέντζο και Γιώργο Κουτρουμάνη.

Από τα συνολικά δέκα πολιτικά πρόσωπα, όπως λέγεται από δικαστικούς κύκλους, δύο τελικά θα βρεθούν στο επίκεντρο, ενώ πολλά είναι εκείνα που δεν είναι πολιτικά πρόσωπα αλλά μέλη επιτροπών που θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των εποχών, προφανώς γιατί θέλει να το χρησιμοποιεί επικοινωνιακά μέχρι τις εκλογές. Η αντιπολίτευση απαντά ότι πρόκειται για σκευωρία, θέλοντας έτσι να βγάλει από πάνω της τις κατηγορίες που της προσάπτει η κυβέρνηση. Θα ανταπαντήσει με την υπόθεση Πετσίτη, κάνοντας με αυτόν τον τρόπο την πολιτική ζωή της χώρας να άγεται και να φέρεται με βάση την σκανδαλολογία.

ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Δημοκρατία και ΚΙΝΑΛ πλέον διαμορφώνουν την ατζέντα των εκλογών με πολύ υψηλούς τόνους και σφοδρή σύγκρουση, που αναμένεται να κορυφωθεί μέχρι τέλος. Η κόντρα παίρνει και προσωπικά χαρακτηριστικά αφού ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος κάνει λόγο για «παλιανθρώπους» και ο Αντώνης Σαμαράς ότι θα τους «πάω μέχρι τέλους».

Αν ακολουθήσουν και άλλες κλήσεις, η πολιτική ζωή του τόπου θα μετατραπεί σε μια απέραντη σκανδαλολογία που η μία πλευρά θα κατηγορεί την άλλη με επιχειρήματα ή με δήθεν στοιχεία. Μέχρι στιγμής, όπως ξεκαθαρίζεται απ όλες τις πλευρές, ροή χρημάτων δεν έχει βρεθεί για κανένα πολιτικό πρόσωπο. Τα όσα ισχυρίζονται οι μάρτυρες στη δικογραφία για τον κ. Λοβέρδο και τις σχέσεις του με τον κ. Κ. Φρουζή, ανατράπηκαν από τον ίδιον αφού, όπως τόνισε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησε έχοντας δίπλα του για συμπαράσταση τους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, δεν έχει καμία σχέση με όσα του καταλογίζουν και για αυτό το λόγο «θα φτάσουν μέχρι το εδώλιο του κατηγορουμένου. Δεν μπορούν να ακουμπήσουν ούτε εμένα, ούτε το κόμμα, στο οποίο έχω την τιμή να ανήκω!!! Κάναμε τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στο χώρο και διασώσαμε δισεκατομμύρια από τη διαφθορά και τη σπατάλη!!»

Στην ίδια «γραμμή» ΝΔ και ΚΙΝΑΛ

Νέα Δημοκρατία και ΚΙΝΑΛ, που βρίσκονται στο κάδρο της κυβέρνησης κατηγορούμενοι πολιτικά για σκάνδαλο στην συγκεκριμένη υπόθεση, βρίσκονται στην ίδια υπερασπιστική γραμμή και όλα τα στελέχη, όχι μόνο του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και της Φώφης Γεννηματά, εξαπολύουν βολές εναντίον της κυβερνητικής πλειοψηφίας, την οποία κατηγορούν ότι χρησιμοποιεί τη Δικαιοσύνη στα παιχνίδια της εξουσίας. Για αυτό το λόγο η «γραμμή» της Ν.Δ. είναι ότι θα διεξάγει έρευνα για το κατά πόσο όλα αυτά είναι στημένα ή όχι από την κυβέρνηση, όταν γίνει κυβέρνηση αυτή. Ένας λόγος για τον οποίο η κυβερνητική πλευρά θα κάνει ότι μπορεί έτσι ώστε να μην συμβεί αυτό. Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ Άδωνις Γεωργιάδης προειδοποίησε σε δηλώσεις του πως θα γίνει νέα έρευνα για τη σκευωρία που στήθηκε γύρω από την υπόθεση Novartis όταν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση.

Είχε προηγηθεί η δήλωση της εκπροσώπου Τύπου κ. Σοφίας Ζαχαράκη η οποία ανέφερε ότι «τώρα που η υπόθεση Novartis αποδεικνύεται η μεγαλύτερη πολιτική σκευωρία που έζησε ο τόπος, οι σκευωροί δεν έχουν το θάρρος ν’ απολογηθούν. Ας το γνωρίζουν από σήμερα: Θα λογοδοτήσουν.

Απάντηση του Δημ. Τζανακόπουλου: Δεν σέβονται τη Δικαιοσύνη

Στην αξιωματική αντιπολίτευση απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος που κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι «Οι ίδιοι που υπερασπίζονται στα λόγια την ανεξαρτησία των δικαστικών Αρχών, και επαναλαμβάνουν διαρκώς τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική Δικαιοσύνη δεν δίστασαν από την πρώτη στιγμή να την εξυβρίσουν, να μηνύσουν εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς, να απειλήσουν μάρτυρες, να προαναγγείλουν την εξόντωση πολιτικών τους αντιπάλων, να μιλήσουν για σκευωρίες και στημένες δίκες.

Προφανώς είχαν και εξακολουθούν να έχουν τους λόγους να είναι πανικόβλητοι, καθώς όλος ο λαός γνωρίζει ότι έστηναν δουλειές, ότι έβαζαν χέρι στο δημόσιο χρήμα παρασιτώντας σε βάρος του ελληνικού λαού, ότι υπηρετούσαν και συνεχίζουν να υπηρετούν δουλικά τα επιχειρηματικά συμφέροντα από τα οποία εξαρτώνται».

Αυτή είναι η «γραμμή άμυνας» που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση ώστε να απαντήσει σε όσους την κατηγορούν ότι στήνει σκευωρίες σε βάρος των πολιτικών της αντιπάλων.

Η δικογραφία που έφτασε στη βουλή ζητεί την άρση ασυλίας του κ. Λοβέρδου, προκειμένου να δώσει ανωμοτί κατάθεση ενώπιον της Εισαγγελίας Διαφθοράς.

Ο πρώην υπουργός δηλώνει ότι πρώτος θα ψηφίσει υπέρ έτσι ώστε να φτάσει μέχρι τέλους η αλήθεια. Η δικογραφία για την υπόθεση NOVARTIS που διαβιβάστηκε στη βουλή παραδόθηκε στους εκπροσώπους των κομμάτων, που μετέχουν στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

Η Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς, στο έγγραφό της προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, αναφέρει ότι, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με την υπόθεση NOVARTIS, διερευνάται, μεταξύ άλλων, και ενδεχόμενη τέλεση αξιόποινων πράξεων από τον πρώην υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, την περίοδο Απρίλιος 2011-Μάιος 2012.

Συσπείρωση στο ΚΙΝΑΛ από την υπόθεση Novartis

Στο ΚΙΝΑΛ οι πάντες συμπαρατάσσονται στο πλευρό του κ. Αν. Λοβέρδου και είναι απόλυτα πεπεισμένοι ότι στο τέλος η σκευωρία σε βάρος του θα καταπέσει. Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρονται τα εξής: «Με τις σημερινές εξελίξεις επιβεβαιώνεται πια απόλυτα ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την υπόθεση της Novartis μόνο για τις μικροκομματικές της επιδιώξεις, για την εξόντωση των πολιτικών της αντιπάλων.

Ενώ απέφυγε να ερευνήσει ουσιαστικά το πραγματικό σκάνδαλο με την εκτόξευση των τιμών των φαρμάκων στο οποίο εμπλέκονται και υπουργοί της, εμμένει στην σκευωρία στοχοποιώντας συγκεκριμένα στελέχη και μάλιστα ...με δόσεις.

Δεν θα της περάσει. Η σκευωρία θα καταπέσει απόλυτα και οι εμπνευστές και εκτελεστές της θα λογοδοτήσουν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ