ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό: Έρχεται πακέτο μόνιμων παροχών

«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό: Έρχεται πακέτο μόνιμων παροχών
(EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Πακέτο μέτρων μόνιμου χαρακτήρα πρόκειται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός κατά την συζήτηση στη Βουλή, η οποία αναμένεται να πάρει «φωτιά» από την σφοδρή σύγκρουση των Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη ενόψει των ευρωεκλογών.

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην Ξάνθη σε προεκλογική συγκέντρωση οπαδών του κόμματός του, δήλωσε ξεκάθαρα:

«Δεν πρόκειται τις επόμενες ημέρες να αναγγείλουμε ούτε ένα εφάπαξ μέτρο. Θα αναγγείλουμε μονάχα μόνιμα μέτρα. Μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης, μόνιμα μέτρα για τους χαμηλόμισθους, μόνιμα μέτρα για τους χαμηλοσυνταξιούχους, για τα μεσαία εισοδήματα, για τη μεσαία τάξη, για την επιχειρηματικότητα».

Ο κ. Τσίπρας θα εξαγγείλει διορθωτικές κινήσεις στον ΕΝΦΙΑ, μειώσεις στον ΦΠΑ αλλά και ενδεχομένως το θέμα της επαναφοράς της 13ης σύνταξης -ένα ζήτημα που το Μέγαρο Μαξίμου φροντίζει να κρατάει «χαμηλά», έτσι ώστε αν ανακοινωθεί να ειπωθεί από το στόμα του πρωθυπουργού με την κατάλληλη έμφαση που θα υπάρξει σε επικοινωνιακό επίπεδο.

Μέχρι τις ευρωεκλογές, ο κ. Τσίπρας πρόκειται, στην ουσία, κάθε μέρα να παρεμβαίνει εκτός από τις περιοδείες του σε διάφορες περιοχές της χώρας και με εξαγγελίες παροχών, αναδεικνύοντας την θετική εικόνα που αποτυπώνει η κυβέρνηση από τα υψηλά πλεονάσματα που έχουν ξεπεράσει κατά πολύ το στόχο του 3,5%.

Στον αντίποδα της παροχολογίας, Νέα Δημοκρατία και ΚΙΝΑΛ θα κινηθούν προς την αντίθετη κατεύθυνση για να αναδείξουν τις αδυναμίες, τα λάθη αλλά και προεκλογικές υποσχέσεις του Αλέξη Τσίπρα, καθώς θεωρούν ότι εμπαίζει τον ελληνικό λαό.

Ωστόσο, τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση θα στοχεύσουν και οι δύο στο λεγόμενο ηθικό πλεονέκτημα που κατά τη Ν.Δ έχει απωλέσει ο πρωθυπουργός, και τη σκανδαλολογία για την οποία θα επιτεθεί στην αντιπολίτευση η κυβέρνηση.

Το τριήμερο της συζήτησης, που θα ολοκληρωθεί με ψήφο εμπιστοσύνης το βράδυ της Παρασκευής, θα δώσει το έναυσμα για τη συνολική σύγκρουση ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και την οδό Πειραιώς.

Η «πρόγευση» που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας για το τι θα ακολουθήσει φάνηκε από την πρώτη στιγμή.

Εξαπέλυσε επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο χαρακτήρισε υποκριτή, για την υπόθεση του κ. Στέλιου Κυμπουρόπουλου.

Την ίδια ώρα, μιλώντας από την Ξάνθη κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί, όπως είπε, εργαλειοποίησε το σχόλιο («όσο άστοχο κι αν ήταν» ανέφερε χαρακτηριστικά) του Παύλου Πολάκη για τον Στ. Κυμπουρόπουλο σημειώνοντας τα εξής:

«Η ψηφοθηρική εργαλειοποίηση της αναπηρίας είναι πολλαπλάσια αποκρουστική από την όποια άστοχη πολιτική αντιδικία. Ιδίως όταν αφορά άξιους συμπολίτες μας με αναπηρία που διεκδικούν τη ψήφο μας, παλεύοντας για ίσες ευκαιρίες στη ζωή αλλά και ίση αντιμετώπιση στη πολιτική».

Την ώρα που κατέθεσε την πρόταση μομφής εναντίον του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη στη Βουλή, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτέθηκε στον πρωθυπουργό για την πλήρη κάλυψη που παρέχει στον υπουργό του.

«Ο αυταρχισμός του Πολάκη είναι τελικά το σύνορο με την ίδια τη Δημοκρατία. Ας μη φοβόμαστε, λοιπόν, τις λέξεις. Ο Πολακισμός είναι φασισμός. Γι’ αυτό και μια δημοκρατική Βουλή οφείλει να τον καταδικάσει, για λόγους αρχής, για λόγους ουσίας. Στο άθλιο αυτό τελευταίο επεισόδιο, συρρικνώνεται όλη η αντιδημοκρατική διχαστική αντίληψη αυτών που ηγούνται του ΣΥΡΙΖΑ, και θέλουν να διαχέεται το πολιτικό μίσος στην κοινωνία διότι το αντιλαμβάνονται ως μέσο επιβολής των επιδιώξεών τους» είπε.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε εκ νέου το δίλημμα των εκλογών, λέγοντας ότι οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν αν θα πάνε με «Με την Ελλάδα των πολλών ή με τον ΣΥΡΙΖΑ των Πολάκηδων».

Στις κατηγορίες του Κυριάκου Μητσοτάκη απάντησε ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, ο οποίος σε ειρωνικό σχέδιό του στο διαδίκτυο έκανε λόγο για χυδαία προσπάθεια του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ψηφοθηρίσει.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Πολάκης έγραψε:

Ευχαριστώ θερμά τον κο Μητσοτακη για τη τιμή που μου έκανε σήμερα στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Όλοι οι Έλληνες - ακόμη και όσοι αρχικά ήταν θυμωμένοι μαζί μου- έχουν πια καταλάβει πόσο χυδαία προσπαθεί να ψηφοθηρίσει εργαλειοποιώντας την αναπηρία του κου Κυμπουροπουλου.

Αλλά τελικά και πόσο ΦΟΒΙΣΜΕΝΟΣ πολιτικός αρχηγός είναι.

Αντί δικής μου απάντησης παραθέτω τα λόγια του Αλέξη σήμερα στο κατάμεστο (για άλλη μια φορά) γήπεδο της Ξάνθης.

«Όχι δεν έπαθε κανένα ηθικό σοκ ο κος Μητσοτάκης από τον κο Πολάκη. Ο άνθρωπος που έκρυψε και κάλυψε τον καταδικασμένο για ασέλγεια σε ανήλικο, στενό του συνεργάτη, δεν έχει το σθένος να μας μιλάει για ήθος και ηθική. Αυτά και τα υπόλοιπα (και για τα Σφακιά) στη Βουλή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ