ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ασφαλιστικό: η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση και στη μέση η τρόικα

Ασφαλιστικό: η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση και στη μέση η τρόικα
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Το ασφαλιστικό σχεδόν μονοπωλεί την πολιτική ατζέντα και η κυβέρνηση περνάει στην αντεπίθεση ασκώντας οξύτατη κριτική σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για όσα έκαναν εις βάρος του ασφαλιστικού και των συνταξιούχων, όπως υποστηρίζει, οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Η κυβέρνηση συντηρεί ψηλά το ασφαλιστικό κρίνοντας ότι είναι αδιανόητο να επιτρέψει στα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης που κυβέρνησαν τις προηγούμενες δεκαετίες να ασκούν κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ αποποιούμενα την ευθύνη που τούς αναλογεί.

Τρεις επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις για το ασφαλιστικό μέσα σε μία και μόνο ημέρα με αιχμή την στάση της αντιπολίτευσης καταδεικνύουν την στρατηγική του Μαξίμου που δεν είναι άλλη από το να υπενθυμίσει ότι "μιλάνε αυτοί που τίναξαν το ασφαλιστικό σύστημα στον αέρα".

Η τακτική που ακολούθησε το Μαξίμου σε ό,τι αφορά τον επικοινωνιακό χειρισμό της πρότασης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση εμφανίζεται σαφώς διαφοροποιημένη σε σχέση με το παρελθόν. Η κυβέρνηση παρέδωσε την πρότασή της στους θεσμούς και στα κόμματα δείχνοντας ποια είναι η δική της θέση, και όχι ποια θα είναι η κατάληξη για το ασφαλιστικό που θα προκύψει ως προϊόν της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Γι αυτό και στην τελευταία της δήλωση η Όλγα Γεροβασίλη σχολίασε πως τούς ενοχλεί (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) που η ελληνική κυβέρνηση βάζει τους όρους της διαπραγμάτευσης με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και δεν εκτελεί τυφλά όσα της υπαγορεύουν οι δανειστές.

Ένα ακόμη στοιχείο που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση έναντι των κομμάτων είναι ότι διατηρούν διαύλους επικοινωνίας με την τρόικα και προσπαθούν -όπως λένε κυβερνητικές πηγές- να επηρεάσουν αρνητικά την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης.

Η τρόικα προς το παρόν έχει κρατήσει σχετικά χαμηλούς τόνους αποφεύγοντας τα σχόλια για το περιεχόμενο της ασφαλιστικής πρότασης όπως παραδόθηκε από την κυβέρνηση. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι οι θεσμοί έχουν ήδη ενημερωθεί για τις θέσεις της ελληνικής πλευράς, για κάποιες μάλιστα έχουν ήδη συμφωνήσει, όμως σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές προβάλλουν σοβαρές ενστάσεις για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και για το ποσοστό της αναπλήρωσης που θέλει να είναι αρκετά πιο χαμηλό από εκείνο που προτείνει το υπουργείο Εργασίας.

Διαβάστε επίσης:

Γ. Κατρούγκαλος: Δεν θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις με το ασφαλιστικό

Ασφαλιστικό: Προσπαθεί η κυβέρνηση να χρυσώσει το χάπι για ασφαλισμένους και συντάξεις

Τσουνάμι αντιδράσεων από ΓΣΕΕ, ΝΑΤ και φορείς για το Ασφαλιστικό

Όλες οι αλλαγές στις συντάξεις με βάση το νέο Ασφαλιστικό

ΔΗΜΟΦΙΛΗ