ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Η επιστροφή της… Αριστεράς και οι λεπτές ισορροπίες

ΣΥΡΙΖΑ: Η επιστροφή της… Αριστεράς και οι λεπτές ισορροπίες
EUROKINISSI / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

 «Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι, σας ευχαριστώ θερμά για την υποδοχή, για τον ενθουσιασμό, για την αισιοδοξία, για το πείσμα. Με αυτό το πείσμα θα δώσουμε τον αγώνα.»

Στη χτεσινή παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ στο Μέγαρο Μουσικής ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε την είδηση από την πρώτη φράση της ομιλία του. Η παραδοσιακή αριστερή προσφώνηση «συντρόφισσες και σύντροφοι» επέστρεψε μετά από καιρό. Μαζί επέστρεψε και η… Αριστερά. Στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας είπε: «Η Αριστερά ξέρετε δεν έγινε κυβέρνηση για να επαναλάβει ό,τι έκαναν και οι άλλοι. Αναγκάστηκε να ακολουθήσει δύσκολα μονοπάτια ακριβώς για να μην επαναλάβει ό,τι έκαναν οι άλλοι.[..] Τώρα όμως η Αριστερά δικαιούται να αποδείξει ότι ξέρει και μπορεί να κυβερνήσει διαφορετικά.»

Υπενθυμίζεται ότι στην παρουσίαση της Προοδευτικής Συμμαχίας, που είχε γίνει στο Γαλάτσι τον Απρίλιο, αλλά και σε όλη την καμπάνια των ευρωεκλογών οι αναφορές ήταν στους «προοδευτικούς πολίτες» και την «προοδευτική παράταξη» και όχι στους «συντρόφους» και την «Αριστερά»

Η προσέλκυση των δυσαρεστημένων

Η επιστροφή της… Αριστεράς δεν είναι τυχαία. Σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε περίπου 580.000 ψήφους, ενώ η Νέα Δημοκρατία κέρδισε 350.000. Αν η σύγκριση γίνει με τον Ιανουάριο του 2015 οι απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ φτάνουν τον ιλιγγιώδη αριθμό των 900.000 ψήφων. Το κυβερνητικό επιτελείο κρίνει λοιπόν ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη δεξαμενή αριστερών και παλιών αντιμνηνονιακών ψηφοφόρων τους οποίους δυνητικά θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να προσελκύσει εκ νέου στις εκλογές.

Δεδομένης της πολιτικής ταυτότητας του ακροατηρίου στο οποίο απευθύνεται, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να βρει την ισορροπία ανάμεσα στην ελπίδα της «δίκαιης ανάπτυξης» και τον φόβο της «παλινόρθωσης του παλαιού καθεστώτος». Επιδιώκει δηλαδή να απευθυνθεί σε αυτούς που θέλουν μια πιο αριστερή πολιτική και σε αυτούς που ήταν σφόδρα αντίθετοι στην κυβέρνηση Σαμαρά. Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος που ο πρωθυπουργός έθεσε το δίλημμα των εκλογών: «Ή θα κρατήσουμε την Ελλάδα στα χέρια μας ή θα την δώσουμε πίσω σε αυτούς που μας χρεοκόπησαν.»

Η προγραμματική ισορροπία

Επιστροφή στο 2015 λοιπόν; Η απάντηση είναι αρνητική. Στα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός υπάρχουν βέβαια «αριστερά» και «σοσιαλδημοκρατικά» μέτρα όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% το 2020 και 7,5% το 2021. Ωστόσο, η δέσμευση για διπλασιασμό των Άμεσων Ξέων Επενδύσεων μέχρι το 2025 παραπέμπει στη «φιλελεύθερη» οικονομική σχολή. Παραδοσιακά η ελληνική Αριστερά έδινε την πρωτοκαθεδρία στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έναντι την ξένων επενδύσεων. Είναι επίσης σημαντικό ότι ο κ. Τσίπρας κατέταξε στα επιτεύγματα της κυβέρνησης «την έναρξη Στρατηγικού Διαλόγου με τις ΗΠΑ και τη συνεργασία με το Ισραήλ».

Την πιο μεγάλη σημασία έχει όμως ότι αφετηρία του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η δημοσιονομική εξισορρόπηση σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ: «Σήμερα η Ελλάδα είναι πάλι μια ασφαλής χώρα. Με υγιή δημοσιονομικά. Με ρυθμισμένο το χρέος της, με καθαρό διάδρομο 15ετίας μπροστά. Με 34 δις ευρώ απόθεμα στα δημόσια ταμεία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Η εκπροσώπηση

Ισορροπίες λοιπόν στην προεκλογική τακτική, ισορροπίες στο πρόγραμμα, ισορροπίες και στην εκπροσώπηση. Αυτή η καμπάνια δεν θα είναι one man show του κ. Τσίπρα. Στη χτεσινή συγκέντρωση μίλησαν εκτός από τον πρωθυπουργό οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Νάσος Ηλιόπουλος. Δόθηκε δηλαδή ένα ισχυρό σήμα ανανέωσης της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και αποτυπώθηκαν οι εσωκομματικές πολιτικές αποχρώσεις. Δεν μίλησε βέβαια ούτε ο Πάνος Σκουρλέτης ούτε κανείς από τα ιστορικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ