ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα Μαξίμου - ΝΔ για την επταήμερη εργασία

Κόντρα Μαξίμου - ΝΔ για την επταήμερη εργασία
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Απάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου το οποίο κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως τάσσεται υπέρ της επταήμερης εργασίας δίνει η Νέα Δημοκρατία με ανακοίνωση της, στην οποία κάνει λόγο για fake news, μηχανισμό λάσπης και πρωτοφανή γκάφα, υποστηρίζοντας ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφερόταν σε συγκεκριμένη επιχειρησιακή σύμβαση.

«Ο μηχανισμός λάσπης του κ. Τσίπρα που βάφτισε "13η σύνταξη" ένα προεκλογικό επίδομα, σήμερα έκανε μια πρωτοφανή γκάφα. Το Μαξίμου καταγγέλλει τον κ. Μητσοτάκη για μια επιχειρησιακή σύμβαση την οποία ενέκρινε το υπουργείο της κ. Αχτσιόγλου(!), η οποία προβλέπει την επταήμερη λειτουργία της εταιρείας Παπαστράτος και όχι βέβαια την επταήμερη εργασία των υπαλλήλων της», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

Η Πειραιώς προσθέτει: «Και καλά έκανε η κ. Αχτσιόγλου, διότι με τη συμφωνία αυτή, στην οποία αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ν.Δ., οι εργαζόμενοι τελικά εργάζονται λιγότερες ώρες κάθε εβδομάδα, χωρίς να μειωθούν τα εισοδήματά τους που είναι πάνω από το μέσο όρο στον κλάδο τους. Κατά τα λοιπά, το μόνο σημείο που δεν αποτελεί fake news στην ανακοίνωση του Μαξίμου είναι ότι ο λαός όντως θα μιλήσει στις 26 Μαΐου και θα στείλει σε μόνιμες διακοπές τον κουρασμένο κ. Τσίπρα».

Μαξίμου: Ο Μητσοτάκης δεν δεσμεύθηκε για 13η σύνταξη, αλλά δεσμεύτηκε για επταήμερη εργασία

Νωρίτερα, το Μαξίμου ανέφερε σε ανακοίνωσή του πως «ο κ. Μητσοτάκης στη διακαναλική ξεπέρασε ακόμη και τον ίδιο του τον εαυτό. «Χαρακτήρισε τη 13η σύνταξη "ξεδιάντροπο προεκλογικό επίδομα". Και ενώ η σύνταξη αυτή θα είναι ΜΟΝΙΜΗ αρνήθηκε κατηγορηματικά να την εγγυηθεί».

Η ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζει πως για ακόμη μια φορά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μίλησε «περιφρονητικά για τα κοινωνικά επιδόματα (επίδομα ανεργίας, οικογενειακά επιδόματα, κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης) τα συστατικά δηλαδή του κοινωνικού κράτους σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα, χαρακτηρίζοντάς τα ανακύκλωση της φτώχειας».

«Πηγαίνοντας ένα βήμα παρακάτω από την ανατριχιαστική του θέση για το ξεπερασμένο οκτάωρο, δεσμεύθηκε και για επταήμερη εργασία, δεσμεύθηκε δηλαδή ότι θα γυρίσει τους εργαζόμενους στον 18ο αιώνα» υπογραμμίζει επίσης το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, και ολοκληρώνει:

«Τελικά ένα πράγμα εγγυάται ο αρχηγός της ΝΔ. Την ισοπέδωση των πολλών εν ονόματι της απολυταρχίας και του πλουτισμού των ελίτ. Στις 26 του Μάη θα λάβει την απάντηση από τον ελληνικό λαό».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου και απαντώντας σε ερώτημα του Newsbomb.gr, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι κατά του 8ώρου.

Όπως είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, αναγνωρίζει πως οι άνθρωποι δουλεύουν πια με διαφορετικό τρόπο απ’ ότι μέχρι σήμερα και ότι το κράτος πρέπει να διασφαλίσει εργασιακά δικαιώματα για ανθρώπους που έχουν άλλες συνήθειες.

«Και ότι ναι, μερικές φορές το να δώσουμε σε μια γυναίκα τη δυνατότητα να δουλεύει από το σπίτι της, είναι καλό δεν είναι κακό. Μπορεί να πηγαίνει κόντρα στην παραδοσιακή εργασία, οκτώ ώρες / πέντε ημέρες την εβδομάδα, αλλά είναι καλό» είπε ο κ. Μητσοτάκης, και συμπλήρωσε:

Όταν μια επιχείρηση συμφωνεί με τους εργαζόμενους -με επιχειρησιακή σύμβαση- να πάει από πενθήμερο σε επταήμερο -με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων και με πολύ καλύτερες απολαβές απ’ ότι θα είχαν οι εργαζόμενοι πριν και με αυξημένα δικαιώματα- τότε δεν κάνουμε τίποτα άλλο από το να αναγνωρίζουμε ότι είμαστε σε έναν κόσμο που αλλάξει και πρέπει εργαζόμενοι, επιχειρήσεις και κράτος να προσαρμοστούν σε αυτή τη νέα πραγματικότητα.

Τζανακόπουλος: Η θέση Μητσοτάκη θα άρμοζε σε βιομήχανο ή φεουδάρχη του 17ου αιώνα

Με τη σειρά του, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σχολίασε μέσω Twitter: «Παρακολουθώντας τη συνέντευξη του κυρίου Μητσοτάκη δεν πίστευα στα αυτιά μου όταν τον άκουσα να μιλάει για την υιοθέτηση 7ήμερης εργασίας. Έπρεπε να το ακούσω 2η και 3η φορά».

Και συνεχίζει: «ακόμη και για τον κύριο Μητσοτάκη, του ξεπερασμένου 8ωρου και της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων, η θέση αυτή ξεπερνά κάθε όριο. Είναι θέση που θα άρμοζε σε βιομήχανο ή φεουδάρχη του 17ου αιώνα».

«Να μην του επιτρέψουμε να μας γυρίσει εκεί!», καταλήγει το σχόλιο του Δ. Τζανακόπουλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ