ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυπριακή ΑΟΖ: Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Τουσκ για την τουρκική προκλητικότητα

Κυπριακή ΑΟΖ: Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Τουσκ για την τουρκική προκλητικότητα
Φωτογραφία αρχείου (AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επικοινώνησε τηλεφωνικά την Τρίτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με «φόντο» την τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον Ντόναλντ Τουσκ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που θα συνέλθει το διήμερο 20-21 Ιουνίου, να καταδικάσει απερίφραστα τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να εξετάσει συγκεκριμένα μέτρα κατά των εμπλεκόμενων στις παράνομες δραστηριότητες, εφόσον η Τουρκία επιμείνει στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνεννόηση με τον Νίκο Αναστασιάδη, αναμένεται να λάβουν σειρά πρωτοβουλιών προκειμένου το Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης να στείλει την Πέμπτη και την Παρασκευή αποτρεπτικό μήνυμα προς την Τουρκία.

Ενδέχεται, μάλιστα, μετά την επικοινωνία με τον κ. Τουσκ, ο πρωθυπουργός να επικοινωνήσει και με το Βερολίνο και το Παρίσι.

Επιβεβαιώνει τη γεώτρηση ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας

Η πρωτοβουλία αυτή του Αλέξη Τσίπρα έρχεται μετά από την επίσημη επιβεβαίωση της Άγκυρας, διά στόματος του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας, πως το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» ξεκίνησε τη γεώτρηση ανοιχτά της Κύπρου.

Μάλιστα, ο Φατίχ Ντονμέζ, διεμήνυσε πως την Πέμπτη θα ξεκινήσει το ταξίδι ενός ακόμη γεωτρύπανου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το «Γιαβούζ», όπως είπε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, θα προχωρήσει σε γεώτρηση σε περιοχή που το ψευδοκράτος εξουσιοδότησε την ΤΡΑΟ.

Έρχεται ευρωπαϊκή προειδοποίηση

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί αναμένεται να προχωρήσουν σε αυτή την προειδοποίηση σήμερα, Τρίτη, ωστόσο το Reuters σημειώνει πως αντίστοιχο μήνυμα ενδέχεται να στείλουν και οι Ευρωπαίοι ηγέτες που θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες της Πέμπτη και την Παρασκευή.

Μια ευρωπαϊκή πηγή σημείωσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προειδοποιήσει πως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προβάλει βέτο στη λήψη αποφάσεων -σε μια περίοδο που η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία- εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν σκληρύνει τη στάση της μπροστά στις τουρκικές κινήσεις και ιδίως στη γεώτρηση που φέρεται να πραγματοποίησε τουρκικό γεωτρύπανο στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ως προς την ανακοίνωση των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, το τρέχον προσχέδιο αναφέρει πως η Τουρκία «συνεχίζει να απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση» και καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις «παράνομες γεωτρήσεις» της.

Διπλωμάτες σημείωναν πως η Κύπρος επιδιώκει να υπάρξει πολύ πιο αυστηρή προειδοποίηση, ότι δηλαδή εάν η Τουρκία δεν αλλάξει πορεία, θα τερματιστούν επίσημα οι συνομιλίες για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης και την κατάργηση των θεωρήσεων διαβατηρίου για τους Τούρκους που κινούνται προς και από κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς και ότι θα διακοπεί η χρηματοδότηση εντός των ορίων διαφόρων προγραμμάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ