ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι τέσσερις θεματοφύλακες της νέας κυβέρνησης

Οι τέσσερις θεματοφύλακες της νέας κυβέρνησης

Με μια νέα αισθητική στην πολιτική  επιχειρεί να εγκαθιδρύσει η νέα κυβέρνηση με τους υπουργούς της πρώτης γραμμής να κρατάνε χαμηλούς τόνους σε μια προσπάθεια να φύγουμε ως χώρα από την τοξικότητα.

Η περίπτωση δύο υπουργών που αποτελούν για τον κ. Μητσοτάκη την προμετωπίδα του κυβερνητικού του έργου, αποδεικνύει ότι θέλει να κρατήσει την ίδια στρατηγική και την ίδια φιλοσοφία σαν και αυτή που κράτησε προεκλογικά. Σε αντίθεση με τον κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που όταν ανέλαβε καθήκοντα έκανε ακριβώς το αντίθετο.

Ο «Τσάρος» Σταϊκούρας

Ο νέος «Τσάρος» της ελληνικής οικονομίας Χρήστος Σταϊκούρας, αλλά και ο Άδωνις Γεωργιάδης που ανέλαβε το δύσκολο τομέα των επενδύσεων είναι δύο από τα παραδείγματα της νέας διακυβέρνησης. Κατά την παραλαβή παράδοσης των υπουργείων ο κ. Σταϊκούρας - προς έκπληξη αρκετών αλλά σε κάθε περίπτωση προς έκπληξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου - σημείωσε ότι δεν πρόκειται να γκρεμίσει ό,τι θετικό έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση. Η οικονομία πραγματοποιεί αποδεδειγμένα χαμηλές πτήσεις, είπε. Υπάρχουν βλάβες και υπαρκτές βόμβες με αναμμένα φιτίλια επισημαίνοντας όμως ότι δεν θα πει ότι παραλαμβάνει καμένη γη. «Αυτό πρέπει να το εξοστρακίσουμε από την πολιτική μας ζωή, δεν ωφελεί τη χώρα». Τόνισε, επίσης ότι «θα κρατήσουμε τα θετικά και θα οικοδομήσουμε σε αυτά, θα διορθώσουμε τα λάθη και τις παραλείψεις και θα αξιοποιήσουμε αξιοκρατικά το δυναμικό του υπουργείου». Θα επιδιώξει δε τις μέγιστες δυνατές συναινέσεις. «Θα εργαστούμε», κατέληξε, «με απόλυτη συνοχή, σεμνότητα, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα».

Ο Άδωνις των Επενδύσεων

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σε μια συμβολική κίνηση αλλά άκρως ουσιαστική με το που βρέθηκε στο νέο του γραφείο, αμέσως κάλεσε τον διευθύνοντα σύμβουλο της Lamda που είναι υπεύθυνη για την επένδυση του Ελληνικού ώστε να δώσει το σήμα έναρξης της επένδυσης. Ο κ. Οδυσσέας Αθανασίου βρέθηκε στο γραφείο του υπουργού κάτι που επεσήμανε με ανάρτησή του ο υπουργός.

«Η πρώτη μου συνάντηση στο Υπουργείο μου ήταν με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Lamda Development κ. Οδυσσέα Αθανασίου για να δούμε συνολικά όλες τις εκκρεμότητες για το Ελληνικό. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει εντολή αυτό το έργο να ξεμπλοκάρει και αυτό θα γίνει!» έγραψε ο κ. Γεωργιάδης.

Χατζηδάκης σε ρόλο διασώστη

Σημαντικό, επίσης, χαρτοφυλάκιο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι ασφαλώς αυτό του υπουργείου Ενέργειας. Για τον κ. Χατζηδάκη πρώτη προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση του οικονομικού μαρασμού της ΔΕΗ. Έγινε μάλιστα και σύσκεψη για το πώς η κυβέρνηση θα σταματήσει την αποδόμηση της δημόσιας εταιρίας με ένα χαρακτηριστικό του κ. Χατζηδάκη που δείχνει και προς τα που θα κινηθεί το ενδιαφέρον του. Μίλησε για τους εργαζόμενους της εταιρίας που πρέπει να προστατευθούν για να διασωθεί και η εταιρία που το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει πλήρως καταβαραθρωθεί. Ο κ. Χατζηδάκης θα έχει ως πρώτο μέλημα τη σωτηρία της εταιρίας και πως αυτή θα γίνει ξανά ανταγωνιστική.

Αιχμή του δόρατος ο Χρυσοχοΐδης

Αιχμή του δόρατος της νέας κυβέρνησης ασφαλώς είναι και το υπουργείο προστασίας του Πολίτη. Η πρώτη σύσκεψη του νέου υπουργού Μ. Χρυσοχοΐδη και των επιτελών όλων των διευθύνσεων της αστυνομίας δείχνει και την κατεύθυνση που θέλει να δώσει ο νέος υπουργός μαζί με τους κυρίους Γ. Κουμουτσάκο και του κ. Λ. Οικονόμου. Τέρμα το σβήσιμο των κλήσεων, τέρμα η παραβατικότητα, ενίσχυση της ομάδας ΔΙΑΣ αλλά και δίπλα στους άνδρες της αστυνομίας που δίνουν απαράμιλλο αγώνα καθημερινά στους δρόμους με λιγοστά είναι αλήθεια κίνητρα. Αυτό πρωτίστως θέλει ο νέος υπουργός προστασίας του πολίτη να ενισχύσει. Το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες που δεν υφίσταται αλλά και την εμπιστοσύνη της ηγεσίας προς τους άνδρες και τις γυναίκες της ΕΛΑΣ να κάνουν το έργο τους διατηρώντας σε υψηλό επίπεδο της ασφάλεια της καθημερινότητας των πολιτών.

Οικονομία, επενδύσεις, καθημερινότητα αλλά και νέες θέσεις εργασίας είναι το ζητούμενο της νέας κυβέρνησης που θέλει μέσα σε έξι μήνες να δείξει τα πρώτα αποτελέσματα στους πολίτες και από αυτά να κριθεί αφού πρώρα κρίνει τους υπουργούς του ο ίδιος.

Αυτή τη σημασία έχει άλλωστε και ο φάκελος οδηγιών που θα έχει ο κάθε υπουργός μπροστά του στο σημερινό πρώτο υπουργικό συμβούλιο με τις πρώτες κινήσεις , τα χρονοδιαγράμματα, τις προτεραιότητες αλλά και τις νουθεσίες για τις συμπεριφορές στα υπουργικά έδρανα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ