ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θα διεμβολίσει το κότερο τις 120 δόσεις;

Θα διεμβολίσει το κότερο τις 120 δόσεις;
(AP Photo/Thanassis Stavrakis)

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ προσπαθούν να επιβάλουν την ατζέντα τους, εκτιμώντας ότι η διαμόρφωση του πλαισίου του προεκλογικού διαλόγου θα κρίνει εν πολλοίς και τον νικητή της εκλογικής αναμέτρησης.

Όσοι περίμεναν ότι στη «μεταμνημονιακή» εποχή η πολιτική ζωή θα χαρακτηριζόταν από σχετικά χαμηλούς τόνους, διαψεύδονται πανηγυρικά. Δεκαεννιά μέρες πριν τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, η αντιπαράθεση των δύο κομμάτων εξουσίας οξύνεται κάθε μέρα και περισσότερο. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ προσπαθούν να επιβάλουν την ατζέντα τους, εκτιμώντας ότι η διαμόρφωση του πλαισίου του προεκλογικού διαλόγου θα κρίνει εν πολλοίς και τον νικητή της εκλογικής αναμέτρησης.

120 δόσεις και συγκεντρώσεις

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να μεταφέρει τη συζήτηση στην οικονομία, θεωρώντας ότι αυτή είναι πλέον το προνομιακό πεδίο του. Στο κυβερνητικό επιτελείο ποντάρουν:

  • Στην αίσθηση ότι η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα.
  • Στη μείωση της ανεργίας και την άνοδο του ΑΕΠ.
  • Στις παροχές που ανακουφίζουν τους πιο αδύναμους.
  • Στις 120 δόσεις για τα χρέη προς Ασφαλιστικά Ταμεία, Εφορία και ΟΤΑ.

Ειδικά για τις 120 δόσεις το κυβερνητικό επιτελείο πιστεύει ότι αποτελούν «game changer» (αλλάζουν τους όρους του παιχνιδιού). Κι αυτό γιατί αφορούν τεράστιο αριθμό πολιτών, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν είναι δικαιούχοι ούτε του Κοινωνικού Μερίσματος ούτε των άλλων προνοιακών επιδομάτων.

Δεν πρέπει να υποτιμηθεί επίσης ότι η οικονομική άνοδος και οι παροχές χρησιμοποιούνται ως επιχειρήματα για το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ περί δικαίωσης των «δύσκολων επιλογών» από τον Ιούλιο του 2015 και μετά.

Είναι χαρακτηριστικά όσα είπε ο κ. Τσακαλώτος στη συνέντευξη Τύπου για τις 120 δόσεις: «Είναι δύσκολο να σας εξηγήσω τη στενοχώρια της διαπραγματευτικής ομάδας για την ψηφοφορία, για την ψήφιση και τη μείωση των συντάξεων. Σε αυτή την καμπή όμως δεν το βάλαμε κάτω και συνεχίσαμε με αυτό που σας λέω, με ένα συγκεκριμένο σχέδιο και με συγκεκριμένα επιχειρήματα. Και γι’ αυτό καταφέραμε μετά από δυο χρόνια να μη μειωθούν οι συντάξεις. Γι’ αυτό καταφέραμε το καλοκαίρι του 2018 να φύγουμε από το πρόγραμμα

Τα κότερα και ο Πολάκης

Από την άλλη μεριά, η Νέα Δημοκρατία επιδιώκει να μεταφέρει τη συζήτηση στην πολιτική ηθική την οποία θεωρεί «αχίλλειο πτέρνα» του Αλέξη Τσίπρα. Είναι σαφές ότι η «αρνητική» καμπάνια που διεξάγει η αξιωματική αντιπολίτευση έχει σα στόχο την ενίσχυση του «αντιΣυριζα μετώπου», δηλαδή τον προσπορισμό ψήφων από πολίτες που δεν ανήκουν στον χώρο της Δεξιάς.

Συγκεκριμένα, η Πειραιώς:

  • Επιμένει ότι ο πρωθυπουργός ψεύδεται κατά σύστημα. Εξ’ ου και η έμφαση που δίνεται στο αν ο πρωθυπουργός ήξερε ότι υπήρχαν νεκροί στο Μάτι όταν έκανε δηλώσεις το βράδυ της τραγωδίας.
  • Βάλλει κατά του «ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς» σε ότι αφορά τόσο τη διαφθορά όσο και το πολιτικό ήθος. Γι’ αυτό οι υποθέσεις Πετσίτη και Πολάκη θα κρατηθούν όσο πιο ψηλά γίνεται.
  • Επιχειρεί να διαψεύσει τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι κόμμα της «ταξικής μεροληψίας, δηλαδή των φτωχών.

Για την Πειραιώς, οι διακοπές του πρωθυπουργού στο κότερο της κ. Παναγοπούλου εξυπηρετούν και τις τρεις στοχεύσεις της:

Πρώτον, οι διακοπές στο κότερο δεν είχαν ανακοινωθεί.

Δεύτερον, ο πρωθυπουργός ήταν φιλοξενούμενος ενός ισχυρού οικονομικού παράγοντα του τόπου.

Τρίτον, οι εικόνες του πολυτελούς σκάφους δεν συνάδουν με την κοινωνική απεύθυνση της Αριστεράς.

Το ερώτημα

Θα μπορέσει λοιπόν το κότερο να διεμβολίσει τις 120 δόσεις; Η απάντηση δεν είναι σίγουρη αυτή τη στιγμή. Υπάρχει βέβαια πάντα το ενδεχόμενο η ετυμηγορία των καλπών της 26ης Μαΐου να αποτυπώσει την πολυπλοκότητα και την αντιφατικότητα μιας κοινωνίας που βρίσκεται σε αναζήτηση προσανατολισμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ