ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο πόλεμος των δημοσκοπήσεων και η κάλπη που κρίνει ημερομηνία εθνικών εκλογών

Ο πόλεμος των δημοσκοπήσεων και η κάλπη που κρίνει ημερομηνία εθνικών εκλογών
EUROKINISSI

Ο πόλεμος των δημοσκοπήσεων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη πέντε ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες. Ο πρωθυπουργός, θέλοντας να αναπτερώσει τους οπαδούς και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, αμφισβητεί τις δημοσκοπήσεις που δείχνου να προηγείται σταθερά η Νέα Δημοκρατία. Η φράση του από τον Πειραιά, «ο λαός θα αποφασίσει ποιος θα κυβερνά και όχι οι δημοσκόποι» δείχνει και το στίγμα που θα ακολουθήσει μέχρι και την τελευταία στιγμή.

Αντίθετα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τα Χανιά κινήθηκε σε διαφορετική κατεύθυνση προσβλέποντας στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους που συνήθως αποφασίζουν την τελευταία στιγμή και οι περισσότεροι πάνε με το ποιος διαφαίνεται ότι θα είναι ο νικητής. Αυτό γίνεται την τελευταία εβδομάδα και για αυτό το λόγο αποφεύγει να πολώσει όπως κάνει ο πρωθυπουργός σε μια απόπειρα να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του.

Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας με δεύτερο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ. Βεβαίως οι κάλπες είναι αναμφισβήτητα εκείνες που θα αποτυπώσουν τη θέληση του απλού κόσμου και θα δείξουν τι θέλουν για το μέλλον.

Η Νέα Δημοκρατία ελπίζει ότι θα καταγράψει το βράδυ της 26ης Μαΐου ένα υψηλό ποσοστό, τέτοιο που να αποδειχθεί ικανό να προκληθούν άμεσα πολιτικές εξελίξεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά πως η διαφορά με τη ΝΔ δεν θα ξεπεράσει τις 5 μονάδες με συνέπεια η κυβέρνηση να συνεχίσει απερίσπαστη μέχρι τις εθνικές εκλογές.

Η δημοσκόπηση της MRB για την εφημερίδα «Τα Νέα» έδειξε την διαφορά των ευρωεκλογών στις 6,5 μονάδες, η Métron Analysis για το «Βήμα» ανεβάζει την διαφορά στις 6,7 μονάδες ενώ η «Marc», στην έρευνα που έκανε για το Πρώτο Θέμα, η διαφορά έδειξε στις 7,5 μονάδες. Σε όλες αυτές τις έρευνες δείχνει ότι το κυβερνών κόμμα συσπειρώνεται και μειώνει την απόσταση που το χωρίζει από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Νέες δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές: Όλα ανοιχτά για τη… διαφορά ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ

Το ζητούμενο για τη ΝΔ είναι η διαφορά να είναι μεγαλύτερη από αυτήν που είχε πετύχει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Αν δεν είναι τότε στην ουσία ο ΣΥΡΙΖΑ διασώζεται και στην αξιωματική αντιπολίτευση θα αρχίσει γκρίνια. Κάτι που θα προκαλέσει εσωστρέφεια σε μια επικίνδυνη περίοδο που οι βουλευτικές εκλογές παραμένουν ανοικτές ως προς το χρόνο διεξαγωγής τους.

Αν πάλι η διαφορά είναι σαρωτική και η Νέα Δημοκρατία εμφανίσει υψηλό ποσοστό με τη διαφορά να ξεπερνά τις 8 ποσοστιαίες μονάδες τότε ασφαλώς ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να δικαιολογήσει επαρκώς για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσει να συνεχίσει να κυβερνά μέχρι να προκηρύξει εθνικές εκλογές.

Κάτι τέτοιο ασφαλώς θα εμποδίσει τον πρωθυπουργό να υποστηρίξει ότι ευθύνονται όλα τα άλλα για το άσχημο εκλογικό αποτέλεσμα πλην του ιδίου και της κυβέρνησής του με αποτέλεσμα να αρχίσουν τα «όργανα» με ότι αυτό συνεπάγεται. Ταυτόχρονα ο κ. Μητσοτάκης θα πιέζει περισσότερο για άμεση προκήρυξη εκλογών και οι μοναδικοί χαμένοι στο διάστημα μέχρι τότε θα είναι η αγορά και η οικονομία που θα εμφανίζουν σημάδια περιορισμού.

Το Μέγαρο Μαξίμου θέλοντας προφανώς να αποφύγει όλες αυτές τις εξελίξεις που θα είναι αρνητικές στην περίπτωση μεγάλης διαφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, έχει εδώ και λίγες ημέρες προκρίνει την πολιτική των παροχών που στην περίπτωση της 13ης σύνταξης φαίνεται ότι δημιουργήθηκε αμφιβολία ως προς την πραγματική πρόθεση της κυβέρνησης να βοηθήσει τους χαμηλοσυνταξιούχους καθώς υπήρξαν αρκετά παράπονα δικαιούχων που δεν έλαβαν να ανάλογα ποσά. Οι διευκρινήσεις που δόθηκαν από το αρμόδιο υπουργείο είναι πως υπόκεινται στις νόμιμες ασφαλιστικές κρατήσεις ενώ τα χρήματα είναι μικτά και όχι καθαρά. Κάτι που ασφαλώς δεν ειπώθηκε από την αρχή, άφησαν να αναπτυχθούν οι προσδοκίες και η θετικές εικόνες για μια εβδομάδα να αποτυπωθούν στις δημοσκοπήσεις (κάτι που δεν έγινε όπως φάνηκε) και τελικά να γυρίσει μπούμερανγκ παρά το θετικό της υπόθεσης.

Όλο αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί γκρίνια στους χαμηλοσυνταξιούχους που άλλα περίμεναν και άλλα τελικά έγιναν.

Ωστόσο η κυβέρνηση φυσικά δεν παραδέχεται κάτι τέτοιο και συνεχίζει το μπαράζ των πληρωμών μέσα στην εβδομάδα με επιδόματα και άλλες παροχές με στόχο τη μείωση της εκλογικής διαφοράς που και για τον ΣΥΡΙΖΑ και για τη ΝΔ αποτελεί το πρώτο και κύριο θέμα από το οποίο θα διεξαχθούν τα βασικά συμπεράσματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ