ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η μείωση του αφορολόγητου, η ΝΔ και οι «ακραίοι των Βρυξελλών»

Η μείωση του αφορολόγητου, η ΝΔ και οι «ακραίοι των Βρυξελλών»
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI

Όπως είχε ανακοινώσει ο Αλέξης Τσίπρας στην ΕΡΤ,  η κυβέρνηση έφερε σήμερα προς ψήφιση την ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου.

Η μείωση του αφορολόγητου ορίου είχε ψηφιστεί στο πλαίσιο της Β αξιολόγησης κατ’ απαίτηση του ΔΝΤ. Τα ύψος της έφτανε το 1,8 δισ. (1% του ΑΕΠ) και θα έπληττε κατεξοχήν τα πιο αδύναμα οικονομικά στρώματα. Μαζί μη τη μείωση του αφορολόγητου ακυρώνονται και τα αντίμετρα του Ευκλείδη Τσακαλώτου, που αφορούσαν κατά κύριο λόγο φορολογικές ελαφρύνσεις στη μεσαία τάξη.

Το είχαμε προαναγγείλει

Στις αιτιάσεις ότι το νομοσχέδιο ήρθε άρον άρον μετά τη μεγάλη ήττα στις ευρωεκλογές, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου αντέτειναν πως ο πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί δημόσια εδώ και πολλούς μήνες ότι η μείωση του αφορολογήτου για το 2020 θα ακυρωθεί, όπως ακριβώς ακυρώθηκε και η περικοπή στις συντάξεις Προσθέτουν ότι η ακύρωση του μέτρου θα γινόταν πριν τις βουλευτικές εκλογές που είχαν προγραμματιστεί για το φθινόπωρο. Μετά τις ευρωεκλογές και την απόφαση να επισπευσθούν οι εθνικές εκλογές στις 7 Ιουλίου, η κυβέρνηση αποφάσισε να επισπεύσει και την κατάργηση του εν λόγω μέτρου για το αφορολόγητο, όπως ήταν η δέσμευση του πρωθυπουργού. Οι ίδιες πηγές εγκαλούν τη Νέα Δημοκρατία ότι ήθελε με την αντίστοιχη τροπολογία της απλά να χρησιμοποιήσει το αφορολόγητο ως αντιπερισπασμό για το αντικοινωνικό της πρόγραμμα. Επισημαίνουν μάλιστα ότι η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε την τροπολογία για τη μη μείωση του αφορολογήτου, ενώ μέχρι πριν λίγους μήνες επιβεβαίωνε πως το έχει συνυπολογίσει στο πρόγραμμά της. Το είχε πει και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβρη.

Για τη ΝΔ

Στην κυβέρνηση κατηγορούν τη Νέα Δημοκρατία ότι απεργάζεται την κατάργηση του κοινωνικού κράτους, με μεγάλες περικοπές στα επιδόματα, την Υγεία και την Παιδεία. Γι’ αυτό η Πειραιώς κάνει λόγο για καμένη γη και εκτροχιασμό της οικονομίας, ενώ την επομένη των ευρωεκλογών έλεγε ότι η οικονομία πηγαίνει καλά. Ο στόχος είναι να στρωθεί το χαλί για νέα σκληρά μέτρα.

Σε ό,τι αφορά αυτή καθαυτή την έκθεση της Κομισιόν, οι κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν τόσο ότι οι Ευρωπαίοι έχουν πέσει κι άλλες φορές έξω στις προβλέψεις τους, όσιο και ότι το Υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι οι στόχοι θα επιτευχθούν σύμφωνα με το πρόγραμμα. Άλλωστε, η Κομισιόν δεν είχε αντιδράσει πριν τις ευρωπαϊκές εκλογές στα μέτρα ελάφρυνσης που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση διότι ήταν πλήρως κοστολογημένα, επισημαίνουν.

Οι ακραίοι των Βρυξελλών

Όπως και ο Πρωθυπουργός σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για ακραίους των Βρυξελλών που επιδιώκουν να ακυρώσουν τα μέτρα ελάφρυνσης και να επαναφέρουν στο προσκήνιο την ακραία λιτότητα και τις περικοπές. «Φωτογραφίζουν» μάλιστα τον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την Κομισιόν Μάνφρεντ Βέμπερ και συνδέουν τη στάση του με τη μη δέσμευση της ΝΔ για τη διατήρηση των μέτρων ελάφρυνσης.

Τέλος, οι κυβερνητικές πηγές επαναλαμβάνουν στις εθνικές εκλογές οι πολίτες θα αποφασίσουν ποιος και με ποιο πρόγραμμα θα κυβερνήσει τη χώρα, εάν θα παραμείνουν όχι μόνο τα τελευταία μέτρα ελάφρυνσης (ενίσχυση συνταξιούχων, μειώσεις σε ΦΠΑ) αλλά και όλα όσα έχει καταφέρει η κυβέρνηση τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ