ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Τι λέει το σχέδιο Πολιτικής Απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής

ΣΥΡΙΖΑ: Τι λέει το σχέδιο Πολιτικής Απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής
EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Στο σχέδιο πολιτικής απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρείται η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος της 7ης Ιουλίου και η χάραξη της μελλοντικής πορείας του κόμματος, από τη θέση πια της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

 

Στην εισαγωγή του κειμένου, το οποίο συντάχθηκε με ευθύνη του Δημήτρη Τζανακόπουλου, αναφέρεται ότι «οι βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου διαμόρφωσαν έναν νέο πολιτικό χάρτη».

Προστίθεται ότι: «Πρώτο γενικό συμπέρασμα είναι ότι κρίση πολιτικής αντιπροσώπευσης που έφτασε στο ζενίθ της την περίοδο 2011-12 ίσως τείνει να ξεπεραστεί, αν και οι πολιτικές και κοινωνικές εκπροσωπήσεις παραμένουν ασταθείς».

Στη συνέχεια, το κείμενο αναφέρεται στα επιτεύγματα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο με διάθεση αυτοκριτικής, επισημαίνεται ότι «υπήρξαν πολλοί τομείς της οικονομίας και του κράτους που δεν καταφέραμε να υλοποιήσουμε όλα όσα θα θέλαμε με δεδομένες την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και των πολιτικών και κοινωνικών μετώπων, ιεράρχηση που προέκυπτε από την αντικειμενική συνθήκη της κρίσης αλλά και από τις δικές μας αδυναμίες».

Το αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ, κατά το σχέδιο κειμένου πάντα, δεν είναι ευκαταφρόνητο, αλλά αποτελεί παρακαταθήκη για τη δημιουργία μιας νέας αριστερής προοδευτικής πλειοψηφίας υπό την προϋπόθεση ότι «θα επεξεργαστούμε με συνέπεια και χωρίς ωραιοποιήσεις τη νέα πολιτική κατάσταση, θα δώσουμε τη μάχη των ιδεών και θα ανασυγκροτήσουμε το κόμμα ώστε να αντιστοιχηθεί με τη κοινωνική και πολιτική εμβέλειά του».

Γιατί νίκησε η ΝΔ

Τα αίτια της νίκης της ΝΔ συνοψίζονται στην ακόλουθη παράγραφο: «Αξιοποιώντας λοιπόν τις πραγματικές αδυναμίες του ΣΥΡΙΖΑ, την κυβερνητική φθορά από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, την κόπωση των μεσαίων στρωμάτων, δίνοντας σκληρή μάχη στο πεδίο των ιδεών στο έδαφος της κρίσης του παράγει αυθόρμητα μνησικακία και εκδικητισμό και τέλος εκμεταλλευόμενη στο έπακρο την υπεροπλία της στον χώρο των ΜΜΕ και κινητοποιώντας έναν τεράστιο μηχανισμό οικονομικών και εκδοτικών συμφερόντων με τα οποία διατηρεί προνομιακές σχέσεις, κατάφερε να αποσπάσει τη λαϊκή υποστήριξη».

Ωστόσο, στο κείμενο αναφέρεται ότι η ιδεολογική ηγεμονία της ΝΔ είναι εύθραυστη γιατί ο αντιφατικός αντιπολιτευτικός λόγος της, εξέφρασε αντικρουόμενα συμφέροντα.

Τα άλλα κόμματα

Για το ΚΙΝΑΛ, το κείμενο αναφέρει ότι συνέχισε τη γραμμή Βενιζέλου και συμμετείχε στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, αλλά ενδέχεται να υπάρξουν διεργασίες το επόμενο διάστημα στη βάση και τα στελέχη του. Το ΚΚΕ κατηγορείται ότι έχει πάρει διαζύγιο από την τρέχουσα πολιτική σύγκρουση, αλλά κρίνεται θετική η διατήρηση των δυνάμεων του και «απολύτως κρίσιμη η κινητοποίηση τους για την απόκρουση των ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών της ΝΔ». Το κείμενο χαρακτηρίζει μεγάλη επιτυχία την εκλογική ήττα της Χρυσής Αυγής, την οποία αποδίδει στην πολιτική απομόνωσή της και στην ανάδειξη τους εγκληματικού χαρακτήρα της στη δίκη. Για το ΜΕΡΑ 25 αναφέρεται ότι αυτοποθετείται στην Αριστερά αν και ο λόγος του δεν έχει αποκρυσταλλωθεί ακόμα. «Απομένει να φανεί ποιο θα είναι το μέλλον αυτού του σχηματισμού, μέλλον που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις προθέσεις, τις αποφάσεις και τις επιλογές του αρχηγού του» τονίζεται χαρακτηριστικά.

Η νέα κυβέρνηση

Το σχέδιο απόφασης γράφει ότι η ΝΔ μετεξελίχθηκε σε υβρίδιο ακροδεξιάς και νεοφιλελευθερισμού. Η πολιτική αυτή ταυτότητα αντανακλάται στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

«Η συμμετοχή στην κυβέρνηση στελεχών μεγάλων ιδιωτικών εταιριών και του ΣΕΒ και ακραίων νεοφιλελεύθερων δεν προμηνύει τίποτα θετικό για το επόμενο διάστημα […]. Ήδη τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης είναι ανησυχητικά. Ο πολιτικός ρεβανσισμός και ο αυταρχισμός δίνουν τον τόνο με τις εκκαθαρίσεις στον κρατικό μηχανισμό των "αντιφρονούντων", ενώ ο ΣΕΒ διαμορφώνει την ατζέντα της διακυβέρνησης […] ενώ η περίφημη επαναδιαπραγμάτευση για τη μείωση των πλεονασμάτων κατέρρευσε τις τρεις πρώτες μέρες της διακυβέρνησης».

Το διπλό καθήκον του ΣΥΡΙΖΑ

Στο κείμενο αναφέρεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διπλό καθήκον για το επόμενο διάστημα. Το πρώτο είναι να υπερασπιστεί τις λαϊκές κατακτήσεις. Η μαχητική, προγραμματική, κοινωνική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ «θα είναι ταυτόχρονα κοινοβουλευτική και κινηματική, με στόχο τη συνάντησή μας με το σύνολο των κινημάτων που αγωνίζονται για μια κοινωνία ισότητας και αλληλεγγύης».

Το δεύτερο καθήκον του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ανασυγκρότηση του κόμματος σε συνθήκες αντιπολίτευσης. Η διαδικασία αυτή πρέπει να αποφύγει δύο κινδύνους. Ο ένας είναι η απεμπόληση των ριζοσπαστικών χαρακτηριστικών του κόμματος. Ο άλλος είναι η απομόνωση που λειτουργεί ως καταφύγιο απέναντι στις προκλήσεις που θέτει η κυβερνητική εξουσία. Για να αποφύγει τον διπλό κίνδυνο, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προχωρήσει σε πολιτικό και ιδεολογικό αναστοχασμό, παραμένοντας ταυτόχρονα ένα κόμμα εν κινήσει. Πρέπει να εκφράσει τις κοινωνικές τάσεις που προέρχονται από διαφορετικές πολιτικές διαδρομές. «Η Προοδευτική Συμμαχία είναι το πρώτο βήμα για τη συγκρότηση αυτού του μεγάλους δημοκρατικού αριστερού ριζοσπαστικού κόμματος-παράταξης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ